Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: 120 de ani de la moartea compozitorului Johannes Brahms

03 Aprilie 2017, 07:52

Compozitorul Johannes Brahms s-a născut la 7 mai 1833, la Hamburg, Germania. Tatăl său, Johann Jakob Brahms, născut în Saxonia de Jos, în 1806, și-a făcut educația de contrabasist și, secundar, pe aceea de flautist și violonist într-o orchestră municipală. Johannes a fost un copil precoce, imaginându-și un sistem de notație muzicală înainte de a ști că exista deja unul.

Tatăl, văzând aptitudinile muzicale ale copilului Johannes, a făcut astfel încât băiatul să ia lecții de pian de la un maestru foarte apreciat, Otto Cossel. La zece ani, Johannes a dat primul lui recital în fața unui public, ceea ce a făcut să fie remarcat și adoptat de ilustrul Eduard Marxsen, care avea să-1 învețe mai mult decât arta cântatului la pian. El și-a format elevul în cultul lui Bach, Mozart și Beethoven, conform Dicționarului "Mari Muzicieni", Univers Enciclopedic, București, 2006.

În paralel cu studiile clasice, tânărul Brahms a predat, a acompaniat cântăreți sau spectacole de marionete la teatrul municipal, a publicat sub diverse pseudonime o mare cantitate de piese de dans sau de fantezii pe arii la modă, a dat câteva concerte, a cântat la orgă în biserică, iar seara ținea partea pianului în tavernele marinarilor.

În 1849, Brahms a făcut cunoștință cu un violonist ungur, Eduard Remenyi, vechi coleg de studii al ilustrului Joseph Joachim. Acesta a revenit la Hamburg în 1853 și 1-a convins pe Brahms, mai tânăr cu trei ani decât el, să-1 acompanieze într-un turneu care s-a încheiat la Hanovra, unde Joachim era capelmaistru al Curții. Joachim a fost cucerit de personalitatea și talentul lui Brahms. Întâlnirea aceasta a fost punctul de plecare al unei prietenii și al unei colaborări care avea să dureze întreaga lor viață. Anunțat de o scrisoare de recomandare din partea lui Joachim pentru Liszt, Brahms a plecat apoi la Weimar. El a coborât pe jos legendara vale a Rinului, oprindu-se la Mainz, Bonn și la Mehlem, unde își avea reședința de vară un bogat bancher meloman, Deichmann. La Mehlem a început să aprecieze muzica lui Schumann, pregătindu-se astfel pentru celebra întâlnire de la Dusseldorf, din 30 septembrie 1853. Cei doi s-au simpatizat de la prima vedere. Brahms s-a așezat la pian și a început să cânte sonata lui în do major op. 1. Schumann 1-a întrerupt la sfârșitul primei părți, și-a chemat soția și l-a rugat pe tânăr să cânte din nou. Clara Schumann a fost cucerită, la rândul ei. Brahms a intrat cu ușurință în intimitatea familiei Schumann, rămânând la Dusseldorf o lună.

Înainte de plecarea lui Brahms, la 3 noiembrie 1853, Schumann s-a hotărât să-i rezerve o surpriză de proporții acestuia — un articol ditirambic în influența Neue Zeitschrift fur Musik, pe care o fondase cu 20 de ani în urmă, la Leipzig. După zece ani de liniște, maestrul și-a reluat condeiul pentru a anunța lumii muzicale germane descoperirea sa: un ''nou Mesia al artei". Tânărul Brahms a fost intimidat de gloria bruscă pe care i-a adus-o acest articol. Lui nu i-a scăpat faptul că laudele lui Schumann aveau să-1 expună unor critici severe. La întoarcerea la Hanovra, el s-a grăbit să facă o călătorie la Leipzig. Aici 1-a întâlnit pe primul său admirator francez — Hector Berlioz — și pe Liszt, precizează Dicționarul "Mari Muzicieni".

Apoi a revenit la Hanovra, cu intenția de a se stabili acolo pentru un timp, iar în ianuarie 1854, Robert și Clara Schumann au sosit pentru a asculta oratoriul lui Schumann, Paradisul și Peri, care avea să fie interpretat în prezența regelui George al V-lea. La întoarcerea la Dusseldorf, Schumann a avut o tentativă de siucid, aruncându-se în Rin, iar apoi a fost internat într-o clinică din Bonn, de unde nu avea să mai iasă. Brahms nu a părăsit deloc Dusseldorf, consacrându-și cea mai mare parte a timpului familiei lui Schumann. Această situație a favorizat o prietenie între Johannes și Clara, care avea să dureze întreaga lor viață.

În 1857, Brahms a obținut postul de dirijor al corurilor curții prințului de Lippe, la Detmold, post pe care avea să-1 ocupe până în 1859, nu fără a-și continua activitatea de compozitor și de concertist. În ianuarie 1859 a avut loc, la Hanovra, prima audiție a concertului său nr. 1 op. 15 în re minor pentru pian. A treia audiție a avut loc la Hamburg, în martie. Succesul nu a fost cel așteptat, ceea ce l-a determinat să părăsească muzica orchestrală în favoarea liedului și a muzicii de cameră, pentru următorii doi ani, după ce demisionase din funcția de muzician de Curte. Brahms a petrecut acești doi ani la Hamburg.

La sfârșitul anului 1862, Brahms s-a dus la Viena, unde a beneficiat de o primire călduroasă din partea celebrului critic Hanslick. Avea 30 de ani, era în plină formă pianistică, și-a înmulțit numărul concertelor și a profitat de aceasta pentru a-și impune propriile compoziții, printre care Variațiuni și fugă pe o temă de G. Fr. Handel pentru pian. La 6 februarie 1864, a avut o întrevedere cordială cu R. Wagner, în împrejurimile Vienei. Puțin mai târziu, 1-a întâlnit pe ''regele valsului", Johann Strauss, în apropiere de Baden-Baden.

