Ascultă Radio România Cultural Live

Cărţi vechi, înţelesuri noi (III) - “La bulivar, birjar! La bulivar!”. Momente de I.L.Caragiale

04 Ianuarie 2022, 14:06

Îndemnul cucoanelor, sosite la Bucureşti cu puişorul Goe, un copil răsfăţat şi obraznic, rămâne (şi azi) emblema parveniţilor, a celor dornici să ajungă în centrul atenţiei de pe bulevardele importante ale Capitalei. Schiţa „Domnul Goe”, apărută în volumul „Momente” (1901), reflectă o societate care nu s-a schimbat prea mult. Goe impune şi dispune. Este beizadeaua îmbogăţiţlor dubioşi din ultimele trei decenii: vulgară, semi-analfabetă, nepăsătoare la emoţiile şi sfaturile celor din jur, plină de o autosuficienţă întreţinută de propria familie formată din lichele profitoare. Alături de personaje ca Ionel, Niţă Ghiţescu, Ghiţă Niţescu şi Marius Chicoş Rostogan, domnul Goe face parte din clasa impostorilor care sufocă societatea fără a o omorî. Are nevoie de această societate pentru a-şi etala ambalajul chicios în absenţa căruia existenţa lui nu are sens.

Studiate în şcoală, schiţele lui Caragiale (cu personajele amintite) nu sînt predate prin raportare la lumea elevilor. De aceea, opera lui Nenea Iancu îi pare plictisitoare unui copil sau adolescent de-acum. Descris de istoricii şi criticii literari ca un cinic dar laş, pasional dar măcinat de fobii, ambiţios însă dornic de parvenire, uşor snob dar atent la detalii, creatorul Scrisorii pierdute” şi al nemuritorului personaj Mitică s-a identificat în scris pe sine şi i-a încondeiat pe tovarăşii din lumea berăriilor pe care le frecventa cu asiduitate. Nu doar că a nimerit-o cu personajele pe care le-a ironizat, ci a stabillit mai multe tipologii umane, specifice comunităţilor alcătuite din mahalagiii prea puţin urbanizaţi.

Analizate şi interpretate în fel şi chip, personajele din volumul „Momente” sînt reprezentative pentru multe naţiuni, nu doar pentru a noastră. Superficialitatea adulţilor şi-a copiilor, surprinsă de autor, este cu atât mai mare cu cât tehnologia a pus stăpânire pe toţi domnişorii Goe.

Secvenţele de viaţă consemnate de scormonitorul scriitor ploieştean sînt actuale şi azi dacă ne uităm la modul în care sînt rezolvate petiţiile, concursurile de angajare, finanţarea învăţământului, admiterea sau examenele şcolare şi profesionale.

Sute de mii de Goe, ajunşi în Bucureşti, se urcă zilnic în caleştile lor motorizate, fericiţi să străbată toate bulevardele pentru a fi admiraţi în maşinile lor inutile.

La 170 de ani de la naşterea lui I.L.Caragiale (31 ianuarie 1852), impostorul şi profitorul domn Goe e omniprezent, uşor deranjat că s-a multiplicat necontrolat. În cinstea lui şi în memoria autorului am stat de vorbă cu prietenul şi colaboratorul Mihai Lungeanu, apreciat regizor de teatru şi scândură, conferenţiar universitar, un bun cunoscător al lumii pe care marele dramaturg, ziarist şi nuvelist ne-a structurat-o cu umor şi realism.

Audiţie plăcută!

Mirela Nicolae

Fragment din schiţa Urgent:

Şcoala de fete No.1 din Urbea Z... No13 – 8 ianuarie

D-sale d-lui Ministru al Instr. Publice etc.

urgentă

Domnule Ministru,

În repeţite rânduri am cerut la Onor Primărie locală să ne libereze combustibilul de care are şcoala noastr necesitate din cauza gerului asupra prin care trecem în acest anotimp fără niciun rezultat, aşa încât tremurăm de viaţa noastră şi a elevelor cari nici nu mai vin la şcoală încă dinaintea vacanţelor fiindcă părinţii au aflat şi temându-se nu le mai permit până ce nu vom putea da foc.

