Ascultă Radio România Cultural Live

Marșul vieții - “Cine ne va scrie istoria?” Iași 30 Iunie

Marșul vieții - “Cine ne va scrie istoria?” Iași 30 Iunie
thumbnail_IMG_4644

28 Iunie 2019, 05:50

Dan Schlanger - regizor, producător - Președintele Bucharest Jewish Film Festival 

Interviu difuzat in cadrul emisiunii Romanii in lume - Realizator Magdalena Tara


In perioada 28 iunie – 4 iulie 2019, Primaria Municipiului Iasi în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman din Israel, organizeaza "Marsul Vietii" - proiect de comemorare a 78 de ani de la Pogromul de la Iasi.
  

Cei care doresc sa participe la «Marsul Vietii» sunt asteptati la ora 9:30, la Centrul de Cartier Pacurari, de unde se va pleca în mars spre Cimitirul Evreiesc. Programul oficial al comemorarilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 10:00. Iasiul a fost printre primele orase din România în care s-a stabilit comunitatea evreiasca, deosebit de implicata atât la dezvoltarea comertului, cât si a artelor - primul teatru idish din lume, «Pomul verde»,a fost infiintat la Iasi - a medicinei, a stiintelor si a patrimoniului arhitectural, fiind un oras special pentru membrii comunitatii evreiesti din România si Israel.

Cu acest prilej, la iasi va avea loc vizita unei delegatii a orasului Ashdod din Israel, conduse de primarul Yehiel Lasri si din componenta careia vor mai face parte av. Hanoh Drach Erlich, directorul Directiei de Dezvoltare, Sanatate, Mediu, Servicii si Asistenta Sociala, Shlomo Rotenberg, directorul Directiei de Infrastructura si Aryella Rosenthal, directorul Directiei Relatii Internationale."

Tot la data de 30 iunie de la ora 13:00, în Sala "Vasile Pogor" a Primariei, va avea loc semnarea acordului de înfratire între municipiul Iasi si orasul Ashdod. 
In aceeasi zi, de la ora 19:00, în Sala "Henri Coanda" a Palatului Culturii din Iasi, va avea loc proiectia filmului documentar „Cine ne va scrie istoria” („Who will write our history”), regizat și produs de Roberta Grossman, proiectia  fiind realizata  si cu sprijinul Asociatiei Fraterna.  Filmul  este prezentat de regizorul si producatorul Dan Schlanger - Presedintele Bucharest Jewish Film Festival.

În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziștii au închis 450.000 de evrei în Ghetoul din Varșovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnaliști, profesori și lideri ai comunității, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte și să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forța armelor, ci cu stiloul și hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran într-un film documentar scris, produs și regizat de Roberta Grossman, având-o ca producător executiv pe Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri și dramatizări, făcându-ne martori la viața unor curajoși luptători din rezistență care și-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supraviețuiască războiului, chiar dacă ei nu au reușit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO.

Ascultă live

Ascultă live

13:15 - 13:20
PROMO
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj