Ascultă Radio România Cultural Live

Ziua mondială a televiziunii

21 Noiembrie 2016, 13:52

Ziua mondială a televiziunii (World Television Day) este marcată, în fiecare an, la 21 noiembrie.

Cu două decenii în urmă, prin Rezoluția 51/205 din 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a proclamat această dată drept Ziua mondială a televiziunii, în semn de recunoaștere a impactului tot mai mare pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii, prin canalizarea atenției lumii asupra conflictelor și a amenințărilor la adresa păcii și securității, precum și în semn de recunoaștere a rolului pe care televiziunea îl poate juca în evidențierea altor aspecte esențiale, inclusiv a problemelor economice și sociale, se arată pe site-ul ONU.

Comunicarea este una dintre problemele internaționale majore. Într-o lume controlată de progresele tehnologiei, în care viața noastră de zi cu zi depinde de informații și de comunicații, televiziunea continuă să aibă locul său, bine stabilit. Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau științifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, ne distrează, ne instruiește.

Conform site-ului ONU, în lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării și al globalizării. Ziua mondială a televiziunii este o recunoaștere a importanței acestui mijloc de comunicare, a rolului pe care îl are în prezentarea diverselor probleme cu care se confruntă întreaga lume.

Televiziunea, a cărei istorie a început în urmă cu aproximativ 100 de ani, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. În 1956, a fost inaugurat postul public de televiziune din România, primele emisiuni (alb-negru) fiind transmise în direct la 31 decembrie.

În zilele de 21 și 22 noiembrie 1996, la sediul ONU din New York, s-a desfășurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Numeroase personalități din domeniul mass-media s-au reunit, atunci, sub egida Organizației Națiunilor Unite, pentru a discuta despre importanța tot mai mare a televiziunii într-o lume în schimbare, precum și pentru a lua în discuție modalități de intensificare a cooperării. Acesta este motivul pentru care Adunarea Generală a decis să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii.

Prin Rezoluția 51/205, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 17 decembrie 1996, statele membre au fost invitate să sărbătorească această zi prin încurajarea schimburilor globale de programe de televiziune, axate, printre altele, pe subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică și socială și consolidarea schimburilor culturale.

AGERPRES

Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj