Ascultă Radio România Cultural Live

Camerata Regală într-un concert de poveste la Ateneul Român

08 Decembrie 2016, 17:05

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, susține Concertul extraordinar de Craciun sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 20.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3). Evenimentul se va desfășura sub bagheta maestrului Sabin Păutza, compozitor, dirijor şi profesor, un profesionist de excepție, considerat a fi Leonard Bernstein al României.

În program vor fi lucrări din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns, Joseph Haydn, Franz Waxman, Sabin Păutza, Leroy Anderson și Leonard Bernstein, lucrări special alese pentru a transmite emoția și energia sărbătorilor de iarnă.

Concertul este unul inedit, aducând pe scenă șase soliști talentați cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, câștigători ai concursului național desfășurat de Bancpost și Camerata Regală - "Șansa ta": Cristiana Achim (pian), Ștefan Aprodu (vioară), MălinaCiobanu (vioară), Ioana Maria Tudor (vioară), Isabela Voropciuc (pian) și Cornelius Zirbi (violoncel). Concursul a fost adresat elevilor din clasele IX – XII ce studiază muzica în cadrul celor 17 licee de profil din țară.

Marius Constantinescu va fi gazda acestui eveniment și va însoți audiența în călătoria muzicală propusă de Camerata Regală.

Biletele sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos.

Stagiunea Regală 2016-2017 este organizata in parteneriat cu BANCPOST, program prin care banca este alaturi de tinerele talente și contribuie astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg. Concertele de muzică de cameră – adevărate spectacole de sunet – propun incursiuni în operele unor compozitori celebri și nu numai, cu scopul de a aduce în atenția publicului muzica de calitate.

Informații despre muzicieni:

Sabin Păutza a fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului. În 1985 a debutat în dubla calitate de dirijor şi compozitor pe cea mai importantă scenă muzicală a SUA, Carnegie Hall din New York. După anul 1990, dirijează frecvent şi în România, fiind invitatul tuturor orchestrelor simfonice inclusiv al Filarmonicii „George Enescu“ şi al Orchestrei Naţionale Radio. Creaţia compozistică a lui Sabin Pautza este impresionantă. A scris muzică pentru piese de teatru, a compus muzică vocal simfonică, muzică simfonică, lucrări pentru vioară, violă, clarinet, trompetă, lieduri, muzică uşoară, muzică de jazz, studii de muzicologie. A primit numeroase distincţii în ţară şi în străinătate ca dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City - Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).

Cristiana Achim are 16 ani și este elevă a Colegiului National de Arte „Dinu Lipatti" din București, la clasa de pian a prof. dr. Alina Balaban. Îndrumată în activitatea pianistică în perioada 2007-2014 de către prof. dr. Adriana Alia Bocăneanu, Cristiana Achim a câștigat peste treizeci de premii la concursuri naționale și internaționale.  În urma unei audiții in fața pianistei Elizabeth Sombart, Cristiana Achim a fost selectată pentru a deveni membră a Fundației Resonnance, cu care susține numeroase recitaluri caritabile.

La doar 13 ani, Ştefan Aprodu studiază vioara la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, sub îndrumarea doamnei profesoare Magdalena Ursu. Este multiplu olimpic la vioară şi câştigătorul a peste patruzeci de premii, atât naţionale și internaţionale. A susţinut zeci de recitaluri în București și în țară, precum și în străinătate.

Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, cu profesorul Calistrat Catargiu, la Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă” din Iași. În anii ce au urmat a studiat cu violoniștii Anton Diaconu și Sherban Lupu. În prezent, Mălina studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. La 18 ani, Mălina are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute atât în țară, cât și în străinătate. A impresionat juriul la toate concursurile la care a evoluat, câștigând premii I și premii speciale.

Ioana Maria Tudor are 17 ani și este elevă la clasa doamnei profesoare Magdalena Ursu la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”. Studiază vioara de la vârsta de 7 ani, iar până în prezent a câștigat premii la concursuri naționale și internationale, precum și la olimpiadele naționale. Ioana participa la numeroase festivaluri internationale de orchestra, masterclassuri și concerte cu orchestra în calitate de solist și concert-maestru.

Pianista Maria Izabela Voropciuc, în vârstă de 14 ani, urmează Liceul de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, la clasa profesoarei Annamaria Manfredi, care o introduce în lumea minunată a pianului şi a muzicii clasice.  Participă  la numeroase  concursuri naţionale şi internaţionale, precum și la Olimpiadele Naţionale de Interpretare Muzicală, unde se numara constant printre castigatori. În 2016 a interpretat la Ateneul Român Concertul pentru 4 piane BWV nr. 1065 de J.S. Bach, alături de Camerata Regală la invitaţia pianistei Elizabeth Sombart sub bagheta dirijorului Pierre Vallet.

Cornelius Zirbo studiază la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti"din București, la clasa prof. Octavian Lup. A beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională, fiind unul dintre cei șase muzicieni selectați pentru al treilea sezon al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton (Paris). A concertat în mai multe orașe din Cehia în cadrul "South Bohemian Festival 2016". Este laureat a numeroase concursuri din țară și din străinătate. Ca urmare a câștigării locului I la Concursul StreichWerk de la Berlin, Cornelius deține un violoncel STREICHWERK Domenico Montagnana.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia “Regele Mihai al României” pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Concert recomandat de RFI România

Partener principal: BANCPOST

Parteneri: Filarmonica George Enescu, VOLVO

Parteneri instituționali: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Poșta Română, BILETE.RO, Qwellman, Way Media, Ella Traveland, Asociația Elite  Art Club Unesco, Jeunesses Musicales Romania, statuidedaci.ro

Parteneri Media: The Art of Living, life.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, iqool.ro, autentici.ro, LiterNet

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 12:13

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții...

Vernisajul expoziției tematice „Ligia Macovei în colecții private” 
Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 06:41

Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață

Soprana Virginia Zeani, o legendă a scenei lirice românești, a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de soprana...

Legendara soprană Virginia Zeani a încetat din viață
Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 
Muzică-Dans-Arte 21 Martie 2023, 06:30

Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 3, 4 și 5 aprilie 2023, de la ora 11:00 și de la ora 13:00, la matineu, spectacolul de...

Teatrul de Balet Sibiu organizează în luna aprilie șase spectacole la matineu 
A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 20:46

A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret plecarea spre veșnicie a unui coleg iubit și...

A murit sculptorul și pictorul Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP din România
O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 14:39

O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie

Începând cu 22 martie, la Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea...

O lume în altă lume, la Art Machine din 22 martie
Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 13:50

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează duminică, 26 martie 2023, de la ora 19:00, evenimentul „Centenar Valentin...

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 11:18

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului...

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 07:37

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie

  Luni 20 martie, la ora 18, la Galeria Căminul Artei Parter din București (Strada Biserica Enei, nr.16), va...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Ascultă live

Ascultă live

22:20 - 22:30
Poezie românească
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj