Bărăgan cultural – un proiect cultural care te invită să descoperi patrimoniul cultural, istoric și muzical al zonei Bărăganului
25 January 2022
Classix Festival lansează programul de masterclass-uri Classix in Art
25 January 2022

Noaptea Ideilor 2022, o ediție a gândirii și a creației europene în timpuri grele

 

Începând din data de 27 ianuarie, în peste 100 de țări din întreaga lume, Noaptea Ideilor va marca rezistența circulației ideilor și a cunoașterii în timpuri de criză

Cea de-a șaptea ediție a proiectului Noaptea Ideilor se desfășoară anul acesta în jurul temei „Să (re)construim împreună” care deschide dezbaterea asupra reinventării societății în contextul provocărilor cu care se confruntă. Evenimentul este o întâlnire anuală de neratat în programarea institutelor franceze din lumea întreagă menită să adune un public divers în dialog cu intelectuali, artiști, mediul academic sau instituțional.

În acest an, Noaptea Ideilor va fi marcată de debutul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, motiv pentru care discuțiile ce vor avea loc vor fi inspirate din cele europene.

În România, Noaptea Ideilor va avea loc pe 27 ianuarie, în format hibrid (la distanță și cu public în sală) și va debuta în fața publicului, la București: de la ora 17.30, în Atriumul Institutului Francez. Managerul cultural Corina Șuteu va modera o discuție europeană alături de dramaturgul Matei Vișniec, artistul Mircea Cantor, jurnalista Alexandra Tănăsescu și Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România.  Schimburile de idei se vor purta în jurul a două axe: mobilitatea artiștilor în Europa și economia Industriilor Culturale și Creative.

Programul serii va continua cu un «Grand dialogue», unul dintre cele 13 Mari Dialoguri ale acestei Nopți la nivel internațional, transmis în direct, de la Riga (19.00), între Vaira Vike-Freiberga (fost președinte al Letoniei) și Titus Corlățean (președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului României). Întâlnirea va fi moderată de filosoful Xavier Landes,  profesor la Stockholm School of Economics din Riga și va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România.

Tot în data de 27 ianuarie, după ora 20.00, pe paginile de Facebook ale Institutului Francez din România și Institutul Francez din Timișoara vor fi difuzate capsule video produse special de către Institutul Francez de la Timișoara, cu ocazia Nopții Ideilor. Dragomir Drăgan (Bienala de arhitectură BETA), Pepe Peralta Guerrero (FOR și FABER), Ana Maria Ursu, (Asociația Solidart și Teatrul Basca), Sergiu Lazin (Asociația Cetățean de Traian), Mihaela Vețan (Asociația CRIES), Andreea Argeșeanu (Organizația Studenților – Universitatea de Vest Timișoara) sau Flavius Ilioni (Asociația LOGS) sunt reprezentanți activi ai scenei culturale timișorene care vor răspunde la întrebarea legată de tema acestei ediții: „Cum reconstruim împreună?”

Seara se va termina cu proiecția filmului documentar „Indes galantes” de Philippe Béziat la cinema Elvire Popesco, la ora 20.00, un film despre un pariu curajos : reinventarea în cadru modern a operei lui Jean-Philippe Rameau.