Alături de Vintilă Mihăilescu – Cântece care ne-au însoțit istoria. Concert Caritabil oferit de Grigore Leșe și Lăutarii din Gorj Sala Radio, 23 iulie, 19.00
18 July 2019
IDEO IDEIS: 16 ateliere gratuite dedicate comunității din Alexandria
19 July 2019

„On the roof”, spectacol sub cerul tuturor oportunităților

„Ideea că, dansând, putem fi mai buni e minunată. Putem exprima foarte multe prin ceea ce ne unește ca limbaj, iar dansul asta face. Lucrurile complexe sunt formate din altele mai simple, iar din acestea, dacă le putem înțelege si structura, pot rezulta forme infinite. Dansând pe scena de pe acoperisul TNB, m-a fascinat cerul, iar spectatorii au descoperit la rândul lor această neobisnuită (pentru o sală de teatru) dimensiune pe care îi invit s-o descopere si pe tinerii cu care lucrez acum.

În lucrul meu cu acestia am plecat de la ideea pasului, al unui ‚prim pas’, care mi se pare foarte importantă. Primul pas al copilului mic, apoi primul pas al omului pe lună, iar de aici orice e posibil. Pasul, ca si oricare Miscare-Dansată, este o rupere de simetrii iar mersul: o serie desfaceri si recompuneri ale acestora. Am descoperit de-a lungul timpului, prin mijloace proprii, (ceea ce mi-a luat mult timp si efort), niste chei ale spectacolului coregrafic; iar ceea ce fac eu acum nu este numai să-i învăt niste miscări sau niste feluri de a se mișca, ci mult mai mult decât atât : le dăruiesc ‘de-a gata’ unele dintre aceste chei. Cheia mică descuie poarta mare… deci, în general, atât mintea cât și talentul” a declarat Gigi Căciuleanu, la conferința de presă în care a anunțat un nou proiect, și anume spectacolul „On the roof”, care va avea premiera pe 27 și 28 iulie, la sala Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național București.

Dansatorii au fost cooptați de Gigi Căciuleanu într-o companie de dans numită „Ad Hop”, fiind selectați în funcție de disponibilitatea calendaristică și de capacitatea de a se fi dovedit rapizi, originali şi creativi, la proba de improvizaţie cu care fiecare a fost confruntat la preselecţia Galei Hop, pe lângă piesa pe care au lucrat-o în prealabil.

„Gala Hop, eveniment coordonat de Gigi Căciuleanu, este legată de Gala Uniter. Îi mulțumesc lui Gigi pentru neobosita preocupare în exercițiul mișcării și al dăruirii. Ceea ce face Gigi este într-o tendință permanentă de ascensiune”, a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

„Gigi Căciuleanu și Ion Caramitru sunt ei înșiși spectacole, pentru că au foarte multe de oferit și cu toții avem de învățat enorm de la ei. Acest eveniment e o șansă pentru tinerii talentați și e cu atât mai meritoriu cu cât pornește din generozitate. Din generozitatea lui Gigi, a maestrului Ion Caramitru, dar și din generozitatea acestor tineri. Cred că e o întâmplare fericită că acest proiect pe care îl susținem este legat de ediția aniversară a Întâlnirilor JTI, cea de-a XX-a, prin ideea de formare, de eliberare a talentului, de șlefuire. IT Dansa, compania invitată in acest an la Întâlniril, este o pepinieră de talente, unde predau marii coregrafi ai lumii. Avem principii comune, cum ar fi acela amintit de Gigi, de a oferi chei pentru a descuia minți și a ghida destine”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania.

Spectacolul este produs de TNB, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”, în parteneriat cu UNITER, Fundația  Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB.

De mai bine de 25 de ani, JTI este parte din viața comunității, remarcându-se de-a lungul timpului prin susținerea predilectă a dansului contemporan. „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” a fost înființată cu sprijinul JTI.  Întâlnirile JTI, eveniment definitoriu pentru identitatea companiei, organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper al calității pentru iubitorii acestei arte. De asemenea, JTI sponsorizează, în România, unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Transilvania International Film Festival, turneele naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Duelul Viorilor etc.