Ascultă Radio România Cultural Live

Mâncarea românească, neapetisantă în farfurie, dar cu potențial mare de reinventare

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României oferă o imagine a modului în care bucătăria este percepută de generațiile actuale, dar și o privire către viitorul preparatelor și ingredientele românești. Ierburile și brânzeturile sunt văzute ca fiind printre cele mai sănătoase mâncăruri, în timp ce tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături și cartofi. 

Mâncarea românească, neapetisantă în farfurie, dar cu potențial mare de reinventare

17 Martie 2023, 18:41

„Bucătăria românească trece printr-o perioadă de adaptare și transformare, în care are grijă de prezentul său și își pregătește viitorul. Specialiștii din domeniul gastronomiei manifestă o preocupare activă în acest sens și vin cu inițiativeși soluții. Care este, însă, starea consumatorilor români atunci când se gândesc la mâncarea românească? Câți mai gătesc sau consumă din ceea ce noi numim meniu tradițional? Cât de multă importanță alocă bucătăriei românești? Acestea sunt câteva din aspectele pe care am căutat să le elucidăm folosind un eșantion concentrat de oameni diverși, interesați de gătit și mâncare în general”, explică Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali și managing partner Zaga Brand.

Studiul arată că bucătăria românească are câteva trăsături evidente: nu este foarte practică, necesită mult timp de preparare și se gătește în tihnă, lucru care lipsește vieții moderne. În același timp, mâncarea specifică românilor este grea, are multe sosuri și se servește în cantități mari. Nu e aspectuoasă, ingredientele sunt amestecate și deseori nu se așeaza frumos și apetisant pe farfurie, ceea ce duce și la o altă trăsătură evidentă pentru bucătăria românească: este nevoie de încredere pentru a gusta ceea ce se află în față.

„Mâncarea românească este construită pe metafora cornului abundenței: multă, colorată și gustoasă. Ea este văzută ca cea mai la îndemână formă de a atinge fericirea. Mâncarea la români înseamnă mese pline și abundente, multă lume adunată, multă vorbă și multe râsete, fără reguli și fără inhibiții, cu multă libertate de exprimare. O petrecere fără sfârșit. Este cel mai splendid dezinhibator și terapeutic mod de a te bucura de viață, oricum ar fi ea”, după cum remarcă Adina Vlad, founder Unlock Research și coordonator al cercetării.

Studiul realizat pentru Amintiri Gustoase arată că oamenii vorbesc mai mult despre gătit azi decât înainte de pandemie. Gătitul devine sustenabil și sănătos, pentru că e văzut ca cea mai inteligentă formă de a reduce risipa de mâncare, respectând condiția de a se găti în cantități mici.

Pentru că timpul se pare că este cel mai mare inamic al gătitului, mulți dintre respondenți spun că sunt interesați de variante tehnice de reducere a stresului în procesul de gătire și apelează la tehnologie.

Între principalele calități ale bucătăriei românești se află gustul, consistența și rețetele sănătoase. Ca minusuri, participanții la studiu indică rețetele prea complicate, faptul că mâncarea nu are mereu un aspect frumos în farfurie, dar și că este adesea prea grea și cu multe sosuri.

Studiul calitativ a fost realizat de Unlock Market Research la comanda Zaga Brand, agenția care a creat platforma culturală Cronicari Digitali, care integrează și proiectul Amintiri Gustoase. Pentru colectarea datelor au fost organizate două focus grupuri în perioada ianuarie-februarie 2023, concluziile fiind prezentate la București, în cadrul Masterclass Amintiri Gustoase, eveniment care a reunit chefi, antropologi, creatori de conținut din zona food, foodies, dar și presă de specialitate.

Informațiile relevate de primul studiu despre identitatea gastronomică a României vor sta la baza proiectelor Amintiri Gustoase din perioada următoare, care pot să fie urmărite simplu pe conturile oficiale de Instagram și Facebook.

ARCUB readuce muzica clasică în inima Capitalei: a VI-a ediție a „Pieței Festivalului George Enescu” are loc în perioada 17–21 septembrie 2025
Muzică-Dans-Arte 16 Septembrie 2025, 07:08

ARCUB readuce muzica clasică în inima Capitalei: a VI-a ediție a „Pieței Festivalului George Enescu” are loc în perioada 17–21 septembrie 2025

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează, alături de ARTEXIM, instituție...

