Colecția Radio-Prichindel a Editurii Casa Radio premiată la București ComicsFest 2019
30 September 2019
Brașovul se transformă într-o Citadelă Culturală
30 September 2019

Proiectul Ecouri Europene CONSULART

Conceptul general al proiectului Ecouri Europene CONSULART:

„Proiectul Ecouri Europene CONSULART urmărește punerea în valoare și includerea în cir­cuitul cultural a unor spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special a clădirilor (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara. Aceste spații, destinate în mod obișnuit activităților de business, de locuit sau în particular activităților consulare, vor găzdui temporar proiecte colaborative, interdisciplinare și interculturale. Fiecare proiect va implica un duo format dintr-un artist vizual timișorean (sau muzician/ scriitor/ antropolog/ arhitect, etc) și unul provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul. Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație (site-specific, adaptată spațiului în care va avea loc fiecare eveniment în parte) și care să aibă o componentă preponderent vizuală” (Asociația DIPLOMATIC ART Timișoara).

Ecouri Europene CONSULART este un proiect cultural realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și implementat de Asociația Diplomatic Art.

– 30 septembrie 2019, CONSULART – MACEDONIA DE NORD, str. Proclamația de la Timișoara nr.7, curtea interioară: „Consulatul Onorific al Macedoniei de Nord se află într-o clădire din vechea cetate a Timișoarei. Construită în 1716, ea a aparținut guvernatorului Banatului, Claudius Flori­mund Mercy (1666-1734), aici funcționând și fostul penitenciar civil (1907-1952). Mercy a dorit să se mute în ea (1720) pentru că era singura casă cu balcon din aceea vreme. Conceptul intitulat “Balcon /Балкон” îmbină generic abordări artistice aflate la granița dintre public /privat, interior /exterior, micro- /macro-cosmos, fizic /metafizic. Instalația ce va rezulta în urma colaborării dintre Igor Josifov, artistul macedonean invitat, și artis­tul Ciprian Ciuclea (născut la Timișoara), va îmbina practicile artistului macedonean în realizarea de instalații în spații publice transpuse pe materiale textile și utilizare a focului (marca artistului), și practica artistului timișorean ce re­curge la instalații de lumină, sunet și video art, și va fi montată pe balconul din curtea interioară a clădirii” (curator Ciprian Chirileanu).

………………………

– aprox 15 octombrie 2019, CONSULART – MOLDOVA, Bd. Revoluţiei din 1989, piațeta de la intrarea în Parcul Copiilor: Proiectul “RE:PUBLIC” demonstrează prin paralelism multimedia că tema spațiului public este comună orașelor Timișoara și Chișinău, trecând peste influențele culturale distincte. Instalația arhitecturală, care va fi rezultatul îmbinării practicii în domeniul instalațiilor arhitecturale a artiștilor din Republica Moldova și în domeniul artelor vizuale ale artistului timișorean, va fi realizată în duplex (una montată în piațeta adiacentă Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timișoara și alta montată în fața Consulatului României de la Chișinău – str. Vlaicu Pârcălab) pune în oglindă răspunsuri la necesități comune legate de obiectele de mobilier urban care apar în spațiul public al celor două orașe. Ilustrând instantanee comune are vieții publice cotidiene, sub formă auditivă și vizuală, dar și prin invitația la interacțiune și asocierea cu social media, instalațiile comune apropie cele două realități distincte și le integrează în paleta comună a răspunsurilor la necesitățile urbane curente: comunicarea, informarea, socializarea sau pluralismul cultural.

Din Chișinău participă Constanța Dohotaru și Andrei Vatamaniuc – arhitecți, iar din Timișoara Diana Bulat – studentă arhitectură și Radu Popovici – artist vizual. Curator Mihai Danciu – arhitect, Timișoara.

– 29 octombrie 2019, CONSULART – SERBIA, Piața Plevnei / Parcul Gheorghe Doja: Proiectul “TRANS-BORDER” prezintă experiențe culturale comune celor două țări prin filiera senzitivă a artei de tip site specific, ce reflectă activitatea artiștilor Nicolae Velciov (Timișoara) și Branislav Nikolic (Belgrad) ca expresie personală, ori a comunităților din care provin, dar și ca problematizare creativă a istoriei pornind de la specificitatea unui loc dat, Parcul Gheorghe Doja situat în proximitatea consulatului Serbiei. Deși separate de o graniță fizică, cele două comunități română și sârbă dețin evenimente istorice comune, cum ar fi Răscoala țărănească multietnică condusă de Gheorghe Doja / 1514, ce a condus, printr-un efort comun la nivel european (Revoluția Copernicană / 1543), la îndepărtarea de un ev mediu întunecat în favoarea formării societății moderne. Lucrările propuse, Confessional / Branislav Nikolic (sculptură din materiale reciclabile, dimensiuni aproximative, care se pot modifica in functie de spatiu 180x90x250 cm) și Selfitis / Nicolae Velciov (instalație cu oglinzi, dimensiuni aproximative, care se pot modifica in functie de spatiu 300x200x100 cm), printr-un caracter participativ, aduc în discuție granița dintre lumea învechită a preconcepțiilor și cea a unei realități extinse tehnologic la nivel global. Dar totodată, prin faptul că relevă dimensiunea europeană a patrimoniului existent în această regiune (pornind de la cel arhitectural / Casa cu păuni – proprietar sârb, Casa cu păuni și bufnițe – proprietar german, Casa cu poarta frumoasă – arhitect maghiar, până la cel al obiceiurilor de zi cu zi), lucrările devin importante în măsura în care ne fac să devenim conștienți de o adevărată geografie culturală ce abolește orice graniță. Curator Aura Bălănescu, artist vizual din Timișoara.

– 12 noiembrie 2019, CONSULART – GERMANIA, Centrul Cultural German, bibliotecă, str. Liviu Gabor nr. 1: Proiectul Permutări va aduce împreună un artist german (Silvia Lorenz) și un scriitor timișorean de limbă germană (Arnold Schlachter). Silvia Lorenz propune o lucrare site-specific în biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara. Instalația obiectuală se va plia atât pe specificul spațiului, cât și pe creația literară a scriitorului timișorean, cu care artista se va familiariza anterior. În spațiul bibliotecii, odată instalată lucrarea Silvia Lorenz, care lucrează cu obiectele prezente în spațiul în care intervine (de pildă cărți, în biblioteci, crengi, în pădure, elemente de construcții în spațiul urban) va avea loc o lectură publică susținută de Arnold Schlachter. Acesta, la rândul său, își va adapta intervenția/ selecția textelor în funcție de situația spațială nou creată. Ulterior evenimentului de deschidere, vor avea loc, timp de o săptămână, o serie de alte lecturi realizate în format de workshop, în colaborare cu elevii liceului Nikolaus Lenau din Timișoara (cu predare în limba germană). Toate vor urma același principiu al selecției textelor lecturate în funcție de specificul instalației realizate de Silvia Lorenz. Curator, Maria Orosan Telea, critic de artă, Timișoara.