AUDIO Unirile dinaintea Marii Uniri
1 December 2018
AUDIO Regimentul 5 Vânători din Craiova a fost prima unitate a Armatei Române care a intrat în Alba lulia, la 19 decembrie, după săvârşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918
2 December 2018

Românii in lume  – Wanda Mihuleac

 

Duminica 2 decembrie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Institutul Cultural Român de la Paris prezintă expoziţia ,,După Cădere Paris/Bucureşti“, la Galeria Macadam a Institutului, în perioada 4-14 decembrie 2018, în cadrul Sezonului România-Franţa. Vernisajul va avea loc la data de 4 decembrie, în prezenţa curatoarei, Ioana Tomşa, şi a iniţiatoarei proiectului, Wanda Mihuleac.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, în perioada 6 decembrie 2018 – 16 februarie 2019, o serie de lecturi publice din literatura română contemporană, în bibliotecile din Paris şi zona pariziană, în colaborare cu Departamentul de studii italiene și românești al Universității Sorbonne-Nouvelle Paris 3 și cu Departamentul românesc al INALCO.

Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Asociația Culturală O2G, organizează spectacolul de teatru ALTĂ ISTORIE NU SE PUTEA SCRIE!, (componentă a unui proiect de teatru co-finanțat de Ministerul Culturii și de Guvernul României prin programul de finanțări Centenar – România 100), la sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbulorganizeză proiecții de film la Centrul Cultural Yeldegirmeni, Kadikoy, în partea asiatică a orașului Istanbul.

Proiecțiile vor avea loc în datele: 3 decembrie, 10 decembrie, 17 decembrie și 24 decembrie.

Producțiile românești sunt: Despre oameni și melciSunt o babă comunistăUndeva la Palilula și De ce eu?

Institutul Cultural Român de la Londra susţine inițiativa Asociației Freedom Smile de a organiza, în data de 5 decembrie 2018, în capitala britanică, evenimentul „Scriitori despre România la Centenar, avându-i ca invitați pe scriitorul Eugen Chirovici și pe  muzicianul Nicu Alifantis.

Institutul Cultural Român de la Paris prezintă, cu ocazia Zilei Naţionale a României și în cadrul Sezonului România-Franţa, expoziţia „100 ans d’intimité – Les roumains qui ont fait la France“ / „100 ani de intimitate – Românii care au construit Franţa“, concepută şi curatoriată de Marcela Feraru, inaugurată pe gardul Panthéonului din Paris în data de 1 Decembrie 2018 Decembrie, evenimentul va marca totodată şi Centenarul Marii Uniri.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează pe 3 decembrie un eveniment multidisciplinar de prezentare a proiectului transnațional de comemorare a Holocaustului prin artă și media –„Viitorul Memoriei/The Future of Memory“, cu participarea Olgăi Ștefan, editor și fondator al proiectului online „Viitorul Memoriei“ și a lui Benno Friedel, artist plastic, la sediul institutului.