Inuşi d.revizor şcolar Lazăr-Ionescu Lion a vizitat şcoala, constatând lipsa noastră de căldură şi a înaintat o adresă încă din anul trecut 15 Decembrie cu No. 4599 către d. Primar local, dar şi aceasta a rămas tot literă moartă, căci şcoala se află în aceeaşi mizerie încât nu se mai poate zice că aceasta este o umanitate, lăsând astfel să sufere elevele.

Aşa dar ne adresăm cu cel mai profund respect d-voastre spre a lua urgent orice măsuri veţi crede de cuviinţă pentru a face sî ânceteze barbaria prezentă.

Binevoiţi, D-le Ministru,etc. Direcotare Aglae Poppesco

Referinţe critice:

Tot parodiind pe Lache, pe Mache şi Piscupescu (exista realmente după Păcală, un Sache Piscupescu de la Sinaia, prin 1860, şi, întâmplare, un Sache Piscupescu semna în 1879 ca martor actul de moarte ale Luţei Alecsandrescu, soţia poetului – Grigore Alecsandrescu, n.r.-) şi pe Rostogan, umoristul şi-a făcut un stil propriu, impenetrabil. Se va vedea că în schiţele lui, el pune personagiile tragice să vorbească în stil caricatural. Din „unde dracul s-a băgatără” şi „fiindcă ne-am întâlnitără” el şi-a compus o mască sub care se ascunde.(...) I.L. Caragiale este, după delavrancea, scriitorul cel mai zolist, naturalistul nostru prin excelenţă. George Călinescu, critic literar

Importante pentru creaţia literară au fost îndeosebi editarea şi redactarea, de unul singur, a revistei Claponul (1877), a bisăptămânalului Moftul român, scos împreună cu Anton Bacalbaşa, în trei serii (1893,1901 şi 1902), şi rubrica fixă Notiţe critice (1899-1901), la cotidianul independent Universul, la care scritorul îşi reia colaborarea în 1909. În acest ziar sunt publicate majoritatea textelor din componenţa principalelor volume de proză caragialiană, Momente (1901) şi Schiţe nouă (1910).- Liviu Papadima, critic literar

Despre invitat:

MIHAI LUNGEANU este un cunoscut regizor român deteatru, scenograf, scenarist, publicist, profesor universitar, critic de teatru, realizator de emisiuni radiofonice. Este şi formator, inițiator de proiecte şi programe culturale și artistice, naţionale şi internaţionale. A montat spectacole de muzică şi poezie, spectacole de teatru-lectură, realizează emisiunea radiofonică Thaliafest, dedicată spectacolelor lectură din cadrul festivalurilor de teatru de la Sibiu, Timişoara, Buzău, Teatrul de comedie,Teatrul Nottara, Clubul Dramaturgilor Bucureşti. Are numeroase participări în jurii naţionale şi internaţionale, participări la Festivalurile de teatru radiofonic de la Bled (Slovenia), Anvers (Belgia), Hvar (Croaţia), Prix Europa (Berlin) şi Prix Italia (Veneţia). În decursul carierei de aproape cinci decenii, a acordat interviuri pentru radio şi TV, a prezentat colocvii. A scris articole de specialitate, prefeţe şi postfeţe. În portofoliu se numără şi 5 premii UNITER acordate pentru cel mai bun spectacol radiofonic.

A obţinut titlul de Doctor în arte (magna cum laude) la UNATC Bucureşti cu lucrarea „Personajul virtual…”, publicată în două ediţii. A fost director de teatre (Brăila, Slatina), a înființat compania privată „Teatrul Portabil”, a inițiat şi susţinut proiecte dedicate copiilor (Lecția micului meloman la Radio România Muzical, Jocuri și jucării muzicale, la Radio Reșița, audiții radiofonice săptămânale la librăria Semn de carte din Reșița, la şcoli şi grădiniţe din Blaj şi din Suceava, Ora de educaţie teatrală la Radio România Cultural, programul de audiţii „Ne-auzim la Majestic!” conceput de Teatrul Naţional Radiofonic). Este conferenşiar la Universitatea de Artă Teatrală din Tg. Mureş şi îndrumător în spectacole teatrale independente. A condus trupe de artiști amatori la Slatina, Focșani şi Piteşti, a organizat festivaluri teatrale la Slatina, Vatra Dornei, Focșani, Pitești, Buzău; a susţinut colocvii, workshop-uri, a conceput şi realizat evenimente stradale la Slatina, Focşani, ArCub şi Teatrul Nottara din Bucureşti. Mihai Lungeanu este cunoscut şi pentru scenariile şi adaptările sale radiofonice, dar şi pentru regia mai multor spectacole cu public din proiectul Arta poetică produs de Radio România Cultural între 1996-2004.

Bibliografie:

Caragiale, Momente, ediţie anastatică, Editura Librăriei Socec&co, 1901, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1992

G. Călinescu, Istoria literaturii române de la origini până în prezent, ed a II-a, ed. Minerva, 1985

Comediile lui Caragiale, o ediţie îngrijită de Liviu Papadima, ed- Humanitas, 1996

Un nou proiect al Asociației De Basm - ”Drăganu descoperă lumea citind!”
Educație 25 Septembrie 2023, 13:30

Un nou proiect al Asociației De Basm - ”Drăganu descoperă lumea citind!”

Copiii din Drăganu vor descoperi lumea citind împreună cu scriitoarele de la De Basm - Asociația Scriitorilor pentru copii și...

Un nou proiect al Asociației De Basm - ”Drăganu descoperă lumea citind!”
„Premiile Constantin Chiriac” 2023 - Elevii din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru calitățile lor intelectuale și sufletești
Educație 25 Septembrie 2023, 09:24

„Premiile Constantin Chiriac” 2023 - Elevii din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru calitățile lor intelectuale și sufletești

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal...

„Premiile Constantin Chiriac” 2023 - Elevii din satul Prisăcani, Iași, recompensați pentru calitățile lor intelectuale și sufletești
ICR Varșovia deține pentru un an președinția clusterului EUNIC Varșovia
Educație 21 Septembrie 2023, 16:07

ICR Varșovia deține pentru un an președinția clusterului EUNIC Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia, prin directorul Ovidiu Dajbog-Miron, a preluat președinția clusterului EUNIC...

ICR Varșovia deține pentru un an președinția clusterului EUNIC Varșovia
Monitorul Educației 2023 - Despre investiții, atribuții administrative și clădiri școlare
Educație 20 Septembrie 2023, 18:50

Monitorul Educației 2023 - Despre investiții, atribuții administrative și clădiri școlare

5 unități de învățământ din județul Harghita nu dețin autorizație de funcționare. Lor li se adaugă 38 de licee...

Monitorul Educației 2023 - Despre investiții, atribuții administrative și clădiri școlare
Incluziune prin integrare senzorială, un proiect de educație pentru preșcolari
Educație 20 Septembrie 2023, 18:27

Incluziune prin integrare senzorială, un proiect de educație pentru preșcolari

Prin proiectul european Erasmus+, "Incluziune prin integrare senzorială", coordonat de Islanda, specialiști...

Incluziune prin integrare senzorială, un proiect de educație pentru preșcolari
Educația privind drepturile la locul de muncă
Educație 19 Septembrie 2023, 14:57

Educația privind drepturile la locul de muncă

Elevii au nevoie de informații utile și de calitate privind drepturile la locul de muncă. Mulți tineri sînt deja activi...

Educația privind drepturile la locul de muncă
România Be Active - Agenția Națională pentru Sport anunță lansarea ediției 2023 a Săptămânii Europene a Sportului
Educație 18 Septembrie 2023, 18:34

România Be Active - Agenția Națională pentru Sport anunță lansarea ediției 2023 a Săptămânii Europene a Sportului

Agenția Națională pentru Sport anunță ediția 2023 a proiectului România Be Active – Săptămâna Europeană a...

România Be Active - Agenția Națională pentru Sport anunță lansarea ediției 2023 a Săptămânii Europene a Sportului
Concursul „Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană
Educație 18 Septembrie 2023, 18:00

Concursul „Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană

 „Juvenes Translatores” este un concurs care recompensează cei mai buni tineri traducători din...

Concursul „Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 14:30
PUTEREA CREDINȚEI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru