Ascultă Radio România Cultural Live

Asociația De Basm aduce literatura contemporană dedicată celor mici pe scenă, la Timișoara, între 16 și 21 octombrie

Asociația De Basm aduce literatura contemporană dedicată celor mici pe scenă, la Timișoara, între 16 și 21 octombrie

28 Septembrie 2023, 08:25

  • Proiectul „LittleLIT pe scenă - Poveștile se dau în spectacol”, derulat în parteneriat cu Teatrul Merlin din Timișoara, le propune celor mici lecturi performative făcute de actori și ateliere de lectură;
  • Scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la întâlniri de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii;
  • Cea mai activă organizație de autori pentru copii din țara noastră, Asociația de Basm, este laureata premiului pentru cel mai bun proiect de promovare a culturii scrise din România pe anul 2022 la Gala Premiilor AFCN.

Proiectul cultural „LittleLIT pe scenă - Poveștile se dau în spectacol”, derulat de De Basm - Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți și co-finanțat de AFCN, îşi propune să aducă pe scena teatrului pentru copii timișorean îndrăgite povești contemporane, astfel încât mai mulți copii şi tineri să aibă șansa de a intra în lumea literaturii într-un mod inedit și interactiv.

Evenimentele din cadrul „LittleLIT pe scenă - Poveștile se dau în spectacol” se vor concentra în perioada 16 – 21 octombrie în Timișoara și în localitățile Sânandrei, Bucovăț și Carani din județul Timiș, și includ deopotrivă ateliere de lectură și scriere creativă și lecturi performative din operele scriitoarelor invitate la Timișoara cu ocazia proiectului, lecturi susținute de actori ai Teatrului pentru copii și tineret Merlin.

În Timișoara, autoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la întâlniri de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii. Ele vor colabora cu profesioniști ai teatrului pentru copii Merlin, prin prezentarea unor lecturi performative din cărțile lor, pentru a pune bazele unor viitoare colaborări. „Incubatorul de Basm” va aduce împreună scriitori, dramaturgi, regizori, scenografi și manageri/mediatori culturali, pentru a înlesni schimbul de informații și circulația ideilor.

O parte dintre atelierele de lectură și creativitate se vor desfășura în satele Sânandrei, Bucovăț și Carani. Câteva sute de copii, mulți dintre ei cu părinți plecați în străinătate și crescuți doar de bunici, se vor întâlni cu scriitori care îi vor încuraja să citească și să se exprime, prin ateliere interactive și lecturi performative.

Vor avea loc, de asemenea, ateliere pentru profesioniștii din literatură și teatru cu cele două scriitoare invitate de onoare, Victoria Pătrașcu din România și Garajszki Margit din Ungaria, precum și o dezbatere cu profesioniști din zona literaturii şi a teatrului pentru copii, în încercarea de a găsi soluţii de dramatizare a operelor scriitorilor români.

„Am ales tema «Poveștile se dau în spectacol» pentru proiectul LittleLIT pe scenă, pentru a semnaliza necesitatea unor povești noi pentru generațiile noi de spectatori. Credem că în ultimii ani au apărut numeroase povești valoroase scrise de autori români și credem că parte dintre ele ar putea să se dea de trei ori peste cap și să se regăsească în repertoriul teatrelor pentru copii și tineret, alături, desigur, de poveștile clasice, cele care au încântat generații întregi. Cum facem ca aceste povești să ajungă să se dea în spectacol? Cum scurtăm drumul de la carte la spectacol? Cum găsim împreună, scriitori, regizori, actori, scenografi, modalitățile cele mai eficiente și mai ingenioase de a construi împreună spectacole relevante pentru noile generații? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări la Timișoara, în perioada 16-21 octombrie”, spune Victoria Pătrașcu, reprezentantă a Asociației De Basm.

Potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, aproximativ 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. În plus, peste jumătate din elevii români locuiesc în mediul rural, în localități fără librării sau biblioteci dotate corespunzător, accesul la teatru fiind cu totul sporadic. Toate acestea, în timp ce numeroase studii arată că educația artistică dezvoltă creativitatea individuală și capacitatea de exprimare, iar implicarea copiilor în ore de lectură sau scriere creativă crește încrederea. Asociația De Basm și partenerul său, United Way, vor să le ofere copiilor din Sânandrei, Bucovăț și Carani o astfel de experiență.

Program evenimente „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”

Timișoara, 2023

Evenimente pentru elevi & școli
Evenimente deschise publicului larg (copii și părinți)
Evenimente pentru profesioniști (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători,
profesori, bibliotecari etc)

MARȚI, 17 OCTOMBRIE

Atelier de lectură și creativitate susținut de Andreea Iatagan – Colegiul Bănățean, clasa I-a, ora 9
Atelier de lectură și creativitate susținut de Luminița Corneanu – Școala nr. 19, clasele a I-a, ora 10
Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30
Lectură din texte de Iulia Iordan („Efemer”) și Sînziana Popescu („Trumpinson, hoțul zăpezii și
Liga secretă a copiilor”), urmată de dialog cu autoarele.
Atelier „Aventuri la Polul Nord cu Miko, vulpița friguroasă”, susținut de Andreea Iatagan – Librăria Cărturești Operei, ora 18.30, Grupa de vârstă: 6-10 ani
Copiii vor călători în Nordul înghețat alături de Miko, vulpea polară albăstrie, de morse, bufnițe și iepuri de zăpadă, vor aduna în ghirlande colorate luminile Aurorei Boreale și vor transforma în muzică viscolul cel șuierător. Și pentru că Moș Crăciun stă chiar aproape, îi vom face o vizită ca să ne jucăm cu spiridușii și să ne punem dorințe pentru cadourile care vor veni în cea mai frumoasă noapte din an.

MIERCURI, 18 OCTOMBBRIE
Atelier de lectură și creativitate susținut de Adina Rosetti– Școala nr. 19, clasa IV-a, ora 10
Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30
Lectură din texte de Victoria Pătrașcu („Aventurile unui drum de țară”) și Andreea Iatagan („Miko, vulpița friguroasă”, Ed. Nemi) urmată de dialog cu autoarele.

Atelier de lectură și creativitate „Nesupusele”, susținut de Iulia Iordan – Școala din Bucovăț, clasele a V-a și a VI-a, ora 11 În parteneriat cu United Way Romania.
Atelier „O rețetă de curaj”, susținut de Victoria Pătrașcu – Librăria La Două Bufnițe, ora 18, Grupa de vârstă: 6-10 ani
Credem de prea multe ori că avem nevoie de forță, de mușchi, de putere pentru a fi curajoși.
Credem că suntem mici, că nu contăm, că nimeni nu ne vede. Pe scurt, că nu avem niciun rost pe lume. Vestea bună este că există rețetă pentru curaj și că nu trebuie să mergeți la doctor pentru ea. Descoperim împreună cum arată rețeta!

JOI, 19 OCTOMBRIE
Atelier de lectură și creativitate susținut de Sînziana Popescu – Școala nr. 19, clasa VI-a, ora 10
Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30
Lectură din cărțile „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” de Luminița Corneanu, Ed. Vlad, și cartea cu Genius, și „Bartok și prințul cioplit din lemn” de Garajszki Margit, Ed. Grafoart. Cu participarea actorilor.
Ateliere de lectură și creativitate susținute de Victoria Pătrașcu și Andreea Iatagan – localitățile Sânandrei și Carani, orele 13 /15. În parteneriat cu United Way Romania.

Marea carte a prințeselor - Expoziție de ilustrații Kürti Andrea - Centrul Cultural și de Artă al județului Timiș (CECART), ora 17.
Vizitatorii pot admira 40 de ilustrații realizate de Nagy Andrea pentru cartea cu povești intitulată
Marea carte a prințeselor (Királylányok nagyköve) de Zalán Tibor, apărută în anul 2022 la
Editura Cerkabella din Ungaria. Eveniment organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural
Maghiar București.

Atelier de întrebări fantastice susținut de Adina Rosetti – Librăria Cărturești Operei, ora
18.30. Grupa de vârstă: 8-12 ani
Prințese care pornesc în căutarea zmeilor, broscuțe curajoase și Feți-Frumoși cărora le-a pierit curajul, zmei care scriu poezii, spiriduși care se luptă cu temele la matematică și vrăjitoare care descifrează tainele zborului… Haideți cu copiii la o întâlnire cu personajele basmelor clasice, așa cum nu le-ați mai văzut!
Atelier inspirat de cărțile „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură” și „De ce și-a pierdut balaurului tableta” (Ed. Arthur)

VINERI, 20 OCTOMBRIE
Atelier de lectură și creativitate susținut de Iulia Iordan – Colegiul Bănățean, clasa a V-a, ora 9
Atelier de lectură și creativitate susținut de Garajzski Margit – Liceul Teoretic „Bartók Béla”, clasele a III-a, ora 9
Atelier de superputeri susținut de Luminița Corneanu – Librăria La Două Bufnițe, ora 11. Grupa de vârstă: 3-8 ani
Știi ce superputere au cameleonii? Cei mai mici cititori vor afla din cartea „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” a Luminiței Corneanu. Apoi vor fi provocați să-și imagineze alte superputeri, alte personaje și aventuri, poate chiar în rime, pentru că orice copil are superputerea de a scrie povești!
Incubator De Basm (eveniment privat) – Cafeneaua Verde, ora 18
O întâlnire-dezbatere a profesioniștilor din domeniul literaturii și teatrului pentru copii din
România (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, traducători, profesori etc).

