S-a lansat programul de finanţare nerambursabilă „Bucureşti afectiv” 2022
19 May 2022
Christian Badea dirijează pentru prima dată la Opera Națională București o distribuție excepțională în Otello de Verdi, pe 8 și 11 Iunie 2022
19 May 2022

Mezzo soprana Mariana Cioromila ne-a părăsit la doar 70 de ani

Mariana Ciromila, originară din Satu Mare, trăia din anul 2000 în Brazilia, la Ubatuba.  A studiat  muzica la Liceul de Arte Galați, cu specializarea pian. A urmat cursurile Universității de Arte “George Enescu” din Iași, secția canto liric, sub îndrumarea profesoarei  Ella Urmă, cursuri absolvite cu distincția “Summa cum Laude”. S-a specializat  sub îndrumarea profesoarei  Magda Ianculescu,  precum și cu profesorul și artistul Pawel Gerassimowitsch Lisizian la Weimar , Moscova și Milano cu artistul profesor, Pier Miranda Ferraro.

În perioada 1977-1984 a participat la numeroase concursuri internaționale de canto, fiind laureată  la “Francisco Vinas” –  Barcelona (1977), “Maria Callas” Atena  și  “Ceaikovski” –  Moscova  (1978) sau “Belvedere”  – Viena (1984) .

Roluri în opere:

Adalgisa (Norma), Amastris (Xerxes), Amneris (Aida),  Anacoana (Christophe Colomb),  Angelina (La Cenerentola), Carmen (Carmen), Charlotte (Werther), Cherubino (Le nozze di Figaro), Concepcion (L”heure espagnole), Cornélia (Julius Cesar), Dalilah (Samson& Dalilah),   3aDame (Zauberflöte),  Dorabella (Cosi fan tutte),  Dulcinea (Don Quichotte),  Eboli (Don Carlos), Edwige (Guglielmo Tell), Elisabetta (Maria Stuarda),  Enrichetta (I Puritani), Fenena (Nabuco), Isabella (L’Italiana in Algeri), Jocasta (Oedip),  La Cieca (La Gioconda), Laura (La Gioconda), Madalena (Rigoletto), Marina (Boris Godunow), Marcelina (Le nozze di Figaro),  Marta (Faust), Marguerite (La damnation de Faust), Mary (Fliegender Holländer),  Mrs Maclean (Susannah),  Orsini (Lucrezia Borgia),  Otavia (L’incoronarione di Poppea), Preziosilla (La forza del destino),  Princ di Bouillon (AdLecouvreur),  Rosina (Il Barbiere di Seviglia), Sara (Roberto Devereux), Sextus (La clemenza di Tito).

Mariana Cioromila a predat canto la Universitatea de Stat din Campinas (UNICAMP),  Faculdade Integral Cantareira,  Universidade Livre de Música Brasil si Faculdade de Música Carlos Gomes. În anul 2011 a obținut diploma de Doctor în muzică, cu lucrarea “Teze în tehnica vocală”, în cadrul Universității de Stat din Campinas, Brazilia.

 

Dumnezeu să o odihnească!