Bucharest Gaming Week
23 January 2018
#raportuldegarda.ro
23 January 2018

Poluarea cu plastic – “o contaminare aproape permanentă a mediului natural”

Poluarea cu plastic riscă să genereze “o contaminare aproape permanentă a mediului natural” ”, scria, anul trecut, Agerpres, https://www.agerpres.ro/mediu/2017/07/21/poluarea-cu-plastic-risca-o-contaminare-aproape-permanenta-a-naturii-avertizeaza-oamenii-de-stiinta-13-17-29, citând un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) şi Sea Education Association – în fapt “prima analiză globală despre producţia, folosirea şi finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ.”

                                                             sursa foto www.google.ro

“Deşeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani”, spune Jenna Jambeck, coautoare a studiului şi profesor-asociat de inginerie la UGA.

“Oamenii de ştiinţă avertizează în privinţa faptului că poluarea cu plastic riscă să genereze “o contaminare aproape permanentă a mediului natural”, în contextul în care peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse pe Terra începând din anii 1950, informează Xinhua. (…)

Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deşeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.

Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanţi sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.

Din totalul deşeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.

Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, aşadar, deşeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani”, a spus Jenna Jambeck, coautoare a studiului şi profesor-asociat de inginerie la UGA.

Producţia globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depăşind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.

Dacă acest ritm se va menţine, aproximativ 12 miliarde de tone de deşeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi şi în mediul natural până în 2050. “, mai scrie Agerpres.

Marţi, 16 ianuarie a.c., Comisia Europeană a lansat strategia pentru combaterea poluarii cu materiale plastic iar România trebui să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner.

Cât de gravă este situația poluării cu plastice și ce impact are acest tip de poluare asupra mărilor, oceanelor, florei si faunei din ape?

                                                                    sursa www.google.ro

Câte deseuri generăm? Ce se constituie deseu și cum se pot recicla acestea?

Vorbim despre toate acestea în ediţia de astăzi a emisiunii  Ştiinţa în cuvinte. Interlocutorii nostri au fost dr. Alexandru Iftime (foto 5), muzeograf, specialist ichtiolog şi herpetolog  (pesti, amfibieni, reptile) dar şi bun cunoscător al colecţiilor de etnografie universală şi antropologie ale muzeului şi cu Dan Ceausescu, (foto 6), director comercial URBAN S.A.

 

                        sursa foto www.antipa.ro                                     sursa Arhiva personala