Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Sculptorul Cornel Medrea – nobleţea şi grandoarea unui artist remarcabil

25 Iulie 2019, 05:13

Joi, 25 iulie, se împlinesc 55 de ani de la moartea sculptorului şi profesorului Cornel Medrea, membru corespondent al Academiei Române. Dragostea sa pentru neamul românesc şi spiritul său patriotic curat ardelenesc, l-au atras spre portretistica istorică şi de monumentalitate, iar puterea sa de sinteză şi de realizare deplină a calităţilor de sculptor monumentalist, a exprimat-o în toată splendoarea prin monumentele închinate marilor patrioţi români din Ardeal.

Cornel Medrea aparţine generaţiei de artişti români formaţi în prima jumătate a veacului al XX-lea, a cărui operă bogată şi valoroasă a contribuit la afirmarea europeană a artei plastice româneşti.

Cornel Medrea s-a născut la 8 martie 1888, în comuna Miercurea, judeţul Sibiu, într-o familie de ţărani cinstiţi şi gospodari.

A frecventat cursurile şcolare la Alba Iulia, unde s-a mutat cu părinţii, perioadă în care tânărul Cornel Medrea, a demonstrat psiune şi abilităţi pentru desen.

Părinţii şi profesorii săi l-au îndrumat şi sprijinit să continue perfecţionarea aptitudinilor artistice la şcoli superioare de specialitate.

În anul 1905, începe să studieze, timp de patru ani, la Şcoala de Arte şi Meserii de la Zlatna o instituţie care îmbina învăţământul teoretic cu instruirea practică în cioplirea şi şlefuirea pietrei – frecventată şi de alte viitoare personalităţi ale artei plastice româneşti precum Ioan Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncusi, Ion Jalea sau Ion Vlasiu.

Cornel Medrea parcurgea astfel discipline precum aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, desen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, naturale, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară.

Ca urmare a rezultatelor excepţionale şi a calităţilor artistice demonstrate, profesorii Ferencz Joszef, Daniel Erno, Lucasi Bella şi Lucasi Laslo, l-au îndrumat să frecventeze Academia de Artă Decorativă de la Budapesta, iar în perioada care a urmat, 1909 – 1912, în capitala Ungariei, este remarcat de sculptorul Zala György (1857-1937) la atelierul căruia a şi lucrat pentru o vreme.

La 19 iunie 1912, Şcoala Regală de Artă Decorativă, i-a acordat Diploma cu Certificatul de Eminent.

În anii 1912-1913, tânărul Cornel Medrea vizitează muzeele de la Viena, Dresda, Leipzig şi München, cu scopul de a-şi îmbogăţi cunoştinţele în legătură cu operele renumiţilor artişti în domeniu, din Europa. Trebuie spus că Medrea era lipsit de mijloacele financiare necesare acestor deplasări, astfel că el călătorea pe jos.

A revenit, apoi, acasă, animat de cele văzute în muzeele Europei, cu o puternică dorinţă de afirmare, calitatea şi talentul demonstrat de primele sale lucrări fiind unanim recunoscute de critica artistică şi de presa vremii din Ardeal.

Din anul 1914, participă la Saloanele Oficiale din București, la expozițiile grupărilor „Tinerimea artistică”, „Arta română” etc, şi, în acelaşi an, realizează bustul poetului George Coșbuc, care este amplasat la Sibiu.


Către finalul anului 1914, a ales să se stabilească la Bucureşti, fiindcă trăia într-o epocă în care românii din Transilvania aveau o situaţie dificilă şi ca urmare a evenimentelor istorice ale acelor vremuri. Despre acest moment, Cornel Medrea avea să mărturisească:

„În preajma Primului Război Mondial, am venit din Ardealul obidit de o plutocraţie trufaşă, să caut dincoace de munţi o libertate, care cu amar am constatat curând, că era numai libertatea unei oligarhii în goana îmbogăţirii oneroase pe spinarea unui biet popor care o ducea tot atât de greu ca şi acolo (Ardeal). În lucrările mele de atunci, deseori am încercat reprezentarea acestei tristeţi”.

Medrea va expune la Bienala din Veneția – în anii 1928, 1938, 1956 și 1958 – și la multe alte manifestări artistice din străinătate.

Astfel, Cornel Medrea a avut expoziții personale în anul 1925 – la Maison d’Art, împreună cu Dimitrie Paciurea și Gabriel Popescu, la Paris, în 1929, la Ateneul Român, împreună cu Elena Serova, în 1944, o expoziție retrospectivă, la Școala de Arhitectură din București şi în 1948, o altă expoziție retrospectivă, în urma căreia, sculptorul va dona Statului Român majoritatea lucrărilor sale pentru viitorul Muzeu Medrea, care avea să fie inaugurat în anul 1957.