Între 1866 și 1868, turneele sale l-au condus până în Olanda, la Bratislava, Budapesta, Copenhaga și în Elveția, unde avea să revină destul de des. Din această perioadă de intensă activitate datează Recviemul german și Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc și orchestră. în 1870, Brahms a făcut cunoștință cu eminentul pianist și dirijor Hans von Bullow, care avea să devină unul dintre cei mai activi susținători ai noului său prieten.

În 1872, a fost numit director la Societatea prietenilor muzicii din Viena, unde și-a exercitat funcțiile în fruntea marilor concerte vieneze, dar a demisionat în 1875, deoarece simțea că mai are încă multe de făcut în domeniul compoziției. Pe malul lacului Starnberg, în Bavaria, a scris Variațiunile pe o temă de J. Haydn, iar la Riigen, un sat de pescari de la Marea Nordului, a terminat Simfonia / în do minor. Apoi la Portschach, în Carintia, a compus Simfonia a Il-a, în re major, Concertul pentru vioară, prima sonată pentru vioară și pian și cele două Rapsodii pentru pian. De-a lungul anilor, timpul rezervat concertelor s-a micșorat. Brahms a renunțat la pian în favoarea dirijatului de orchestră.

Dicționarul "Mari Muzicieni" notează că în 1874, regele Ludovic al II-lea al Bavariei i-a decernat Ordinul ''Maximilian", iar în 1877, a fost numit Doctor Honoris Causa al Universității din Cambridge. Doi ani mai târziu, în 1879, Universitatea din Breslau, la rândul ei, îl numește Doctor Honoris Causa, iar Brahms a mulțumit dedicându-le Uvertura academică, creată în 1880, ca și Uvertura tragică. Între timp, triumful celei de-a doua simfonii ale sale, la Hamburg, i-a adus satisfacția de a fi, în sfârșit, apreciat în orașul său natal.

Anii următori, până în 1885, au fost dominați de colaborarea cu von Bullow, care reorganiza orchestra ducelui de Saxa-Meiningen, din care a făcut unul dintre cele mai valoroase ansambluri de gen din Germania. Bullow a fost cel care a lansat sloganul al celor ''trei B" (Bach-Beethoven-Brahms). Simfoniile a treia (fa major) și a patra (mi minor), al doilea concert pentru pian în si bemol major datează din acea epocă.

Brahms a petrecut verile anilor 1886-1888 lângă lacurile Thoune și Jungfrau, unde a compus Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră, sonatele pentru vioară în la major și re minor, Sonata nr.2 pentru violoncel, al patrulea trio, un mare număr de coruri și lieduri și cele 11 cântece țigănești. Sejurul la Ischl, vechea sa reședință de vară, unde s-a aflat în fiecare an după 1889, l-a inspirat în crearea lucrărilor Intermezzi și Capriciile op. 116 și 117, potrivit Dicționarului "Mari Muzicieni".

În 1891, anul în care a compus cvintetul în si minor op. 115 și trioul op. 114 pentru clarinet și coarde, s-a produs o ceartă între el și Clara Schumann. În 1896, Brahms sosește la Bonn după 40 de ore de mers cu trenul, pentru a participa la înmormântarea Clarei Schumann. Începând de atunci, sănătatea lui se șubrezește, până la 3 aprilie 1897, când moare în urma unui cancer al ficatului. A fost înmormântat în cimitirul din Viena, lângă confrații săi Mozart, Beethoven și Schubert.

AGERPRES

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai
Muzică-Dans-Arte 18 Mai 2024, 06:03

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai

Weekend Sessions  anunță lansarea ediției sale din 2024 alături de Muzeul Municipiului București , aducând...

Festivalul „Weekend Sessions” se redeschide pe 18 mai
Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai
Muzică-Dans-Arte 18 Mai 2024, 05:37

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 mai
Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 18:40

Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff

Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vernisajul expoziției de fotografie ...

Expoziția de fotografie „Depictions” - Danielle van Zadelhoff
Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 10:24

Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius

Frații Răzvan și Andreea Stoica revin cu seria de promovare a repertoriului baroc în România, prin cel de-al...

Răzvan și Andreea Stoica revin în atenția publicului meloman cu un nou turneu național. „Baroque Tour Op.3” va itinera un program concertant Bach-Vivaldi, alături de Kamerata Stradivarius
LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă
Muzică-Dans-Arte 17 Mai 2024, 10:11

LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă

Ansamblul de muzică barocă SEMPRE continuă primăvara barocă bucureșteană cu un eveniment muzical de excepție – LA NOTTE...

LA NOTTE - O lună Mai cu muzică barocă
Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 17:30

Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste

Centrul Cultural Clujean , prin programul România Remarcabilă , anunță deschiderea apelului pentru cinci rezidențe...

Narative Naturale - rezidențe artistice rurale în Transilvania pentru 5 artiste
ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 13:28

ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București  a pregătit un program special pentru ediția aniversară a...

ARCUB-Hanul Gabroveni devine atracția publicului la ediția aniversară „Noaptea Muzeelor”, din 18 mai
Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
Muzică-Dans-Arte 16 Mai 2024, 12:02

Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) anunță desfășurarea ediției aniversare a Nopții Muzeelor pe 18 mai...

Artă, tehnologie, știință și istorie la ediția aniversară a Nopții Muzeelor
Ascultă live

Ascultă live

23:30 - 00:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:30 - 00:00
English 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru