Portret dirijoral Cristian Măcelaru la Editura Casa Radio
26 November 2020
DOCUMENTAR: Casa Radiodifuziunii – un izvor autentic al actului cultural
27 November 2020

Life Before Internet: un pariu cu plictiseala din 1994, ultimul an înainte de apariția internetului

O echipă de artiști, programatori, scriitori și muzicieni au creat un joc video indie în care ajungi să trăiești o zi din viața unei adolescente de 17 ani, în România anului 1994. Compus ca o colecție de amintiri personale sau culese, arhive private, limbaje artistice din acea perioadă, Life Before Internet recuperează o lume dispărută, necunoscută tinerilor, pentru o oră cât durează gameplay-ul. Jocul video propune o aventură interactivă, nostalgică și surprinzătoare, într-un univers în care timpul trece lent, plictiseala nu are antidot, distanțele sunt dificil de anulat, știrile despre lume sunt aproape inexistente și, cu toate astea, viitorul pare foarte optimist.

Irina, protagonista jocului, este o adolescentă de 17 ani dintr-un oraș mic, industrial, pe care nu-l mai suportă. Într-o zi de noiembrie din 1994, mama ei o trimite cu un plocon la spital, însă ea decide să facă un act de curaj. Desenează, colează și fotografiază fiecare clipă a aventurii sale, toate lucrările ei ajungând să fie adunate în jocurile care creează, astfel, Life Before Internet.

Șase artiști au recompus vizual aventura Irinei, folosind nu doar imaginația, dar și imagini reale de arhivă din anii ’90 sau reconstituiri de spații, precum și unele capturi contemporane cu locuri și obiecte care s-au păstrat neschimbate. Irisz Kovacs, Adrian Cârciova, Sabina Țupan, Alexandru Maxim, Lucian Lupu și Diana Stanciulescu au recreat limbajul vizual al anilor acelora, pornind de la referințe din benzi desenate, fotografie DIY, desene animate, videoclipuri. Întreaga poveste a Irinei a fost construită de Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția și Smaranda Nicolau, scenaristă de teatru și film. Declanșatorul proiectul este muzicianul Sillyconductor care a realizat și întreaga coloană sonoră a jocului. Life Before Internet este produs și curatoriat de Ioana Păun, iar codingul este realizat de Cătălin Boitor (Hive Soft).
Regizoarea Ioana Păun, producătoarea jocului Life Before Internet, a fost invitata Andrei Petrariu în emisiunea Orașul vorbește.

Jocul este disponibil la adresa www.lifebeforeinternet.ro/play și este gratuit.