SÂMBĂTĂ, 21 OCTOMBRIE

Masterclass scriitoare invitate „LittleLIT pe scenă”, susținut de Victoria Pătrașcu și
Margit Garajszki – Casa Artelor, Sala Studio, ora 10
Autoarea maghiară Margit Garajszki va vorbi despre felul în care se pot adapta cărțile pentru copii pentru a prinde viață pe scena teatrelor. Cu o bogată experiență atât în scrierea dramaturgică, precum și în regia spectacolelor pentru copii, Margit Garajszki ne propune o introducere în metode și tehnici de scris (personaje, conflicte, dialoguri, dramatizare și scene writing).
Subliniind valoarea echipelor interdisciplinare, atât în proiectele editoriale, cât și în cele scenice, scriitoarea Victoria Pătrașcu ne propune un dialog despre cum putem, împreună, să găsim soluții mai eficiente de a aduce publicul tânăr mai aproape de cărțile și de teatrul pentru copii.

Atelier „Cufărul cu povești prietenești”, susținut de Sînziana Popescu – Librăria Cărturești Operei, ora 17.30. Grupa de vârstă: 3-8 ani
Pornind de la poveștile scriitoarei Sînziana Popescu, „Mașinuța curcubeu”, ”Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii” și „Mingea dorințelor”, copiii vor explora tema prieteniei și se vor aventura în încropit povești noi despre prieteni, fie ei oameni ori animăluțe de casă.

Atelier de citit în nori susținut de Iulia Iordan – Librăria La Două Bufnițe, ora 18. Grupa de vârstă: 8-10 ani

Efemer este un nor, iar povestea lui este o călătorie printre tot felul de întrebări pe care uneori nu îndrăznim să ni le punem cu voce tare. Haideți pe urmele lui Efemer, să citim în nori și în întrebări.
Atelierul este inspirat de „Efemer”, cea mai recentă carte a Iuliei, cu ilustrații de VeronicaNeacșu, aflată în curs de apariție la Asociația DaDeCe.

ARTLIT împlinește zece ani și sărbătorește prin Caravana TrAducem împreună
Literatură 10 Iulie 2024, 13:45

ARTLIT împlinește zece ani și sărbătorește prin Caravana TrAducem împreună

Asociația Română a Traducătorilor Literari (ARTLIT) serbează anul acesta adăugarea prefixului: organizația care...

ARTLIT împlinește zece ani și sărbătorește prin Caravana TrAducem împreună
Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”
Literatură 09 Iulie 2024, 00:30

Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”

Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens , de Donald Miller , carte recent apărută la Editura ap! , este o...

Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”
Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
Literatură 09 Iulie 2024, 00:06

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea

În anul 2024 , prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători , organizat de Muzeul Național al...

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024
Literatură 05 Iulie 2024, 15:16

Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024

Donatella Di Pietrantonio este laureata Premiului Strega (ediția cu numărul 78), cea mai importantă distincție literară din...

Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024
Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov
Literatură 02 Iulie 2024, 12:36

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov

Cristian Tudor Popescu, Râsul dracului. Interceptări. Informații desecretizate. Autodenunțuri, Editura Polirom, 2024...

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov
A murit scriitorul albanez Ismail Kadare
Literatură 01 Iulie 2024, 11:43

A murit scriitorul albanez Ismail Kadare

Romancierul albanez Ismail Kadare s-a stins din viață luni, 1 iulie 2024, la vârsta de 88 de ani. Ismail Kadare s-a...

A murit scriitorul albanez Ismail Kadare
Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024
Literatură 27 Iunie 2024, 16:15

Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024

Polirom anunță câștigătorul Concursului de Debut al editurii, la secțiunea Proză, ediția 2023: Florin Duțu ,...

Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024
La Roma, Milano și Bologna (1, 2 și 3 iulie 2024), spectacolul Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare
Literatură 27 Iunie 2024, 12:48

La Roma, Milano și Bologna (1, 2 și 3 iulie 2024), spectacolul Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare

În doar câteva zile, actorii Emilia Popescu  și  Mihai Mălaimare  vor susține un turneu cu...

La Roma, Milano și Bologna (1, 2 și 3 iulie 2024), spectacolul Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare
Ascultă live

Ascultă live

13:30 - 15:00
Pagini detox
Ascultă live Radio România Cultural
13:15 - 15:00
Reporterii actualităţii în miez de vară
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru