Ascultă Radio România Cultural Live

Publicul este invitat să vizioneze online filmele despre Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, edițiile 2020/2021

13 Octombrie 2021, 13:22

 

 

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul  Youtube al Festivalului Enescu.

Cele două documentare, realizate de Paradigma Film, cu producția executivă asigurată de OMA Vision, au fost prezentate în premieră marți, 12 octombrie, în cadrul unui eveniment cultural, „Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire”, menit să onoreze atât importanța rezistenței Festivalului și Concursului Internațional George Enescu în fața pandemiei, cât și munca depusă de Mihai Constantinescu, fostul director executiv al Festivalului și Concursului George Enescu, în cei peste 30 de ani în care a lucrat la dezvoltarea acestora. Evenimentul este încă disponibil online, la acest link: https://bit.ly/3luPkdS.

„Am construit filmele filmând detaliile, lucrurile care par mici, dar dau consistența a ceea ce se întâmplă de fapt la Festivalul și Concursul George Enescu”, a explicat Denisa Morariu-Tamaș, realizatoare de film, în cadrul echipei Paradigma Film.

Filmul „Beauty in Life | 2020/2021 George Enescu International Competition (Frumusețe în viață)” spune povestea celei mai lungi competiții de muzică clasică, care a fost și cea mai tenace în a rezista presiunii și restricțiilor impuse de criza sanitară mondială. În timp ce alte competiții de profil erau anulate, Concursul Enescu 2020/2021 s-a reinventat online. Primele două runde și competiția la Secțiunea de compoziție s-au desfășurat online, conform calendarului pre-pandemic, iar semifinalele și finalele la Secțiunile de instrumente au avut loc offline, la Ateneu, în mai 2021. Concurenții s-au prezentat pe o scenă virtuală, accesibilă încă pentru publicul larg, unde spectatorii au putut să aplaude  și să comunice direct cu interpreții. În colaborare cu membrii juriilor, ARTEXIM a adaptat la formatul online regulile de participare și modul de jurizare a competitorilor, într-un mod care va avea un impact asupra organizării viitoare a competițiilor de profil.

Invităm publicul să revadă recitalurile concurenților de pe scena virtuală, concertele finale [Vioară] [Violoncel] [Pian] și Gala de deschidere, un concert emoționant fără public susținut în august 2020.

Filmul „History Made with Love | 2021 George Enescu International Festival (O istorie din iubire)” intră în culisele ediției jubiliare a Festivalului Enescu și conectează spectatorii atât cu emoțiile artiștilor așa cum se văd în spatele scenei, cât și cu o parte din gândirea strategică ce a permis organizarea evenimentului în condiții de pandemie. În al doilea an de pandemie, Festivalul Enescu a reușit performanța să fie cel mai mare eveniment de profil organizat la nivel mondial, cu 4 săptămâni de muzică clasică și 3500 de artiști străini și români. A fost și ediția cu cele mai multe lucrări enesciene – 42 -, pentru a celebra 140 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu.

Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire

Premiera filmelor la evenimentul „Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire” a fost încadrată de scurte dialoguri. Mihai Constantinescu a mulțumit membrilor echipei ARTEXIM și tinerilor care i s-au alăturat de-a lungul anilor în colaborări temporare și a rememorat momente din istoria Festivalului și a Concursului. Invitat surpriză în eveniment,Andrei Pleșu, ministru al Culturii în 1990 și cel care a aprobat propunerea lui Mihai Constantinescu de a revitaliza Festivalul Enescu, a punctat importanța existenței unui eveniment de această anvergură culturală în România. El i-a mulțumit lui Mihai Constantinescu pentru felul în care a dezvoltat Festivalul și a adăugat că cei care l-au trimis la pensionare pe un om cu capacitatea lui de muncă ar trebui să fie ei înșiși pensionați.

Dirijorul Cristian Măcelaru, căruia i-a fost propusă direcția artistică a Festivalului Enescu,  a vorbit despre nevoia de a continua tot ce e bun la Festival și la Concurs și de promova susținut operele enesciene. Violonistul Valentin Șerban, câștigător al Secțiunii Vioară la Concursul Enescu 2020/2021, a împărtășit emoțiile de a fi laureat al competiției și de a cânta pe scena Festivalului Enescu, atât ca solist, cât și ca membru în două ansambluri. Dirijorul Gabriel Bebeșelea, care a dirijat premiera românească „Strigoii” la Festivalul Enescu 2021, a punctat oportunitatea pe care o prezintă Festivalul Enescu pentru prezentarea unor lucrări enesciene inedite, precum și influența pe care a avut-o asupra formării sale, ca muzician.

Amintind că despre epidemii Enescu însuși a compus un lied, La Quarantaine, pentru care a scris și versurile (1898) și care a fost cântat în ediția din 2007 a Festivalului, istoricul Eugen Ciurtin a arătat că suprapunerea perfectă între reinventarea și moștenirea lui Enescu este întocmirea unui catalog complet al operei lui Enescu, după principii istorice care să stimuleze interpretarea muzicii enesciene. Cu această ocazie, Eugen Ciurtin i-a dăruit lui Mihai Constantinescu o schiță pregătitoare. Istoricul a remarcat că ediția jubiliară a Festivalului a fost și cea în care s-au cântat cele mai multe lucrări fără număr de opus (șase, compuse între 1896 și 1928), anticipând zecile de lucrări Enescu din manuscrise pe care publicul nu le-a ascultat încă.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată recunoașterii meritelor lui Mihai Constantinescu, cel care a ridicat Festivalul și Concursul George Enescu în ultimii peste 30 de ani. Momentele incluse în această parte a programului au fost o surpriză pentru el. Într-un laudatio personal, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, a arătat că și atunci când un om iese la pensie, important este ce lasă în urma sa, iar Mihai Constantinescu a lăsat o moștenire impresionantă. Echipa a proiectat un scurt film cu declarații ale marilor artiști ai lumii care l-au cunoscut și au lucrat cu Mihai Constantinescu, intitulat „Acrobatul fără plasă”, care este și el disponibil online, la acest link: https://youtu.be/W5QQ_7lpufU.

„Imaginea cu care se încheie filmul, surprinsă într-o fotografie de unul din cei patru fotografi oficiali ai Festivalului, Andrei Gândac, este iconică pentru felul în care Mihai Constantinescu s-a poziționat întotdeauna la Festivalul Enescu: cu spatele spre lumina reflectoarelor și dezinteresat să iasă în față în vreun fel, dar mereu cu fața spre George Enescu, muzica lui și muzica clasică în general, pentru care a făcut tot ce a stat în puterea lui. Iar acestea ar fi bine să fie standarde pe care să le respecte și următorul director executiv al Festivalului”, a afirmat Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului George Enescu, moderatoarea serii.

Evenimentul „Enescu în pandemie. Reinventare și moștenire” a fost organizat cu sprijinul Raiffeisen Bank și al Face Convention Center.

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 12:55

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!  ...

Weekend cultural - Recomandări pentru 26-28 aprilie
TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 11:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 10:58

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat în mai...

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute
MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 10:49

MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii

Fundația Calea Victoriei vă invită  luni,   13 mai, la Sala Luceafărul, de la 19:30 , la un eveniment cu ...

MEET THE DREAMERS - Cunoaște Visătorii
Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2024, 07:00

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul...

Art Battle revine cu a treia editie, la Palatul Bragadiru, pe 27 aprilie
Fundația EIDOS lansează o platformă editorială cu  povești reale de iubire - UNFINISHED LOVE STORIES
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2024, 13:52

Fundația EIDOS lansează o platformă editorială cu povești reale de iubire - UNFINISHED LOVE STORIES

23 Aprilie 2024, București  - Fundația EIDOS lansează platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES –...

Fundația EIDOS lansează o platformă editorială cu povești reale de iubire - UNFINISHED LOVE STORIES
Cristian Oroșanu - ,,Doresc foarte mult să cresc nivelul concursului Orchestra's Conductor de la an la an"
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2024, 13:47

Cristian Oroșanu - ,,Doresc foarte mult să cresc nivelul concursului Orchestra's Conductor de la an la an"

Concursul internațional Orchestra’s Conductor revine cu a treia ediție, din data de 26 aprilie până în 2...

Cristian Oroșanu - ,,Doresc foarte mult să cresc nivelul concursului Orchestra's Conductor de la an la an"
BUDAPEST GYPSY SYMPHONY ORCHESTRA - 10 iunie 2024, Sala Palatului, ora 19:00
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2024, 13:38

BUDAPEST GYPSY SYMPHONY ORCHESTRA - 10 iunie 2024, Sala Palatului, ora 19:00

De aproape 40 de ani,  Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta  păstrează tradițiile și reprezintă o valoare...

BUDAPEST GYPSY SYMPHONY ORCHESTRA - 10 iunie 2024, Sala Palatului, ora 19:00
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru