Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Mircea Cipariu, lectură în premieră din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”

Dan Mircea Cipariu, lectură în premieră din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”

22 Martie 2023, 14:01

Miercuri, 29 martie 2023, la Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” din București (Aleea Parva nr. 3-5), între orele 09.00 și 11.00, în cadrul Săptămânii Altfel, scriitorul Dan Mircea Cipariu va citi elevilor din ciclul primar, cât și celor din grupa pregătitoare, câteva povestiri, în premieră, din cartea ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, apărută de curând la editura Ars Libri, o carte cu ilustrații de Raluca Neferu.

”Va fi o lectură urmată de întrebări puse de elevi, un dialog viu și creativ cu aceștia, și chiar un scurt exercițiu de lectură și scriere creativă. E important ca elevii să aibă o relație directă cu autori români contemporani, astfel încât să înțeleagă faptul că scriitorii români sunt vii și pot rezona creativ cu aceștia. Și prin aceste ateliere ad-hoc de scriere creativă, încurajăm lectura în rândul școlarilor și preșcolarilor. Desigur, elevii de la Sfântul Andrei vor primi un autograf din partea mea și un desen din partea Ralucăi Neferu”, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Comitetul de organizare al evenimentului de lectură și scriere creativă în Școala Gimnazială Sf. Andrei din București este format din prof. înv. primar Nicuț Alinița Georgeta, clasa ID, prof. înv. primar Petrescu Enache Mirela Diana, clasa a IV-a F; prof. înv. primar Șerban Oana Eleonora, pregătitoare D; prof. înv. primar Popescu Anca-Georgiana, pregătitoare B, și profesor Partenie Smaranda Mirela, directoarea Școlii Gimnaziale ”Sf. Andrei” din București.

Parteneri media: Radio România Cultural și AgențideCarte.ro.

Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este o carte „cu personaje adevărate și înaripate“. Oglindite în ilustrații coborâte din bagheta magică a vreunei zâne, întâmplările fascinante îi vor amuza pe cei mici și pe cei mari deopotrivă.

Gloria Veselia, eroina jocului-vis pe care vi-l propunem, este „o fetiță delicată și un pic roșcată“. În universul fermecat al imaginației, ea are o cheiță invizibilă pe care o răsucește pentru ca Ursulețul Cipi, singurul ursuleț vorbitor, să spună o poveste cu pești zburători și pinguini dansatori, cu acadele-curcubeu, turtă dulce în formă de inimă și napolitane cu mustăți și pisicuțe.

„Topitoare de suflet și inimioare“, Gloria Veselia ne îndeamnă să revenim la inocență, să credem că îngerii există și putem să vorbim cu ei, să ne colorăm viețile cu fericire pentru ca totul să fie posibil.

Dan Mircea Cipariu ne dăruiește o carte genială care captează esența copilăriei. O carte despre descoperirea de sine și despre prietenie, pe care să le-o citim cu inima celor mici și să le-o recitim iar și iar. Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este, mai presus de toate, o declarație de dragoste care „vestește Lumii o poveste“: Poveste! Ascultare! Poveste! Deșteptare!

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.

În 2023, publică volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.

Raluca Neferu s-a născut la București, în 1994. Urmează cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București la secția de scenografie. Absolvă cu 10 și este premiată în Gala Absolvenților de Doina Levintza, Ion Bogdan Lefter și Alexandru Mâzgăreanu pentru cel mai bun proiect de scenografie. A primit bursa Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) pentru studiile de master în arhitectură de interior și design conceptual la Universitatea de Științe Aplicate RheinMain din Wiesbaden, Germania. A studiat metoda clasică realistă în desen și pictură la Atelier Madrid din Spania alături de Arantzazu Martinez și Mikel Olazabal.

Școala gimnazială ”Sfântul Andrei” din București

În luna septembrie a anului 1973 în cartierul bucureștean Drumul Taberei, pe atunci în plină construcție, s-a înfiinţat Şcoala nr.57, care astăzi este cunoscută ca fiind corpul B al Şcolii „Sfântul.Andrei”. În împrejurimi erau doar 5 blocuri, în rest doar câmp, ulterior construindu-se blocuri în jurul şcolii. În anul 1978 erau în jur de 1600 de elevi la fel ca astăzi , după 40 de ani.

În anul 1980 se învăţa în trei schimburi , întrucât erau ocupate toate laboratoarele, 11 clase a IV-a mergeau împreună cu doamnele învăţătoare la Şcoala nr.176, care se afla în apropiere. A ajuns extrem de aglomerată, astfel încât s-a pus problema construirii unei noi clădiri. Construcţia s-a realizat foarte rapid ,din aprilie până în luna septembrie a anului 1985, luând denumirea de Şcoala nr.278, care în anul 1990 era recunoscută ca fiind a patra şcoală din ţară ca performanţă. Sălile de clase erau de la A la J, astăzi clădirea reprezentând corpul A al Şcolii „Sfântul Andrei”.

În anul 1994 Şcoala nr.57 s-a unit cu Şcoala nr.278 sub numele de 172 „Sfântul Andrei”, având în total 40 de săli de clasă. Pe 30 noiembrie 2002 s-a serbat pentru prima dată Ziua Şcolii. De la 1 septembrie 2012 şcoala a luat denumirea de Şcoala Gimnzială „Sfântul Andrei”.

Primul director al şcolii a fost domnul Iancu Ioan, profesor de limba română , din 1973 până în anul 2001.

Printre profesorii renumiţi ai şcolii s-au numărat : Alexandru Platon Virgil –profesor de limba latină şi un cunoscut actor; Moldoveanu Gabriela – profesor de matematică ; Stan Mihail – profesor de limba română, autor de manuale şi culegeri; Smarandache Ştefan – profesor de matematică, autor de manuale şi a peste 30 de culegeri , elevii pe care i-a pregătit au obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale , a condus un centru de excelenţă în cadrul şcolii ; Porumb Cornelia-profesor de educaţie fizică, cunoscută prin rezultatele obţinute cu echipa de fotbal şi echipa de baschet a şcolii ; Filip Maria – profesor de educaţie fizică cu rezultate importante la concursurile de aerobic şi atletism şi mulţi alţii care au reuşit să aducă un prestigiu deosebit şcolii.

În prezent, directoarea Școlii Gimnaziale ”Sfântul Andrei” este profesoara Smaranda Mirela Partenie.

Întâlnire cu Ioan T. Morar la Cărtureşti Verona: Provence, ţinutul secret
Literatură 07 Iunie 2023, 06:07

Întâlnire cu Ioan T. Morar la Cărtureşti Verona: Provence, ţinutul secret

Joi, 8 iunie, ora 19.00, la Cărtureşti Verona – demisol (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București), îl puteţi întâlni pe...

Întâlnire cu Ioan T. Morar la Cărtureşti Verona: Provence, ţinutul secret
Prima carte publicată de Louise Glück după primirea  Premiului Nobel pentru Literatură, tradusă în limba română
Literatură 06 Iunie 2023, 13:57

Prima carte publicată de Louise Glück după primirea Premiului Nobel pentru Literatură, tradusă în limba română

Laureata Nobelului literar din anul 2020, poeta americană Louise Glück, revine în atenția cititorilor români...

Prima carte publicată de Louise Glück după primirea Premiului Nobel pentru Literatură, tradusă în limba română
Lecturile orașului: Radio Popov şi copiii uitaţi de Anja Portin (Humanitas Junior)- 6 iunie 2023
Literatură 06 Iunie 2023, 10:00

Lecturile orașului: Radio Popov şi copiii uitaţi de Anja Portin (Humanitas Junior)- 6 iunie 2023

Tradus în peste 23 de ţări, "Radio Popov şi copiii uitaţi" spune o poveste plină de umor şi căldură,...

Lecturile orașului: Radio Popov şi copiii uitaţi de Anja Portin (Humanitas Junior)- 6 iunie 2023
Zeruya Shalev la București. Lansarea romanului „Destin“ și sesiune de autografe
Literatură 05 Iunie 2023, 13:58

Zeruya Shalev la București. Lansarea romanului „Destin“ și sesiune de autografe

𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐅𝐢𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 vă așteaptă 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐𝟏 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗.𝟎𝟎 la 𝐋𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐬̦𝐦𝐢𝐠𝐢𝐮 (Bd. Regina...

Zeruya Shalev la București. Lansarea romanului „Destin“ și sesiune de autografe
Cu Alex Drace Francis despre "Istoria mămăligii"
Literatură 04 Iunie 2023, 16:22

Cu Alex Drace Francis despre "Istoria mămăligii"

Alex Drace Francis este  istoric al culturii, profesor de istorie culturală la Universitatea din Amsterdam, și a...

Cu Alex Drace Francis despre "Istoria mămăligii"
Scriitorul Matteo Strukul: ”Romanul meu poate să fie un ghid turistic original pentru cei care își doresc să viziteze Veneția”
Literatură 04 Iunie 2023, 14:55

Scriitorul Matteo Strukul: ”Romanul meu poate să fie un ghid turistic original pentru cei care își doresc să viziteze Veneția”

  La ediţia a XVI-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ”Cimitirul din Veneția” de Matteo Strukul a...

Scriitorul Matteo Strukul: ”Romanul meu poate să fie un ghid turistic original pentru cei care își doresc să viziteze Veneția”
GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”
Literatură 04 Iunie 2023, 14:45

GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”

„S-ar putea ca, atunci când pierdem ființele cele mai apropiate, ele să ne ia într-o măsură cu ele. Tocmai...

GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”
Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a
Literatură 31 Mai 2023, 06:00

Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a

Vineri, 2 iunie 2023, în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii din București (Calea Giulești nr. 16),  de...

Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:20
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj