Savantgarde #92
13 December 2019
Dimensiunea științifică a artei – Cărți ilustrate pentru copii
17 December 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

“Nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu tot cuvântul  ce iese din gura lui Dumnezeu”

                                                                                                                                                  Deuteronomul 8.3

Sâmbătă 14 decembrie 2019  de la ora 14,30 vă invităm să rămâneți alături de Radio România Cultural pentru a fi martorii unor dialoguri extrem de incitante despre rolul cuvântului în viața omului ,de la întemeierea lumii și până astăzi. Doamna  Felicia Waldman, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității București, coordonatoarea Centrului de Studii Ebraice  ne va vorbi despre importanța literelor în tradiția evreiască, despre rolul acestora în construcția universului; despre puterea ziditoare pe care o au cuvintele, dar și despre riscurile ce pot să apară atunci când anumite cuvinte sau tehnici spirituale sunt folosite cu neglijență.

Vom discuta și despre ” scânteile sfinte”  captive în Klipoturi și care pot fi eliberate prin fapte bune, meditație, rugăciune.  Itzhak Luria din Safed, supranumit și Leul cel Sfânt,  a explicat pentru prima dată cât de importantă este reîntoarcerea  acestor scântei captive către izvorul lor, prin efortul și intervenția directă a omului; descoperirea grăuntelui de sfințenie prezent în creaturi dar și în tot universul, înțelegerea așezării noastre în creație, a menirii omului în lume, respectarea legilor lui Dumnezeu sunt doar câteva din condițiile elementare necesare eliberării acestor scântei.

Volumul semnat de Annick de Souznelle, publicat pentru prima data în România in 1995 și retipărit la inceputul anului 2019 la Editura Herald, ne ajută să înțelegem firele nevăzute care ne leagă de cosmos și de Creatorul lui.

                                                                               ***

Paul Grigoriu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă  din București ne va vorbi despre importanța iertării în viața fiecăruia dintre noi, despre curajul de a fi sinceri, cu noi înșine,dar și cu ceilalți atunci când dorim să ne vindecăm; lenea intelectuală, exteriorizată prin abandonarea în fața ecranelor de televizor, ore întregi, fără discernământ, se aseamănă cu o mlaștină care cuprinde toate puterile noastre sufletești și intelectuale. Cuvintele rostite într-o încăpere, dar mai ales cuvintele și imaginile întipărite în creierul nostru sunt ca niște semințe, din care va încolți mai târziu binele sau răul, iertarea sau încrâncenarea. Dobândirea păcii lăuntrice ne ajută nu doar pe plan personal, ci la nivelul întregii comunități spirituale, pentru că, așa cum spunea Sfântul Serafim de Sarov” Dobândește pacea înlăuntrul tău și mii de oameni se vor mântui în jurul tău.”

                                                                                ***

Am rugat-o pe doamna Antonella Matei, psihoterapeut, să nuanțeze câteva lucruri legate de percepția modernă privind sărbătorile de iarnă; ne va explica ce semnificație are dificultatea unor semeni de-ai noștri de a se bucura de timpul și compania rudelor sau a prietenilor, dorința celor ” work-addicted ” de a rămâne cantonați exclusiv pe acest palier.

Și pentru că sărbătorile de iarnă bat la ușă, să nu uităm că există o artă în a dărui semenilor noștri câte ceva din dragostea și prietenia noastră, dar că uneori este bine să ne reamintim că există o artă în prețuirea lucrurilor văzute și nevăzute pe care le primim.