De asemenea, Cornel Medrea a participat la alte numeroase expoziții de grup, printre acestea aflându-se, în perioada 1914 – 1918, expozițiile Societății „Tinerimea Artistică”, în anii 1925 şi 1926 – Salonul Oficial, București, în anul 1928 – Expoziția Universală de la Barcelona, Spania, în 1937 – Expoziția Internațională de la Paris, în 1939 – Expoziția Internațională de la New York, în perioada 1959 – 1960 – expoziții de artă românească la Bratislava, Praga, Berlin, Atena, Cairo, Alexandria, Belgrad, Helsinki, Budapesta, iar între anii 1961 – 1963 – expozițiile de artă românească de la Sofia, Ankara, Istanbul, Damasc şi Expoziția Internațională de sculptură, de la Muzeul Rodin din Paris.

Între anii 1939 – 1964 a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București (Institutul „Nicolae Grigorescu”), iar în anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Printre lucrările sale cele mai valoroase – portrete, busturi, nuduri, evocările istorice, statuete, monumente publice sau funerare, reliefuri ori reprezentări alegorice, lucrate în lut, ipsos, piatră, bronz, terra-cotta şi mai rar, lemn – amintim bustul lui Molière, realizat în anul 1919 (amplasat la Teatrul Național din București), Victor Hugo, bust, 1919 (Teatrul Național din București), Barbu Ștefănescu Delavrancea, bust, 1920 (Șoseaua Kiseleff, București), Monumentul eroilor ceferiști, 1923, realizat împreună cu Ion Jalea (amplasat în București), Șt. O. Iosif, bust, 1926 (Parcul Central, Brașov), Şt. O. Iosif, bust (Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu din București), Monumentul lui Avram Iancu, 1927 (Câmpeni), Traian Lalescu, bust, 1930 (Timișoara), Statuia lui Andrei Mureșanu, 1932 (Bistrița), Statuia lui Vasile Lucaciu, 1932 (Satu-Mare), Reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești, 1930, realizate împreună cu Ion Jalea, Statuia Dr. Ioan Rațiu, 1929 (Turda), Medalioane ale voievozilor români, 1934 (Palatul Regal, București), Mihai Eminescu, bust, 1938 (Giurgiu), Gheorghe Lazăr, bust, 1938 (Avrig), Pescarii, grup statuar, 1959 (Constanța), Elena Cernei, bust, 1962 (București), Margareta Pâslaru, bust, 1962 (București, Palatul Șuțu) şi Statuia „Copilul cu broasca” din Constanța, 1962.

Pentru realizările sale artistice şi pentru cariera sa remarcabilă, Cornel Medrea a primit numeroase premii şi distincţii: în anul 1921, distincţia de „ofițer al Coroanei” din partea Direcției generale a Artelor din Ministerul Cultelor și Artelor, Diploma de Onoare la Expoziția Internațională de la Barcelona (1929), Marele Premiu la Expoziția Internațională de la Paris (1937), pentru relieful „Dragoș și Zimbrul”, Premiul internațional la Expoziția internațională de la New York (1939), pentru relieful „Cultura”, Premiul de Stat (1956) şi Titlul de Artist al Poporului (1957).

Aşa cum aminteam, Medrea a donat statului un număr de 118 lucrări şi 38 desene, o colecţie care a fost expusă câţiva ani la Palatul Mogoşoaia, iar din anul 1957, a fost găzduită într-un imobil de pe Strada G-ral Constantin Budișteanu nr. 16, fiind primul şi singurul muzeu dedicat sculpturii din România.

Cornel Medrea a trecut la Domnul la 25 iulie 1964, la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.


În anul 1972, Marin Mihalache publica, la Editura Meridiane din Bucureşti, volumul biografic „Cornel Medrea”.

Din păcate, în perioada 2000-2003, șapte statui din stațiunea Mamaia, clasificate ca monumente istorice de categoria B – realizate din bronz și aparținând unor sculptori români celebri: Ion Jalea, Oscar Han, Cornel Medrea, Mac Constantinescu și Constantin Baraschi – au dispărut, fără să fi fost gosite până astăzi. Printre aceste monumente dispărute, se flau lucrările lui Cornel Medrea – „Primăvara” (1964), „Bustul lui Ovidiu” (1958) şi „Basorelief”.

La 21 ianuarie 2016, avea loc, la Grand Hotel Continental din Bucureşti, lansarea albumului „Cornel Medrea: sculpturi in colectia Muzeului Municipiului Bucuresti”, autori fiind dr. Liana Ivan-Ghilia şi Laurenţiu Solomon, specialişti ai Muzeului Municipiului Bucureşti. În cadrul lansării, prezentarea operei lui Cornel Medrea a fost susţinută de dr. Ioana Beldiman şi dr. Ioana Vlasiu, istorici de artă renumiţi şi apreciaţi cercetători, pasionaţi ai sculpturii din România.

Colecţia Cornel Medrea cuprinde, în forma sa actuală, 384 lucrări de sculptură şi desene, iar din anul 2007, cele mai reprezentative lucrări au fost expuse în incinta Palatului Parlamentului.

de Razvan Moceanu - RADOR

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 11:00

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 10:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Brașov, 04 iulie 2025. Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 08:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 07:23

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja , va concerta pe scena Sălii...

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 22:30
RRC Calm
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 22:30
ROMÂNII DE PRETUTINDENI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:15 - 23:00
reluare: WEEKEND CU PRIETENII (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:00 - 22:26
Óęđŕżíńüęŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
22:05 - 22:50
Radio Reșița LIVE!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru