Premiile Nobel si controversele din jurul lor, la Știri pe vinil
9 October 2020
Arte frumoase: artă și educație, artistul independent în 2020
9 October 2020

Obiectiv îndeplinit – 10 mori de apă reabilitate în 2020

Alături de localnicii din satul Pârvova, județul Caraș Severin, voluntari din toată țara vor repara Moara Osoina și Moara din Cheia, în cadrul proiectului “Salvăm Morile de Apă”. Renovarea se va face în perioada 16 – 18 octombrie și include schimbarea acoperișurilor, repararea fundațiilor, ecologizarea albiei râului Lăpușnicel, tratarea lemnului, confecționarea unui nou pod pe ierugă și refacerea stăvilarului. Vor fi montate marcaje, indicatoare și plăcuțe informative cu denumirea tuturor morilor de apă din sat. În acest fel, morile sunt incluse în circuitul turistic local și vor putea fi descoperite mult mai ușor de vizitatorii sosiți în zonă.

Asociația Acasă în Banat este inițiatoarea proiectului „Salvăm Morile de Apă”, al cărui obiectiv este reabilitarea a 10 mori de apă, care astfel își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane.construcții cu peste 100 de ani vechime.

 „Această acțiune din încheierea proiectului “Salvăm Morile de Apă”, marchează și ultima noastră intervenție pe anul 2020 asupra morilor de apă din Caraș Severin, cu scopul de a le reda frumusețea și mai ales, utilitatea. Cele două mori din Pârvova alese spre renovare nu mai funcționează de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor două zile de lucru intens, morile să fie repuse în funcțiune și să macine făină ca odinioară. Localnicii vor putea relua, păstra și transmite mai departe această tradiție străveche”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Voluntarii care doresc să dea o mână de ajutor la reabilitarea morilor de apă se mai pot înscrie până pe data de 12 octombrie, completând formularul pe care îl găsiți la https://forms.gle/KveG3o6m2NQbPoen7.

Anul acesta, Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange și-au unit forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin și pentru a-l introduce într-un circuit turistic. Proiectul este finanțat de Fundația Orange, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Mă bucur să văd cum atâția oameni rezonează cu această cauză și au venit alături de noi. Împreună salvăm nu doar mori, ci și oameni și comunități. Aștept cu nerăbdare ultimă acțiune unde sper să revăd mulți prieteni vechi ai morilor” a delcarat Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și coordonator proiect.