Ascultă Radio România Cultural Live

O operă de excepție și o premieră rară: ”I PURITANI”, de Vincenzo Bellini

07 Decembrie 2016, 09:05

Ultima premieră lirică a anului 2016, cu două reprezentații strălucitoare

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  are  plăcerea de a vă adresa una dintre cele mai speciale și rare invitații ale Stagiunii lirice 2016-2017 la ultima premieră a acestui an: ”I PURITANI”, de Vincenzo Bellini, pusă în scenă duminică, 11 decembrie 2016, de la ora 18:30.

Capodopera ce a încununat creația compozitorului italian, o operă bogată în melodicitate și  simboluri profunde, aduce în premieră națională pe scena Operei clujene un spectacol plin de esență și emoție, rar întâlnit în universul liric autohton.  Publicul este poftit să pășească alături de artiștii Operei Naționale Române din Cluj și de invitații săi speciali, în Anglia secolului XVII, într-o poveste ce împletește partituri belcantiste cu onoarea cavalerească, sentimentul datoriei și dragostea pură.

Premiera ”I puritani” aduce la Cluj o distribuție de excelență și renume  internațional, ce-i are în rolurile principale pe soliștii  Diana Țugui, Lucia Bulucz (Elvira), Cosmin Ifrim, Ștefan von Korch - invitați (Arturo), Geani Brad, Bogdan Nistor (Riccardo), Petru Burcă, Cristian Hodrea (Giorgio). Bagheta premierei se va afla în mâna unui artist italian celebru, tenorul și dirijorul Giuseppe Sabbatini, regia noii montări fiind semnată de regizorul de origine maghiară András Kürthy.

Noua montare a capodoperei, bogată în esență și detalii istorice, va oferi publicului clujean două ocazii lirice deosebite în luna decembrie, premiera de duminică, 11 decembrie, fiind urmată de cea de-a doua reprezentație a spectacolului, luni, 12 decembrie 2016. Distribuția completă a premierei este formată din soliștii aflați în rolurile principale numiți mai sus, alături de Iulia Merca, Simonfi Sandor, Eusebiu Huțan, alături de Ansamblul de balet pregătit coregrafic de Anca Opriș Popdan; aceștia vor fi acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului invitat Giuseppe Sabbatini. Regia artistică poartă semnătura lui András Kürthy, scenografia este realizată de Valentin Codoiu, iar pregătirea muzicală de Adela Bihari.
Opera în trei acte pe un libret de Carlo Pepoli, după romanul Old Morality de Sir Walter Scott și drama istorică ”Têtes rondes et cavaliers”, de Jacques-François Ancelot și Joseph-Xavier Boniface Saintine, I puritani este capodopera ce a încununat creația compozitorului italian Vincenzo Bellini, fiind remarcată și apreciată pentru bogăția melodicității sale și a simbolurilor presărate cu inspirație și finețe de creator. Aceasta a fost ultima dintre cele zece opere compuse de V. Bellini, a cărui dispariție a fost prematură, la doar 33 de ani, însă pasiunea și talentul cu care a creat-o au conturat o operă dominată de esență și emoție, ce stabilește o strânsă conexiune a cântului cu textul poetic, oferind universului liric noi valențe expresive. Bellini a compus Puritanii pentru Théâtre Italien, după sosirea sa la Paris, în anul 1833, unde se experimenta la acea vreme o adevărată „renaștere artistică”. Premiera absolută a avut loc pe aceeași scenă pariziană la 24 ianuarie 1835, fiind un succes remarcabil, ce avea să rămână în istoria lirică universală, fiind aclamat de însuși Rossini, care a afirmat „Bellini te naști, nu poți deveni”.

Subiectul operei al cărei acțiune are loc la fortăreața Plymouth, Anglia, în jurul anului 1650, reînvie perioada Revoluției engleze, a confruntărilor dintre armata de puritani condusă de Cromwell și partizanii familiei Stuart (cavalerii regaliști), acțiunea petrecându-se în apropierea portului Plymouth și focalizându-se pe povestea de dragoste dintre Elvira – fiica lordului Gualtiero Valton, puritan – și Lordul Arturo Talbo – partizan al familiei Stuart. Puternicul sentiment al datoriei îl determină pe Arturo să își abandoneze iubita tocmai în ajunul nunții, fapt care provoacă nebunia acesteia.

