Ascultă Radio România Cultural Live

Primele două înscrieri în Registrul Național Memoria Lumii

Programul UNESCO Memoria Lumii a început oficial și în România, pe 21 iunie, odată cu constituirea Registrului Național. Primele două înscrieri aparțin Arhivei Naționale de Filme și Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Ceremonia de înmânare a certificatelor de înscriere a avut loc la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, care asigură secretariatul acestui program.

Primele două înscrieri în Registrul Național Memoria Lumii

23 Iunie 2023, 09:01

Decizia privind înscrierea celor două documente a fost luată de Comitetul Național Memoria Lumii, a cărui componență a fost stabilită prin hotărâre a Secretariului General al CNR UNESCO. Criteriile care au orientat decizia de înscriere sunt prezente în regulamentul Registrului Național, realizată în acord cu principiile directoare ale programului UNESCO Memory of the World.

La sedința de constituire a Registrului Național au participat doamna Academician Sabina Ispas, președinte al Comitetului Național Memoria Lumii, alături de doamna Alina Pavelesccu, director adjunct Arhivele Naționale ale României, doamna Eunicia Maria Trif, secretar general adjunct, ICR, domnul Virgil Ștefan Nițulescu, manager al Muzeul Țăranului Român și Codrin Tăut CNR UNESCO, membri. Reuniunea a fost moderată de doamna Madlen Șerban, Secretar General CNR UNESCO.

„Drăguș, viața unui sat românesc”, propunerea Arhivei Naționale de Filme, a fost primul film documentar realizat de Seminarul de Sociologie, etică și politică de la Universitatea din București în perioada 15 iulie - 15 august 1929, în localitatea Drăguș, Făgăraș, despre activitățile și obiceiurile dintr-un sat de munte. Filmul face parte dintr-o serie de documentare sociologice realizate la inițiativa sociologului Dimitrie Gusti, în campaniile monografice de la Drăguș, Cornova și Șanț, scenariul și regia fiind semnate de Nicolae Argintescu-Amza și Paul Sterian iar imaginea și montajul de Nicolae Barbelian.

„Psaltirea” în versuri, tradusă și versificată de mitropolitul Mitropolitul Dosoftei (1624-1693), pentru prima dată în spațiul autohton, îmbracă în sine dubla semnificație, aceea a încadrării ei ca primă operă poetică din arealul românesc, dar și prima traducere versificată din spațiul ortodox răsăritean. Actul în sine se înscrie în spiritul umanismului apusean, în care deja practica traducerii și a versificării Psalmilor devenise o tradiție, prin efortul unor personalități precum Jean Calvin, Clément Marot, Jean Passerat, în Franța sau a lui Jan Kochanowski, în Polonia. Față de acest curent umanist european, cel autohton adaugă și acel spirit militant întru afirmarea unității în spiritualitate, neam și limbă. Lucrarea poartă numele de „Psaltirea Sfântului Prooroc David”, titlul convențional de „Psaltirea în versuri” fiind dat ulterior de editori. Psaltirea sau Cartea psalmilor reprezintă o carte aparținând Vechiului Testament, atribuită Regelui David, alcătuită din 150 de psalmi. Alături de Evanghelii, imnurile religioase care alcătuiesc Psaltirea reprezintă textele cele mai des invocate în activitatea liturgică a Bisericii.

Comitetul Național Memoria Lumii și Comisia Națională a României pentru UNESCO vor continua demersurile de populare a Registrului Național și cu alte elemente semnificative ale patrimoniului Documentar Românesc.

Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru