Povestea bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020. Un exemplu de responsabilitate față de tot ce ne înconjoară
30 October 2020
Este oficial – Timișoara 2021 devine Timișoara 2023
30 October 2020

O călătorie virtuală spre descoperirea unui Maestru al Artei

Rudolf Schweitzer-Cumpăna, un mare pictor român a cărui forţă creatoare a generat o operă vastă şi variată, executată în diverse tehnici artistice, este adus în atenția publicului, astăzi, 30 octombrie.

Filmul documentar  «Un mare artist român: Rudolf Schweitzer–Cumpăna (1886–1975) şi universul operei sale», subtitrat în limba italiană, aduce în atenţia publicului, astăzi, de la ora 11,00, online pe pagina Facebook a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, (https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia) viaţa şi, mai ales, activitatea fecundă a artistului.

Filmul contribuie la promovarea în Italia a creaţiei originale a unuia dintre cei mai importanţi pictori români din secolul XX, peisagist şi portretist de factură postimpresionistă. Deşi format în străinătate, Rudolf Schweitzer–Cumpăna s-a dedicat atât peisagisticii rurale şi urbane româneşti, cât și celei europene. Paleta sa caldă, în tonalităţi grave şi profunde, reliefează un artist de talie internaţională, cu o viziune de un realism temperat, specifică şcolii germane, şi un stil inconfundabil, care ieşea din şabloanele figurative de până atunci, ceea ce subliniază şi filmul documentar.

Şi-a dovedit talentul şi abilitatea printr-o operă artistică bogată şi variată, care cuprinde circa 30 000 de lucrări: portrete, peisaje, naturi statice, picturi tematice elaborate cu o varietate remarcabilă de tehnici: ulei, acuarelă, desen în cărbune, acvatintă. Artistul a donat numeroase lucrări Muzeelor judeţene din Piteşti, Brăila, Craiova, Galaţi. În 1956, la împlinirea a 70 de ani, Rudolf Schweitzer–Cumpăna a primit titlul de «Maestru Emerit al Artelor», iar în 1971 a fost distins cu Ordinul «Meritul Cultural». Lucrările sale se regăsesc în numeroase colecţii publice şi private din ţară şi din străinătate.