Regizorul A. Kürthy, cel care semnează concepția artistică a montării clujene, și-a început formarea profesională în capitala Ungariei, continuându-și apoi studiile în muzică, muzicologie și artă scenică la Roma și Milano, la Teatro alla Scala, unde talentul și meticulozitate i-au fost ulterior încununate de-a lungul carierei prin colaborări permanente. Din anul 1990, A. Kürthy a lucrat cu Opera Maghiară din Cluj, pe scena căreia a adus producții de operă de mare succes, precum ”Simon Boccanegra” (1992), ”Macbeth” (1994) și opera rock ”King Matthias”, în premieră mondială (1996), urmate de colaborări cu Opera Națională Română Iași și Opera Română Craiova. Se află pentru prima dată în rol de regizor pe scena Operei Naționale Române din Cluj, într-o colaborare pe care o poartă aproape de suflet, creația lui V. Bellini reprezentând pentru acesta atât o provocare fericită, cât și o descoperire continuă, mereu la fel de fascinantă. Regia artistică ”I puritani” a urmărit cu fidelitate firul narativ al libretului, care înfățișează, cu ajutorul muzicii lui Bellini, bogăția sufletului uman, lărgimea spectrului sentimentelor și profunzimea lor.

”Posibilitatea de a regiza opera lui Bellini la Cluj mă onorează. Totodată, faptul de a lucra cu artiști deosebiți, consacrați și entuziaști, care participă la pregătiri și repetiții în plină forță, servind vibrațiile și coloritul acestei muzici cu atenție și talent, îmi produce o bucurie deosebită. Mulțumiri lor și fiecărui membru al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, care prin efortul depus au ajutat și vor ajuta în continuare  această producție!  Sunt convins că, după spectacol, voi pleca din Cluj cu sufletul îmbogățit, așteptând ca, în viitor, să revin la acest minunat colectiv. Celor care ne onorează cu prezența și atenția lor le doresc un eveniment plin cu emoții și experiențe care să le încălzească inimile.  Viva Bellini!”

András Kürthy

La pupitrul dirijoral al premierei se va afla Giuseppe Sabbatini, un recunoscut artist italian, al cărui parcurs artistic este pigmentat cu experiențe și încercări diverse. G. Sabbatini și-a început cariera muzicală
în calitate de contrabasist în cadrul Orchestra dell’Arena di Verona, dedicându-și apoi studiul artei vocale. Recunoașterea sa ca tenor a fost confirmată de-a lungul timpului prin numeroasele premii obținute la competiții naționale și internaționale, dar și prin roluri celebre interpretate pe marile scene ale lumii, la Teatro alla Scala, Metropolitan Opera, Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York, Opéra Bastille din Paris, Covent Garden, Teatrul Bolșoi, Garn Teatre del Liceu ș.a.,  ocazii cu care a colaborat cu dirijori de renume, precum James Levine, Zubin Mehta, Seiji Ozawa. Cariera interpretativă și cea didactică au fost completate în ultimii ani de o bogată carieră dirijorală, bucurându-se de succese rezonante în concerte susținute în întreaga lume.

”Este pentru prima dată când pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se montează ”I puritani”! Mă bucur nespus că am acceptat această misiune. Am astfel ocazia să dirijez o operă pe care, deopotrivă, am cântat-o pe vremea când pășeam pe scenele marilor teatre de operă din lume (am debutat în rolul Arturo la Covent Garden în 1992, după care l-am interpretat, de asemenea, la Torino, Viena și Tokyo). Totodată, I puritani este una dintre cele patru opere pe care le-am interpretat ca instrumentist-contrabasist, apoi în calitate de tenor, pe parcursul carierei mele artistice care se întinde de-a lungul a două decenii.   I puritani este o operă întunecată, încărcată, asemenea cerurilor engleze împovărate de ploi, unde iubirea se manifestă atât sub chinurile unei speranțe năruite (Riccardo), cât și sub semnul onoarei (Arturo).
[…] Impresionantul univers emoțional pe care acțiunea operei, deși nu foarte amplă, îl generează, este redată cu mare măiestrie de către unul dintre cei mai mari melodiști ai tuturor timpurilor. Enjoy!”

Giuseppe Sabbatini

Spectatorii sunt, așadar, invitați să se bucure de o capodoperă celebră pentru melodicitatea și intensitatea sa emoțională, într-o poveste ce împletește partituri belcantiste cu onoarea cavalerească, sentimentul datoriei și dragostea pură de pe vechiul tărâm anglican.
Ultima premieră a acestui an readuce în atenția spectatorilor campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, o inițiativă inspirată de dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput de public. Cei care nu au un astfel e accesoriu în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, parteneri ai proiectului, aflat în foaierul Operei.

Tinuța de sărbătoare va fi cea potrivită și pentru următoarele spectacole din agenda lunii decembrie. Pe data de 16 decembrie 2016, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Transilvania pun în scenă unul dintre cele mai strălucitoare spectacole dedicate iernii și magiei Crăciunului: ”WINTER DELIGHTS”.
Realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, concertul așteptat cu entuziasm de publicul clujean ne va purta printre amintirile Crăciunul tradițional autentic, moștenit de la bunici, și bucuria multiculturală ce cuprinde întregul glob în suflarea comună a fiecărui decembrie. Evenimentul aduc, totodată, noutatea unui spectacol ce transcende spațiul sălii de spectacol, farmecul său cuprinzând întregul oraș care se va putea bucura de spectacolul transmis live pe un ecran LED de mari dimensiuni, amplasat în Piața Unirii, unde va însufleți Târgul de Crăciun, devenit deja o tradiție a orașului.
Darul muzical oferit de artiștii Operei Naționale clujene  reunește un repertoriu de colinde vechi și noi, tradiționale românești, dar și internaționale, într-o sărbătoare lirică cum doar o dată în an se poate împlini. Ne vor încânta artiștii de înaltă ținută: Ilinca Băcilă, Marius Vlad Budoiu, Cristian Mogoșan, Florin Estefan, alături de Corul de Copii ”Junior VIP” al Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, aflat sub bagheta doamnei Anca Mona-Mariaș și acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, coordonată muzical de dirijorul Flavius Filip.
Concertului ”Winter Delights”  îi urmează trei spectacole la fel de bogate în farmecul Crăciunului: ”Spărgătorul de nuci” (21 decembrie 2016) și ”Liliacul” (cu două reprezentații, pe data de 30 și 31 decembrie), ce vor oferi publicului magia unor sărbători lirice de neuitat!

Biletele tuturor acestor reprezentații pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, precum și online, pe site-ul www.biletmaster.ro

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:29

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție

Electric Castle începe cu prognoze bune: încă din prima zi de festival, peste 34.000 de participanți au ales cea...

Plouă la Bonțida: Electric Castle 10 debutează cu ploaie de beat-uri, pași de dans și distracție
Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 13:26

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”

Festivalul ARTmania , cel mai longeviv eveniment dedicat culturii rock, se desfășoară în perioada 26-28 iulie . Roxana...

Codruța Vulcu, directorul festivalului ARTmania - „ARTmania este un eveniment lansat în Sibiu de o sibiancă și chiar și în anii în care ne-a fost foarte greu, ne-am ambiționat să păstrăm evenimentul în oraș”
SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 10:33

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie

SENSE , cel mai nou proiect al Asociației Prezent Continuu , organizatorul festivalului NOVA , unul dintre cele mai complexe...

SENSE, un nou proiect inovator al Asociației Prezent Continuu se deschide publicului în septembrie
Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 08:00

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"

În perioada  19 iulie – 10 august 2024 , la Galleria28 din Timișoara va fi deschisă expoziția-eseu...

Expoziție la Galleria 28 "Eu, Alice Bretter, zbor! Lici"
Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 01:46

Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie

Weekend Sessions  vă invită la ultimele întâlniri din sezonul de vară, care vor avea loc pe 20 și 21...

Weekend Sessions la Muzeul Nicolae Minovici, 20-21 iulie
Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 01:12

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august

Festivalul Internațional “ Enescu și muzica lumii” revine în 2024, la Sinaia, cu ediția a 25-a, în...

Festivalul „Enescu și muzica lumii” - 21 de concerte în spații neconvenționale şi la Cazinoul din Sinaia, din 2 august
Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”
Muzică-Dans-Arte 18 Iulie 2024, 00:46

Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena  încep...

Pianista Anca Elena: „Aș vrea să aducem imaginile din aceste poeme mai aproape de publicul român”
Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității
Muzică-Dans-Arte 17 Iulie 2024, 16:17

Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității

Inițiat de o echipă cu experiență vastă în realizarea de proiecte de cercetare artistică în care se...

Proiectul artistic interdisciplinar „Arborescent” reunește ecologia, artele vizuale și tehnologia de ultimă oră, sub semnul accesibilității și inclusivității
Ascultă live

Ascultă live

16:30 - 17:00
Vocea umană
Ascultă live Radio România Cultural
16:10 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru