Ascultă Radio România Cultural Live

Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești ajung la a treia ediție

09 Septembrie 2022, 18:00

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță ediția a treia a Burselor și rezidențelor de creație literară dedicate scriitorilor români. După 2 ediții încheiate și 9 scriitori care au beneficiat de program, Cărturești continuă și anul acesta demersul de susținere și încurajare a scriitorilor români contemporani, oferind un context favorabil scrisului prin Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești

La fel ca la precedentele ediții, proiectul este prefațat de campania Cititori pentru scriitori, în cadrul căreia 10% din vânzarea cărților autorilor români din luna septembrie vor fi direcționate către Bursele și rezidențele Cărturești. Mai mult decât un demers de finanțare, campania este un îndemn de a susține literatura și scriitorii români și un act simbolic care întregește circuitul cititori – scriitori și invers. Cumpărând cărțile autorilor români, citindu-le, recomandându-le îi ajutăm să continue să scrie și să se dedice unei meserii practicate cel mai adesea în timpul liber.

La ediția a 3-a, se vor acorda în total 6 burse în valoare de 1300 de euro fiecare, respectiv 6 rezidențe de creație. Se acordă câte o bursă, respectiv o rezidență pentru fiecare dintre categoriile poezie, proză scurtă, roman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului”, acordată și anul trecut, iar surpriza ediției a 3-a este „Bursa dedicată scriitorilor basarabeni”.

Toate detaliile și condițiile necesare înscrierii le găsiți în Regulamentul proiectului.

Autorii interesați, cu vârsta peste 30 de ani, se pot înscrie în perioada 1 - 15 octombrie, trimițând la adresa burse@carturesti.net, următoarele:

  • O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină: o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (trebuie menționat în ce etapă se află volumul – de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc. – și ce etapă de lucru vizează rezidența).

  • Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.

Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie - 15 noiembrie.

Anul acesta juriul va fi alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru(scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu(scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Mircea Pricăjan (scriitor, traducător, redactor-șef Revista de cultură Familia).

Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună la

  • Vila Golescu, Câmpulung Musce - 3 rezidențe

  • Conacul Petre P. Carp din Țibănești - 3 rezidențe

Fragmente din textele remarcate în timpul jurizării au șansa de a fi publicate în Observator cultural, Revista de cultură Familia sau Dilema Veche.

Bursele și rezidențele de creație literară inițiate de Fundația Cărturești au luat naștere în 2020. Programul a oferit până în prezent 9 burse și 9 rezidențe de creație, desfășurate alternativ la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Dintre proiectele câștigătoare au fost finalizate și publicate până în prezent două volume: romanul Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dósa, apărut în 2021 la Editura Polirom, și volumul de poezie Ofsaid, de Moni Stănilă, publicat anul acesta în colecția Vorpal a editurii Nemira. Alte două volume sunt așteptate să apară pe rafturile librăriei până la finalul anului, semnate de Olga Ștefan (poezie) și Ștefania Mihalache (proză scurtă).

Parteneri: Observator cultural, Revista de cultură Familia, Dilema Veche, DoR, RRC, RFI, FILIT

***

Câștigătorii celei de-a doua ediții a Burselor și rezidențelor Cărturești au fost:

Raluca Nagy (eseu)

Rezidența a fost și pentru mine o premieră; (...) Nu știam la ce să mă aștept. Ștacheta este acum foarte sus, pentru că a fost cam perfect. (...) Am să repet ce spun alți beneficiari ai acestor burse: că le urez și eu tuturor colegilor scriitori să aibă parte măcar de una.”

Ruxandra Burcescu(Bursa specială a juriului, roman)

Rezidența asta a fost o experiență profund umană, una de care ar trebui să beneficieze orice scriitor. M-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, am făcut progrese mari la romanul la care lucrez și, cel mai important, mi-a redat bucuria scrisului în sine. Când toate celelalte obligații dispar și știi că ai la dispoziție nu două ore, ci o lună întreagă, o lună în care nimeni nu se așteaptă de la tine să faci altceva, atunci trăiești cu adevărat bucuria scrisului.”

Moni Stănilă (poezie)

Vila Golescu a venit în primul rând ca un balsam la o săptămâna după începerea războiului. Ceea ce m-a uimit (până și pe mine) e modul în care și-a făcut loc în carte. Nu se putea altfel. Timp de o lună mi-a oferit totul: pace, frumusețe, confort, mângâiere, prieteni noi și un câine bătrân bun de iubit.”

Lavinia Bălulescu: (proză scurtă)

Într-o lume în care din păcate am lăsat mereu pe ultimul loc scrisul, din lipsă de timp, [bursa] a însemnat că pot face ceva pentru a schimba lucrurile. Cel puțin pentru o vreme voi purta cu mine o doză generoasă de încredere și de gânduri bune pe care mă bazez pentru a-mi duce mai departe proiectele literare”

un cristian (roman)

Sigur că bursa Cărturești, o raritate în România literară, m-a bucurat. Cine nu s-ar bucura de o bursă? Simpla idee că urma să fiu plătit o lună de zile doar ca să termin un roman m-a emoționat.”

***

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, Bursele și rezidențele Cărturești își propun să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 38 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Vila Golescu, situată în Câmpulung Muscel la picioarele Carpaților, este un ansamblu arhitectural și peisager unic prin diversitatea elementelor care se găsesc aici. Această reședință încântătoare a fost construită în 1910 și este un exemplu reușit al stilului neoromânesc, cu ancadramentele de ferestre din piatră de Albești, un foișor bine proporționat și arcade armonioase, simplu decorate. Vila este folosită şi ca spațiu de evenimente culturale, seminarii, lecturi sau lansări.

Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”
Literatură 09 Iulie 2024, 00:30

Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”

Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens , de Donald Miller , carte recent apărută la Editura ap! , este o...

Cartea care ne arată cum putem aduce sensul în viața noastră - „Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens”
Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
Literatură 09 Iulie 2024, 00:06

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea

În anul 2024 , prin proiectul cultural Atelierele FILIT pentru traducători , organizat de Muzeul Național al...

Atelierele FILIT au ajuns la ediția a zecea
Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024
Literatură 05 Iulie 2024, 15:16

Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024

Donatella Di Pietrantonio este laureata Premiului Strega (ediția cu numărul 78), cea mai importantă distincție literară din...

Donatella Di Pietrantonio este laureata prestigiosului Premiu Strega, ediția 2024
Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov
Literatură 02 Iulie 2024, 12:36

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov

Cristian Tudor Popescu, Râsul dracului. Interceptări. Informații desecretizate. Autodenunțuri, Editura Polirom, 2024...

Întâlnire cu Cristian Tudor Popescu la București și Brașov
A murit scriitorul albanez Ismail Kadare
Literatură 01 Iulie 2024, 11:43

A murit scriitorul albanez Ismail Kadare

Romancierul albanez Ismail Kadare s-a stins din viață luni, 1 iulie 2024, la vârsta de 88 de ani. Ismail Kadare s-a...

A murit scriitorul albanez Ismail Kadare
Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024
Literatură 27 Iunie 2024, 16:15

Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024

Polirom anunță câștigătorul Concursului de Debut al editurii, la secțiunea Proză, ediția 2023: Florin Duțu ,...

Câștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză, ediția 2024
Vlad Zografi în dialog cu Cristian Tudor Popescu despre volumul „Hawking Hawking” de Charles Seife
Literatură 27 Iunie 2024, 03:04

Vlad Zografi în dialog cu Cristian Tudor Popescu despre volumul „Hawking Hawking” de Charles Seife

Joi, 27 iunie, de la ora 19.00, Editura Humanitas  invită publicul la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina...

Vlad Zografi în dialog cu Cristian Tudor Popescu despre volumul „Hawking Hawking” de Charles Seife
O topografie anecdotată a hazardului, de Daniel Spoerri a apărut pentru prima dată în limba română
Literatură 26 Iunie 2024, 11:16

O topografie anecdotată a hazardului, de Daniel Spoerri a apărut pentru prima dată în limba română

Cartea O topografie anecdotată a hazardului , de Daniel Spoerri a apărut pentru prima dată în limba română la...

O topografie anecdotată a hazardului, de Daniel Spoerri a apărut pentru prima dată în limba română
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 11:30
Vacanță în FM
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru