Ascultă Radio România Cultural Live

Mâncarea românească, neapetisantă în farfurie, dar cu potențial mare de reinventare

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României oferă o imagine a modului în care bucătăria este percepută de generațiile actuale, dar și o privire către viitorul preparatelor și ingredientele românești. Ierburile și brânzeturile sunt văzute ca fiind printre cele mai sănătoase mâncăruri, în timp ce tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături și cartofi. 

Mâncarea românească, neapetisantă în farfurie, dar cu potențial mare de reinventare

17 Martie 2023, 18:41

„Bucătăria românească trece printr-o perioadă de adaptare și transformare, în care are grijă de prezentul său și își pregătește viitorul. Specialiștii din domeniul gastronomiei manifestă o preocupare activă în acest sens și vin cu inițiativeși soluții. Care este, însă, starea consumatorilor români atunci când se gândesc la mâncarea românească? Câți mai gătesc sau consumă din ceea ce noi numim meniu tradițional? Cât de multă importanță alocă bucătăriei românești? Acestea sunt câteva din aspectele pe care am căutat să le elucidăm folosind un eșantion concentrat de oameni diverși, interesați de gătit și mâncare în general”, explică Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali și managing partner Zaga Brand.

Studiul arată că bucătăria românească are câteva trăsături evidente: nu este foarte practică, necesită mult timp de preparare și se gătește în tihnă, lucru care lipsește vieții moderne. În același timp, mâncarea specifică românilor este grea, are multe sosuri și se servește în cantități mari. Nu e aspectuoasă, ingredientele sunt amestecate și deseori nu se așeaza frumos și apetisant pe farfurie, ceea ce duce și la o altă trăsătură evidentă pentru bucătăria românească: este nevoie de încredere pentru a gusta ceea ce se află în față.

„Mâncarea românească este construită pe metafora cornului abundenței: multă, colorată și gustoasă. Ea este văzută ca cea mai la îndemână formă de a atinge fericirea. Mâncarea la români înseamnă mese pline și abundente, multă lume adunată, multă vorbă și multe râsete, fără reguli și fără inhibiții, cu multă libertate de exprimare. O petrecere fără sfârșit. Este cel mai splendid dezinhibator și terapeutic mod de a te bucura de viață, oricum ar fi ea”, după cum remarcă Adina Vlad, founder Unlock Research și coordonator al cercetării.

Studiul realizat pentru Amintiri Gustoase arată că oamenii vorbesc mai mult despre gătit azi decât înainte de pandemie. Gătitul devine sustenabil și sănătos, pentru că e văzut ca cea mai inteligentă formă de a reduce risipa de mâncare, respectând condiția de a se găti în cantități mici.

Pentru că timpul se pare că este cel mai mare inamic al gătitului, mulți dintre respondenți spun că sunt interesați de variante tehnice de reducere a stresului în procesul de gătire și apelează la tehnologie.

Între principalele calități ale bucătăriei românești se află gustul, consistența și rețetele sănătoase. Ca minusuri, participanții la studiu indică rețetele prea complicate, faptul că mâncarea nu are mereu un aspect frumos în farfurie, dar și că este adesea prea grea și cu multe sosuri.

Studiul calitativ a fost realizat de Unlock Market Research la comanda Zaga Brand, agenția care a creat platforma culturală Cronicari Digitali, care integrează și proiectul Amintiri Gustoase. Pentru colectarea datelor au fost organizate două focus grupuri în perioada ianuarie-februarie 2023, concluziile fiind prezentate la București, în cadrul Masterclass Amintiri Gustoase, eveniment care a reunit chefi, antropologi, creatori de conținut din zona food, foodies, dar și presă de specialitate.

Informațiile relevate de primul studiu despre identitatea gastronomică a României vor sta la baza proiectelor Amintiri Gustoase din perioada următoare, care pot să fie urmărite simplu pe conturile oficiale de Instagram și Facebook.

Bărbierul din Sevilla, Tango. Radio & Juliet și Nunta lui Figaro, la final de noiembrie pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2025, 13:21

Bărbierul din Sevilla, Tango. Radio & Juliet și Nunta lui Figaro, la final de noiembrie pe scena Operei Naționale București

Săptămâna 27 – 30 noiembrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri clasice și moderne, în care...

Bărbierul din Sevilla, Tango. Radio & Juliet și Nunta lui Figaro, la final de noiembrie pe scena Operei Naționale București
EXPOZIȚIE: „Creatorul și demonul său” – Eseu vizual inspirat de „Doctor Faustus” de Thomas Mann
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2025, 07:09

EXPOZIȚIE: „Creatorul și demonul său” – Eseu vizual inspirat de „Doctor Faustus” de Thomas Mann

Goethe-Institut București invită publicul bucureștean la expoziția „Creatorul și demonul său” , un proiect care...

EXPOZIȚIE: „Creatorul și demonul său” – Eseu vizual inspirat de „Doctor Faustus” de Thomas Mann
Hannah O’Neill, prim-balerină Étoile la Opera Ganier din Paris, va dansa pe scena Sălii Palatului în „Balanchine’s Legacy”
Muzică-Dans-Arte 19 Noiembrie 2025, 18:50

Hannah O’Neill, prim-balerină Étoile la Opera Ganier din Paris, va dansa pe scena Sălii Palatului în „Balanchine’s Legacy”

Remarcabila Hannah O’Neill , prim-balerină Étoile la Opera Garnier din Paris , va dansa, în premieră...

Hannah O’Neill, prim-balerină Étoile la Opera Ganier din Paris, va dansa pe scena Sălii Palatului în „Balanchine’s Legacy”
Un portret de Gustav Klimt, vândut la licitație cu 236 de milioane de dolari | VIDEO
Muzică-Dans-Arte 19 Noiembrie 2025, 08:37

Un portret de Gustav Klimt, vândut la licitație cu 236 de milioane de dolari | VIDEO

Tabloul a devenit a doua cea mai scumpă operă adjudecată vreodată la licitație.

Un portret de Gustav Klimt, vândut la licitație cu 236 de milioane de dolari | VIDEO
„Micul Prinț” și trei variante de concerte de Crăciun, la mijlocul lunii decembrie în toată țara
Muzică-Dans-Arte 18 Noiembrie 2025, 18:36

„Micul Prinț” și trei variante de concerte de Crăciun, la mijlocul lunii decembrie în toată țara

„Micul Prinț”, colinde cu Fuego și Ștefan Hrușcă și o ediție extinsă a „Regalului Vienez”...

„Micul Prinț” și trei variante de concerte de Crăciun, la mijlocul lunii decembrie în toată țara
Cristian Mandeal și discipolul său, Petru Pane, în premieră la Pitești în concertul „Ucenic și vrăjitor”, pe 20 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Noiembrie 2025, 14:55

Cristian Mandeal și discipolul său, Petru Pane, în premieră la Pitești în concertul „Ucenic și vrăjitor”, pe 20 noiembrie

Renumitul dirijor Cristian Mandeal și discipolul său, Petru Pane , vor împărți pupitrul Orchestrei Simfonice a...

Cristian Mandeal și discipolul său, Petru Pane, în premieră la Pitești în concertul „Ucenic și vrăjitor”, pe 20 noiembrie
Eveniment rar în muzica clasică: Cinci concerte Saint-Saëns într-o singură reprezentație
Muzică-Dans-Arte 17 Noiembrie 2025, 14:43

Eveniment rar în muzica clasică: Cinci concerte Saint-Saëns într-o singură reprezentație

Pe 22 noiembrie 2025, Sala Radio găzduiește un eveniment muzical excepțional: tânăra pianistă Miruna Maciuca , studentă...

Eveniment rar în muzica clasică: Cinci concerte Saint-Saëns într-o singură reprezentație
„Spărgătorul de nuci”, „Callas – Oana Pellea”, „Don Giovanni” și „Povestirile lui Hoffmann”, în a doua parte a lunii noiembrie pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 17 Noiembrie 2025, 00:45

„Spărgătorul de nuci”, „Callas – Oana Pellea”, „Don Giovanni” și „Povestirile lui Hoffmann”, în a doua parte a lunii noiembrie pe scena Operei Naționale București

Săptămâna 19 – 23 noiembrie deschide cortina Operei Naționale București către lumi contrastante, dar la fel de...

„Spărgătorul de nuci”, „Callas – Oana Pellea”, „Don Giovanni” și „Povestirile lui Hoffmann”, în a doua parte a lunii noiembrie pe scena Operei Naționale București
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:00 - 18:30
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
18:00 - 18:05
AGRO-ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
18:00 - 18:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri