Azi la Radio România Cultural – Cu…minte de weekend!
23 December 2018
AUDIO „Călător fără hartă. Memoriile lui Dimitri D. Dimăncescu”
24 December 2018

O carte pe zi: Poveştile magice ale Crăciunului

 Realizator Valentin Protopopescu

Duminică,  23.12.2018, în emisiunea Răsfăţ matinal

24 de Poveşti amuzante în aşteptarea lui Moş Crăciun, Kathie Fagundez, Editura Corint Junior, Bucureşti

Minunată ideea de a scrie cărţi dedicate Crăciunului în 24 de istorisiri ludice! Reţetă verificată şi excelent primită de publicul minuscul ca vîrstă, iată că o asemenea abordare se vede încă o dată bine pusă la lucru de un colectiv de scriitori francezi coordonat de Kathie Fagundez.

Ea a lucrat cu o întreagă echipă, care îi include pe autorii Sophie de Mullenheim, Raphaële Glaux şi Charlotte Grossetête, dar şi pe ilustratorii Carine Sanson, Chantal Cazin şi Elisabeth Schlossberg, iar rezulatul acestei strădanii colective este superbul volum 24 de poveşti magice în aşteptarea lui Moş Crăciun. Cartea, tradusă în limba română de Cristina Broştianu, a  apărut în cadrul Editurii Corint Junior din Bucureşti.

Potrivit logicii deja cunoscute, construcţia cărţii are la bază 24 de istorisiri amuzante despre tribulaţiile lui Moş Crăciun şi ale slujitorilor săi, elfii, zînele şi renii, întru alimentarea cu daruri a copiilor cuminţi din lumea întreagă.

Şi pentru că lumea este cu-adevărat mare, fireşte, în ciuda planului iscusit şi adeseori perfect al Moşului, se mai petrec surprize neplăcute, se ivesc aventuri nedorite, îşi fac apariţia personaje care strică petrecerea, drept pentru care Bătrînul Crăciun şi ai săi sînt obligaţi să găsească iute soluţii astfel încît marea sărbătoare de iarnă să nu fie tulburată!

Drept să spun, pe mine m-au impresionat toate cele 24 de poveşti dedicate îndrăgitului personaj, dar pentru că răgazul nu-mi permite să le istorisesc pe toate, voi realiza o selecţie pentru a vă convinge că este vorba despre o carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca de iarnă a nici unui copilaş.

De pildă, pentru ziua de 2 decembrie ne este pregătită povestea O scrisoare amuzantă. Moş Crăciun primeşte o epistolă scrisă de un băieţel care nu cere nimic pentru el, ci solicită Moşului să găsească iepuraşul surioarei lui mai mici, care s-a pierdut.

Fireşte, Moş Crăciun dă sfoară în ţară şi spiriduşii, ca şi celelalte jucării ori animăluţe încep să-l caute pe Iepuraş, o jucărie din pluş. După multe frămîntări, pufosul este găsit plutind pe apele unui rîu, murdar, ud şi cam rupt. Doamna Crăciun îl spală, îl usucă şi-l coase, iar micuţa Camelia îşi primeşte înapoi iubita jucărie. Morala? Să nu fii niciodată egoist şi să ajuţi, cu gîndul sau fapta, pe cel care îţi cere ajutorul!

Pe 7 decembrie, din schiţa Atelierul zăpezii, aflăm că o micuţă zînă bate la uşa celei mai cunoscute manufacturi aflate în custodia lui Moş Crăciun. Ea doreşte să se facă utilă. I se dă de lucru la fulguitoare, o maşinărie ciudată din care este cernută ninsoarea.

Fulgii rezultaţi erau încărcăţi apoi pe norişori pufoşi. Doar că, spirit creativ, zînişoara începe să modeleze măiastru fulgii de nea, iar de-atunci forma acestora aminteşte neabătut de forma stelelor de pe cer.

În fine, pentru ziua de 23 de decembrie, povestea Praful magic de Crăciun are darul să ne amintească de faptul că nu e deloc uşor să fii în mantia lui Moş Crăciun.

Acesta are atîtea pe cap, încît mai şi uită, mai face şi gafe. De exemplu, răcit fiind, cînd e pe punctul de a sufla puţin praf magic deasupra unui horn pentru a-l mai lărgi, el strănută, iar minunatul praf se împrăştie peste jucăriile din sac.

Jucăriile se însufleţesc brusc şi încep o petrecere în pijamale de-ţi stă mintea. Mă rog, lui Moş Crăciun îi stă mintea şi bătrînul intră în panică, deoarece jucăriile sînt de nestăpînit.

Abia cu cîteva clipe înainte ca mititeii să deschidă pachetele praful magic se sfîrşeşte, iar Moş Crăciun îşi face cu mare grăbire sfînta lui treabă.

Cam despre aceste lucruri şi încă multele altele este vorba în fermecătoarea carte 24 de Poveşti amuzante în aşteptarea lui Moş Crăciun.

Foto: copertă, foto a autoarei, imagini de iarnă şi Crăciun, link you tube spre piesa Silent Night interpretată de Taylor Swift:

https://www.youtube.com/watch?v=Jlt22_AtZOs.