Ilustrată din Amsterdam – Parfumul din culori
1 March 2021
“Ascultă 5 minute de muzică clasică”, în spații neconvenționale din întreaga țară, toată luna martie
1 March 2021

La Palatul Suțu va fi deschisă expoziția care marchează 200 de ani de la revoluția lui Tudor Vladimirescu

Muzeul Municipiului București oferă publicului la Palatul Suțu o expoziție specială, dedicată împlinirii a 200 de ani de la revoluția lui Tudor din Vladimirescu – „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a revoluției din 1821” – care va putea fi vizitată în perioada 3 martie 2021 – 27 iunie 2021.

Revoluția din 1821 are o semnificație aparte în istoriografia românească, dată de numeroasa bibliografie dedicată atât desfășurării evenimentelor, cât și conducătorului revoluției.

Itinerariul expozițional urmărește trei direcții semnificative, pornind de la contextul sfârșitului de secol XVIII și începutului de secol XIX marcat de războaiele ruso-austro-turce și de revoluția sârbă, complicat de interesele geopolitice din zonă.

Cea de-a doua secțiune oferă o scurtă privire asupra culturii materiale a perioadei, cultură materială ce subliniază apartenența slugerului Tudor la administrația fanariotă și legăturile sale comerciale atât în Imperiu, cât și cu Viena și Sankt Petersburg. Ambianța otomană în care Tudor Vladimirescu a activat oferă o cheie aparte de interpretare a revoluției.

Ultima parte a expoziției, dedicată memorializării celui ce va ajunge element identificator pentru momentul 1821, este și cea mai semnificativă.
Dat fiind faptul că evenimentele din a doua jumătate a secolului XIX, ce au avut ca scop crearea unui stat național român, se vor constitui pe bazele mișcărilor anterioare, imaginea lui Tudor Vladimirescu și momente-cheie ale desfășurării evenimentelor, cum ar fi traversarea Oltului, vor prinde contururi concrete și stereotipe în lucrări precum litografiile comandate de colonel Dimitrie Papazoglu, portretele semnate de Theodor Aman, lucrările lui Oscar Obedeanu sau statuaria prezentă în diverse orașe ale României actuale.