A apărut un nou nr. al ziarului Viața medicală! Marea dilemă pentru profesioniștii minții
15 June 2018
Excavatoarele viitorului
18 June 2018

Întâlnirea între artă, sănătate și tehnologie la iCEE fest

Cel mai mare eveniment din sud-estul Europei dedicat tendinţelor la zi din lumea internetului, comunicării, marketingului digital şi tehnologiilor din domeniu, iCEE.fest, a început ieri la Grand Cinema Digiplex din cadrul Băneasa Mall din Bucureşti. Evenimentul este organizat de ThinkDigital România, cu sprijinul Orange.
Bryan McCormack, artist conceptual originar din   Irlanda, locuiește și lucrează la Paris, a creat un limbaj vizual de exprimare pentru rpopulațiile refugiate, aflate în campusuri. Acest limbaj poate fi folosit pentru comunicare de fiecare om, indiferent de vârstă, educație sau naționalitate.
A pornit acest proiect ca un act artistic destinat Bienalei de la Veneția din 2017, dar acum l-a extins într-o cercetare internațională pentru un proiect umanitar destinat refugiaților de pe întreaga planeta.
Sunt 65 milioane de refugiați pe întreaga planetă. La fiecare 3 secunde cineva este forțat să își părăsească casa din cauza războiului și a violenței în general. Se estimează că în următorii 25-30 de ani, umanitatea se va confrunta cu o problemă majoră datorată schimbărilor climatice. Numărul refugiaților va crește până la 150 de milioane și chiar 300 milioane.
British Medical Journal spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă refugiații este limba. La fiecare milion de oameni se vorbesc sute și sute de dialecte.
Bryan McCormack a decis să dezvolte un limbaj vizual cu 3 timpuri: trecut, prezent și viitor pe care le-a numit: Ieri, Astăzi, Mâine (Yesterday, Today, Tomorrow).
A plecat în lume să caute tabere de refugiați și a invitat oamenii să execute 3 desene: unul care să reprezinte viața trecută (Ieri), unul care să reprezinte viața curentă (Astăzi) și unul pentru viitor, cum își imaginează ei viitorul (Mâine).
Din aceste sute și sute de desene a creat o bază de date digitală, cu care lucrează deja două Universități, una din Anglia și alta de la Roma, pentru a studia tehnici performative de desen pentru a fi folosite ca instrument de predare în orice școală gimnazială din lume.
Orice om, indiferent de vârstă, educație sau naționalitate se poate exprima în acest limbaj al desenelor.
”Zeci de mii din desenele făcute au fost recuperate și analizate de Universitățile partenere în acest proiect umanitar. Ele au fost prezentate în expoziții peste tot în lume pentru un singur motiv: fiecare corp de pe această planetă are nevoie de o voce, dacă nu ai o voce pentru a te exprima, înseamnă că nu exiști și fiecare desen este o voce.” afirmă Bryan McCormack
De îndată ce ajung într-o astfel de bază, migranții vor trece prin această instruire de tip: Ieri, Astăzi, Mâine. Ei vor executa desenele și cu ajutorul lor se va putea afla identitatea omului, care este starea lui psihică, dacă a fost atacat sau violat, dacă a avut tentative de suicid.
Aproape 10% din cei cu care a lucrat, atunci când au fost rugați să deseneze cum se văd ei mâine, au oferit o pagină albă. Nu au capacitatea de a-și imagina viața dincolo de ziua de astăzi, au probleme mentale și au nevoie mai mult decât oricine să fie ascultați, să-și povestească viața și practic nu au cum să o facă.
Interviu cu Bryan McCormack
Realizator Mihaela Ghita