Exploratorii lumii de mâine
22 February 2018
Cristian Presură, în studioul emisiunii Știința în cuvinte potrivite
23 February 2018

Idei in nocturnă – Diaspora – Dincolo de imagine

sursa: www.thespacereview.com

La 6 februarie a.c.,  Space X, compania miliardarului Elon Musk, a lansat cu succes, de la Cape Canaveral din Florida, într-un zor test, racheta Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă existentă la ora actuală în lume.
Racheta a dus la bord automobilul Tesla Roadster apartinând aceluiași Elon Musk.

 

Ce este dincolo de această foarte reușită lovitură de imagine si de marketing? Ce mesaj ”transmite” zona privată, jucătorilor cu vechime și greutate dar mai ales finanțați din fonduri publice, guvernamentale – de ex NASA – această lansare privată? Se va schimba modul în care se va face in viitor cercetarea spațială?

Invitat Bogdan Marcu, dr. în inginerie aerospațială, coordonatorul grupului de dezvoltare turbine pentru motoare-rachetă în cadrul corporației Aerojet-Rocketdyne din Statele Unite și care, între 2011 și 2016, a lucrat pentru Space X, corporația miliardarului Elon Musk.  ”Am proiectat turbinele motoarelor Merlin 1D și Merlin VacD care operează în prezent pe racheta Falcon 9. De asemenea, am proiectat turbinele prototip ale motorului Raptor, în prezent încă în dezvoltare la Space X, care foloseste metanul drept combustibil și care este destinat viitoarelor misiuni spre Marte. ” (foto 3)