Dirijorul Christian Badea revine, în Vinerea Mare, cu un program integral Mozart. „Această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet”
27 April 2021
CoLaboratory – un exercițiu de imaginație în contextul adaptării, al regândirii și al reflecției
27 April 2021

Ioan Iacob: “Am ales experiența culorii, evenimentul cromatic, indiferent de subiectele pe care le pictam”

Considerat un adevărat precursor postmodern al lui Diego Velázquez, artistul Ioan Iacob își prezintă cea mai recentă expoziție publicului din România la Galeriile Carol, București. Intitulată VADEMECUM, expoziția curatoriată de Raluca Băloiu propune publicului o întâlnire impresionantă cu unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora. Artistul, născut în județul Sibiu, s-a stabilit în anul 1975 în Düsseldorf, Germania.

Expoziția cuprinde peste 40 de lucrări, o bună parte dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului din România. Evenimentul de deschidere al VADEMECUM va avea loc pe 27 aprilie, între orele 12.00 – 20.00, la Galeriile Carol din București. Expoziția va putea fi vizitată până pe 31 mai, în baza unei programări și în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare.

VADEMECUM propune publicului din România o experiență impresionantă și sensibilă care are în centru culoarea, dar și care aduce, în același timp, un omagiu celebrului Diego Velázquez, pictor care l-a fascinat și inspirat iremediabil pe artistul Ioan Iacob. Este o incursiune într-unul dintre cele mai apreciate universuri artistice la nivel internațional, o reinterpretare postmodernă a marilor clasici ai picturii internaționale, tablourile lui Ioan Iacob fiind de altfel expuse alături de El Greco sau de Rembrandt în muzee precum Kunstpalast din Düsseldorf.

„Unul dintre obiceiurile pe care mi le-a transmis profesorul meu Gotthard Graubner de la Kunstakademie Düsseldorf a fost să fiu atent la culoare. Îl deranjau foarte tare contururile puternice, liniile dure, suprafețele drepte. Compoziția trebuia să fie diafană, eterică și, în final, rotundă – așa cum îi plăcea să afirme. Am ales experiența culorii, evenimentul cromatic, indiferent de subiectele pe care le pictam. De când eram student mă opream în Viena, iar mai târziu la Madrid pentru a vedea pe viu pictura maestrului Diego Velázquez. Din momentul în care am văzut prima oară lucrările lui, acestea au avut un efect de Fata Morgana asupra mea”, povestește pictorul Ioan Iacob.

VADEMECUM este disponibilă spre vizualizare și online, pe o platformă VR lansată recent de Galeriile Carol, fotografiile find realizate de Luca Achim și de Lucia Iacob, iar turul VR fiind semnat de Into Virtual Reality. De asemenea, expoziția poate fi consultată și pe site-ul internațional Artsy.net, la link-ul: https://www.artsy.net/show/galeriile-carol-vademecum/info.