Povestiri din studioul artelor – Sambata 9 Martie 2019 ora 21
9 March 2019
Cea mai frumoasă poveste de iubire „Romeo și Julieta”, spectacol de balet în luna femeii, pe scena Operei Naționale București
11 March 2019

Românii in lume – Constantin Silvestri

Duminica 10 Martie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Memoria marelui compozitor și dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariția sa, prin expoziția „Constantin Silvestri 50” și un concert cameral. Expoziția, realizată de Fundația „Constantin Silvestri“ în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va fi vernisată marți, 12 martie 2019, ora 18.00, în foaierul Ateneului Român
Concertul cameral, care va avea în program creații ale lui Constantin Silvestri și George Enescu, se va desfășura în continuarea vernisajului, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin susține participarea artistei Viviana Druga cu expoziția „Confesiuni“, organizată de Galerie im Turm din Berlin in perioada 14 martie – 28 aprilie 2019.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu din Berlin organizează, în cadrul programului Centenarul României, un eveniment major dedicat filmului românesc. „Festivalul Rekonstruktion. Filmland Rumänien IV“ areloc între 26 februarie și 30 martie 2019 în celebra cinematecă Zeughauskino din cadrul Muzeului Național de Istorie al Germaniei Berlin Mitte.

Sub auspiciile Sezonului România – Franța, Institutul Cultural Român Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria, organizează un concert-eveniment, cu participarea cântăreței de jazz Luiza Zan și a invitaților ei. Astfel, miercuri, 13 martie 2019, Luiza Zan (voce), contrabasistul francez Marc Buronfosse și pianistul român Toma Dimitriu vor susține, la Opus Jazz Club din capitala Ungariei, un concert de jazz inclus pe agenda Festivalului Francofoniei în Ungaria.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău susține Concursul Național de Compoziție și Muzicologie organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, in

perioada 4 martie – 16 aprilie 2019.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici“ din Chișinău organizează Expoziția de pictură „Punți“ a artistului plastic Ala Leancă-Lupu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 16 martie 2019la Galeria Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici“ din Chişinău.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul susține participarea Teatrului Puck cu spectacolul Strada cu îngeri la Festivalul „Izmir International Puppet Days“, care are loc în perioada 28 februarie – 17 martie 2019, laCentrul Cultural Izmir Sanat.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul susține participarea Teatrului „Nottara“ din Bucureşti şi a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad cu spectacolul Disputa la Festivalul „International Balkan Countries Theatre Festival“, care va avea loc în perioada 8-25 Martie 2019, laTeatrul Regional Ahmet Vefik Pașa.

Participare românească la cea de-a VII-a ediție a festivalului multicultural „Saberes e Sabores de Outras Gentes“ din Redondo in perioada: 17-24 martie 2019

ICR Lisabona asigură participarea românească în cadrul Festivalului „Saberes e Sabores de Outras Gentes“ prin itinerarea expoziţiei de grup Azulejo: O provocare românească (Azulejo: Um desafio romeno) și a lucrării Zbor a sculptorului Ştefan Radu Creţu.

ICR Londra continuă in perioada: 17 martie – 23 aprilie 2019  programul Cinemateca românească prin organizarea, pe parcursul lunii martie, a unui sezon dedicat femeilor-regizor. Majoritatea proiecțiilor sunt în premieră britanică, iar cele 6 regizoare incluse în program reprezintă nume cunoscute în industria cinematografică românească și internațională.

Hecho en Eu-Ropa: concurs de creaţie vestimentară adresat studenţilor

Perioada: 16 martie – 15 mai 2019

ICR Madrid, sub egida Ambasadei României în Regatul Spaniei, colaborează cu alte instituţii de profil la organizarea concursuluiHecho en Eu-Ropa, inițiat de Institutul Francez din Madrid. 

Hecho en Eu-Ropa este un proiect cultural integrat în Sezonul cultural 2019 al Institutului francez din Spania intitulat: Nosotros, Europa – Nous autres, l’Europe! (Noi, Europa!)

Claudiu Cobilanschi la Galeria Gandy din Bratislava, Slovacia

Perioada: 12 martie – 17 mai 2019

Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea artistului Claudiu Cobilanschi la Galeria Gandy din Bratislava, loc unde artistul Claudiu Cobilanschi va expune un fragment din cercetarea sa, derulată începand cu 2018 şi până în prezent, numită AIRCHAEOLOGY, colaj de denumiri traduse din limba engleză şi care semnifică unirea metaforică a două domenii de interes ale artistului: arheologia şi subiectul ei, pe de o parte, şi imaginea ei în arta contemporană, pe de alta. 

Primar român în Israel: Meir Nitzan la „Cafeneaua Românească“ de la ICR Tel Aviv – 15 martie 2019

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă seria de evenimente organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a, cu un nou eveniment din cadrul „Cafenelei Românești“, ce-l va avea ca invitat pe Meir Nitzan, „primarul-vedetă“ al orașului Rishon Le Tzion, originar din România, care a ocupat funcția de primar timp de 25 de ani (5 mandate consecutive), devenind astfel unul dintre cei mai longevivi primari din istoria politică a Israelului.

Ziua Internaţională a Francofoniei 2019, sărbătorită în Polonia şi Estonia

Perioada: 1-31 martie 2019 (expoziție), 14 martie (Varșovia), 20 martie (Tallinn)

Institutul Cultural Român de la Varşovia participă la programul de manifestări culturale care marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, la Varşovia şi Talinn.

Una dintre manifestările derulate în ambele capitale va fi Festivalul Filmelor Francofone, la care Institutul Cultural Român de la Varşovia participă prin prezentarea lungmetrajului Charleston, în regia lui Andrei Crețulescu (la Varșovia) și Love building, în regia Iuliei Rugină (la Tallinn).

Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Ambasada României la Bratislava și Universitatea Comenius din Bratislava, organizează lansarea traducerii în limba slovacă a volumului Istoria Transilvaniei, în prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, în data de 14 martie 2019, la Universitatea Comenius din Bratislava. 

Institutul Cultural Român de la Viena susține participarea românească la cea de-a XX-a ediţii a Guitar Art Festival din Belgrad. Orchestra Filarmonicii „Banatul“ Timişoara  va concerta în data de 17 martie, la sala Kolarac Endowment din Belgrad.