Azi la Radio România Cultural – Cu minte de weekend
27 June 2020
Povestiri din studioul artelor – Sambata 27 iunie 2020, ora 20.30
27 June 2020

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Adrian Cioroianu

” Moromete intră într-o lungă stare depresivă din care n-avea să fie scos decât de marile zguduiri care se apropiau. Peste trei ani izbucnea cel de al doilea război mondial: timpul nu mai avea răbdare”.

                                                                           Marin Preda- Moromeții

Sâmbătă 27 iunie de la ora 14,30 vă propunem  la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO.

Vom discuta despre consecințele pandemiei actuale, despre impactul carantinei asupra vieții medicale, culturale, diplomatice.

Vom compara câteva din efectele cuantificabile (deja) ale acestei pandemii cu efectele imense pe care gripa spaniolă le-a avut în urmă cu 100 de ani.

Unul din volumele la care ne-am raportat pe durata interviului nostru a fost ” Gripa spaniolă din 1918” de Laura Tinney,  publicat la Editura Corint chiar la începutul acestei primăveri :

” Gripa spaniolă a afectat una din trei persoane la nivel global, adică 500 de milioane de oameni. De la primul caz, înregistrat la 4 martie 1918, și până la ultimul, înregistrat în martie 1920, a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni sau 2,5-5 % din populația lumii, o marjă care reflectă gradul de incertitudine care încă mai persistă asupra fenomenului. Analizându-l separat, aceasta a întrecut la nivel de victime Primul Război Mondial ( 17 milioane de morți), al Doilea Război Mondial  ( 60 de milioane de morți) și, posibil, ambele războaie. A fost cel mai mare val de decese de la Moartea Neagră și, poate, din toată istoria omenirii.”

Născută în 1971 în Yorkshire, Laura Spinney a absolvit Durham University cu o diplomă în Științe Naturale. Ca jurnalist științific, scrierile ei au apărut în The Economist, National Geographic, Nature, New Scientist și The Telegraph. A publicat până în prezent patru volume, respectiv două romane în limba engleză-

 ” The Doctor” ( 2001) și ” The Quick” ( 2007) și o carte de nonficțiune ” Rue Centrale” (2013).  ” The Spanish Flue of 1918 and How it Changed the World” a apărut în limba engleză în 2017. Scrisă într-un ritm alert, provocator, lucrarea pune la dispoziția cititorului un volum imens de informații din cele mai variate domenii :  medicină, epidemiologie, sociologie, științe politice, literatură sau istoria artei. Astfel așezate, informațiile încep să reverbereze într-un mod special cu prezentul.

În timpul lecturii am constatat un fenomen semnificativ: deși citeam despre evenimente petrecute în urmă cu 100 de ani, nu a fost pagină care să nu propună un exercițiu intelectual; o comparație inevitabilă cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în întreaga lume.Așa s-au conturat mai multe întrebări despre epidemii, boală, suferință, capacitatea umană de a depăși momentele critice sau, din contră, opacitatea de a înțelege anumite semne sau avertismente ale istoriei.

I-am propus domnului Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO să ni se alăture, într-o încercare de a citi semnele vremurilor și ale TIMPULUI, care, așa cum scria și Marin Preda , parcă ”nu mai are răbdare”. Și, chiar dacă nu am discutat despre Marin Preda în mod explicit, lumea aflată la răspântie de drum, descrisă în romanele sale își aruncă parcă umbra asupra zilei de astăzi.

Ce teme vă propunem în această ediție de sâmbătă 27 iunie a emisiunii REconCHILLiant:

 • A devenit medicina un intrument politic?
 • Ce putem învăța din epidemia din 1918?
 • De ce în USA sistemul universal de sănătate, finanțat de către stat, mai este perceput ca o ” urzeală socialistă” la 100 de ani de la apariția acestei idei?
 • Care a fost rolul organizațiilor naționale proindependență din India în susținerea primelor dispensare gratuite în timpul gripei spaniole?
 • În ce măsură pandemia actuală ar putea provoca schimbări culturale similare ca amplitudine  celor provocate de  gripa spaniolă?
 • Cum și în ce direcție ar putea evolua media în următorii ani?
 • Sunt domenii mai vulnerabile la mediul online? 
 • Care este impactul întâlnirilor online asupra învățământului, conferințelor culturale, mediului diplomatic?
 • Care sunt tipurile de criză cu care se confruntă societatea contemporană? Reușim să gestionăm eficient rapiditatea cu care aceste crize se exteriorizează?
 • Ce tipuri de conflicte a exacerbat sau, din contră, a umbrit pandemia actuală?
 • Care sunt limitele medicinii în acest moment? Am fost la fel de neglijenți ca în urmă cu 100 de ani?
 • De ce am putea asista la o criză a antibioticelor în următoarele 2-3 decenii?
 • În ce măsură statutul socio-cultural modifică  particularitățile raportării la boală și la moarte?
 • Este ” dușmanul nevăzut” mai întunecat decât obstacolele ” vizibile”?

Sâmbătă de la ora 14,30 vă așteptăm alături de domnul profesor Adrian Cioroianu și Radio România Cultural, într-o emisiune realizată de Daniela Rei Vișan.