ARCUB readuce muzica clasică în inima Capitalei: a VI-a ediție a „Pieței Festivalului George Enescu” are loc în perioada 17–21 septembrie 2025
Oul lui Brâncuși
Muzică-Dans-Arte 16 Septembrie 2025, 06:54

Oul lui Brâncuși

„Este un moment extraordinar în istoria Muzeului Kröller-Müller să putem prezenta o sculptură de...

Oul lui Brâncuși
Filarmonica ”Transilvania” din Cluj – Napoca își va începe pe 3 octombrie stagiunea într-o nouă sală de concerte
Muzică-Dans-Arte 15 Septembrie 2025, 12:10

Filarmonica ”Transilvania” din Cluj – Napoca își va începe pe 3 octombrie stagiunea într-o nouă sală de concerte

Filarmonica ”Transilvania” din Cluj – Napoca își va începe pe 3 octombrie stagiunea...

Filarmonica ”Transilvania” din Cluj – Napoca își va începe pe 3 octombrie stagiunea într-o nouă sală de concerte
iMapp Bucharest aniversează 10 ani de spectacol vizual, în parteneriat cu faimosul raliu internațional Gumball 3000 și emblematicul eveniment Food Truck Festival
Muzică-Dans-Arte 15 Septembrie 2025, 09:28

iMapp Bucharest aniversează 10 ani de spectacol vizual, în parteneriat cu faimosul raliu internațional Gumball 3000 și emblematicul eveniment Food Truck Festival

Pe  20 și pe 21 septembrie 2025 ,  Piața Constituției  devine locul unde arta digitală, muzica, supermașinile...

iMapp Bucharest aniversează 10 ani de spectacol vizual, în parteneriat cu faimosul raliu internațional Gumball 3000 și emblematicul eveniment Food Truck Festival
Pianistul român Andrei Irimia va susține un nou turneu european
Muzică-Dans-Arte 14 Septembrie 2025, 20:05

Pianistul român Andrei Irimia va susține un nou turneu european

Pianistul și compozitorul Andrei Irimia își va prezenta cel mai recent proiect,  „Lights &...

Pianistul român Andrei Irimia va susține un nou turneu european
Cătălin Răducanu aduce pianul și țambalul la Grădina cu Filme – singurul recital în aer liber din ediția a III-a a Turneului Național Un artist, un pian , un țambal
Muzică-Dans-Arte 13 Septembrie 2025, 08:57

Cătălin Răducanu aduce pianul și țambalul la Grădina cu Filme – singurul recital în aer liber din ediția a III-a a Turneului Național Un artist, un pian , un țambal

Duminică, 14 septembrie, de la ora 19:00 , publicul bucureștean este invitat la  CREART – Grădina cu Filme...

Cătălin Răducanu aduce pianul și țambalul la Grădina cu Filme – singurul recital în aer liber din ediția a III-a a Turneului Național Un artist, un pian , un țambal
Programul Ukrainian Music Lab crează punți culturale între Ucraina și Europa
Muzică-Dans-Arte 12 Septembrie 2025, 16:24

Programul Ukrainian Music Lab crează punți culturale între Ucraina și Europa

Scena muzicală ucraineană își afirmă forța creativă și dorința de a se conecta cu publicul european prin Ukrainian...

Programul Ukrainian Music Lab crează punți culturale între Ucraina și Europa
Violonistul Sabin Penea: ”Muzica este frumoasă sub toate formele sale. Ea este o poveste fără cuvinte și are nevoie și de un context pentru a o înțelege, de  aceea noi o explicăm în recitalurile noastre chiar și cu umor.”
Muzică-Dans-Arte 12 Septembrie 2025, 12:32

Violonistul Sabin Penea: ”Muzica este frumoasă sub toate formele sale. Ea este o poveste fără cuvinte și are nevoie și de un context pentru a o înțelege, de  aceea noi o explicăm în recitalurile noastre chiar și cu umor.”

”Muzica este frumoasă sub toate formele sale. Ea este o poveste fără cuvinte și are nevoie și de un context pentru a o...

Violonistul Sabin Penea: ”Muzica este frumoasă sub toate formele sale. Ea este o poveste fără cuvinte și are nevoie și de un context pentru a o înțelege, de  aceea noi o explicăm în recitalurile noastre chiar și cu umor.”
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:30 - 15:00
LA MINUT (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 15:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru