Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Vaticanul, o Cetate a spiritului si a frumusetii

vatican 1

14 Martie 2017, 06:00

Marti 14 martie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).

Redactor Dan Manolache.

Vaticanul, o Cetate a spiritului si a frumusetii. 13 martie, sărbătoarea naţională a statului VATICAN; marchează urcarea în Scaunul Pontifical (la 13.III.2013) a Papei Francisc. Invitat, parinte profesor Wilhelm Dancă, membru al Academiei Europene de Științe si Arte, cu sediul la Salzburg.

Statul Vatican a luat fiinta in secolul al VIII- lea. Stapanirea sa cuprindea, desigur Roma dar si fostele teritorii ale Imperiului Bizantin din centrul Italiei. Puterea temporala a Papei s-a intins vreme de un mileniu. Statul papal a fost desfiintat de Napoleon si este restaurat de Congresul de la Viena, 1815.Insa, cu exceptia Romei, teritoriul sau nu se mai afla sub jurisdictia Papei. Roma insasi este ocupata in 1871 de trupele noului stat italian si reapare ca stat suveran abia in 1929, prin Tratatul de la Lateran. Este cel mai mic stat din lume avand o suprafata de 0,44 km2 si o populatie de 839 de locuitori. Teritoriul sau cuprinde basilica San Pietro, piata, palate si gradini, 13 edificii in Roma si Castel Gandolfo, resedinta de vara a papilor. Importanta mondiala a micului stat nu este insa data de dimensiunile reduse ale teritoriului sau si nici macar de valoarea bunurilor pe care le adaposteste (3-4 miliarde de dolari). Importanta sa rezida in capitalul spiritual pe care il protejeaza si care protejeaza milioane si milioane de oameni. Puterea spirituala a Papalitatii, influenta sa, depasesc granitele lumii catolice si chiar crestine. “Cate divizii are Papa?” se intreba Stalin fara sa-si dea seama ca puterea credintei, exemplul credintei sun mai importante decat armele si armatele. Aveau sa se convinga urmasii sai la sfarsitul veacului XX cand, in Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, puterea cuvantului a contribuit in mare masura la pabusirea “cortinei de fier”.

Vom vorbi asaadar despre istoria si despre frumusetea Vaticanului, dar ne vom referi si la ziua de astazi, la semnificatiile mondiale ale politicii Papei Francisc.

Iata doar cateva dintre demersurile Sanctitatii Sale asupra carora vom starui:

30 noiembrie 2014, întâlnire ecumenică de la Constantinopol dintre Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu. S-a discutat despre Unitatea celor două Biserici, Catolică şi Ortodoxă. Intr-un comunicat al Patriarhiei Române se sublinia ca aceasta unitate este “ un deziderat de mai mult timp. Există un dialog teologic şi scopul este unitatea pe care ambele Biserici o doresc  Există aceste întâlniri bilaterale de două ori pe an, de Sf. Andrei la Istanbul şi de Sfinţii Petru şi Pavel la Roma, unde se poartă acest dialog teologic. Nu este o noutate dorinţa de unitate a celor două Bisericiˮ.

Februarie 2016 - Papa Francisc a ajuns în Cuba pentru istorica întâlnire cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse. ” Am vorbit ca fraţii. Suntem botezaţi în aceeaşi religie. Suntem amândoi episcopi. Am vorbit despre Bisericile noastre. Am fost de acord amândoi că unitatea se obţine mergând înainte”, a spus Papa Francisc.

31 octombrie 2016. Papa participa la Rugăciunea ecumenică comună, celebrată în catedrala prodestanta din Lund, în prima zi a călătoriei apostolice în Suedia cu ocazia comemorării comune a Reformei protestante de la care se vor implini in anul 2017 cinci secole.  Papa Francisca aspus atunci "Nu putem să ne resemnăm în fața diviziunii și a distanței pe care a provocat-o între noi. Avem posibilitatea remedierii unui moment crucial din istoria noastră, depășind controverse și neînțelegeri care, deseori, ne-au împiedicat să ne înțelegem reciproc".

Aprilie 2016 . Papa Francisc a vizitat centrul Moria, de primire a migrantilor de pe insula greceasca Lesbos.   "Nu va pierdeti speranta! Cel mai mare dar pe care ni-l putem oferi unii altora este iubirea, mila, ascultarea celuilalt... Fie ca toti fratii si surorile noastre de pe continent sa va vina in ajutor, in spiritul fraternitatii, solidaritatii si respectului demnitatii umane", a spus atunci Papa.

20 septembrie 2016, Assisi.  Întâlnirea de rugăciune pentru pace, la 30 de ani de la cea istorică pe care a convocat-o Sfântul Ioan Paul al II-lea.  ” Invit parohiile, asociațiile bisericești și pe fiecare credincios în parte din lumea întreagă să trăiască această zi ca pe o Zi de rugăciune pentru pace. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de pace, în acest război care este pretutindeni în lume. Să ne rugăm pentru pace! După exemplul Sfântului Francisc, om de fraternitate și blândețe, suntem cu toții chemați să oferim lumii o mărturie puternică a efortului nostru comun pentru pace și reconciliere între popoare. De aceea, marți, toți uniți în rugăciune: fiecare să-și facă timp, în măsura posibilităților, ca să se roage pentru pace. Toată lumea unită!”.

Vom vorbi desigur si despre relatiile ditre Romania si Vatican precum si dintre cele doua culte crestine, pornind de la istorica vizita pe care Sanctitatea sa Papa Ioan Paul al II-lea a facut-o in tara noastra, prima intr-o tara majoritar ortodoxa.

Vom incheia aceasta succinta prezentare citand cuvintele Suveranului Pontif „Dumnezeu nu încetează niciodată să ne ierte, niciodată! […] Dar noi, uneori, încetăm să cerem iertare.” (primul Angelus, 17 martie 2013). Merita sa cugetam asupra lor.

http://media.3netmedia.ro/media/RRCultural/audio/122326.mp3

Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:05 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj