Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Soprana Angela Gheorghiu împlineşte 56 de ani

07 Septembrie 2021, 06:00

Marţi, 7 septembrie, soprana Angela Gheorghiu împlineşte 56 de ani. Este o artistă excepţională, cu o tehnică vocală uimitoare și o inteligență dramatică și muzicală profundă.

* * * * *

Angela Burlacu s-a născut la Adjud, la 7 septembrie 1965, mama sa fiind croitoreasă iar tatăl, mecanic de locomotivă.
Pasiunea sa pentru muzică s-a manifestat încă din copilărie, fiindcă nu exista spectacol în Adjud sau un mic concurs în Moldova la care să nu fie prezentă pe scenă, cântând muzică clasică, singură sau în duet cu sora ei, Elena.
A parcurs şcoala de muzică din oraşul natal, apoi, începând cu anul 1980, a urmat cursurile Liceului „George Enescu” din Bucureşti.
În anul 1981, a debutat pe scena Ateneului Român din Bucureşti, într-un concert. La 18 ani a cântat la Bucureşti, la Sala Radio, alături de personalităţi precum Nicolae Herlea, David Ohanesian, Eugenia Moldoveanu.
Începând cu anul 1984, a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, în prezent Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu, iar în perioada studenţiei a cântat în corul Patriarhiei.
Între anii 1984 – 1990, a participat la numeroase concerte, emisiuni TV şi înregistrări la Bucureşti, iar în anul 1990, după absolvirea Conservatorului, a debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini „La Boheme”.
În acelaşi an, a câştigat competiţia internaţională pentru tineri solişti de operă Belvedere Singing Competition, iar în 1992 a debutat la Royal Opera House – Covent Garden, în rolurile Zerlina din „Don Giovanni” şi Mimi din „La Boheme”.
Tot în 1992, a debutat la Opera de Stat din Viena, cu Adina din „L’elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, iar în 1993 a debutat la Metropolitan Opera din New York, cu Mimi din „La Boheme” şi la Salzburg Festival, cântând „Spiegarti non poss’io” din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart „Idomeneo”.
În anul 1994, a interpretat rolul Violettei din „Traviata” de Giuseppe Verdi, la Royal Opera House Covent Garden, un spectacol televizat în întreaga lume şi înregistrat pe CD şi DVD. Acesta a fost primul spectacol transmis live de la Royal Opera House şi, iar pentru realizarea transmisiei, televiziunea publică britanică, BBC, şi-a modificat programul.
Tot în anul 1994, a cântat alături de Placido Domingo într-o serie de concerte în România, Germania, Republica Cehă, Elveţia, Austria, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Peru şi Portugalia, iar în 1995 a înregistrat primul album de studio cu DECCA, cu care a semnat în exclusivitate.
În anul 1996, Angela trăieşte o dramă după ce sora ei, Elena, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină, la doar 29 de ani.
În anul 1998, a înregistrat prima operă cu EMI – tot în cadrul unui contract de exclusivitate – , „La Rondine”, la studiourile Abbey Road din Londra.
În anul 1999, participă la spectacolul „Michael Jackson and Friends” din München, dedicat strângerii de fonduri pentru copiii din Kosovo.

România liberă, 14 decembrie 1994

În anul 2000, interpretează rolul titular din „Tosca”, un film regizat de Benoit Jacquot, acesta fiind urmat de o producţie nouă a operei, la Royal Opera House, creată special pentru Angela Gheorghiu.
În anul 2002, participă la concertul „Proms at the Palace”, organizat cu prilejul jubileului reginei Elisabeta a II-a (Golden Jubilee Celebration), la Palatul Buckingham, în prezenţa Casei Regale a Marii Britanii.
Tot în 2002, într-un clasament realizat de editura austriacă „Festspiele”, Angela Gheorghiu era desemnată cea mai bună cântăreaţă europeană de operă.
Un an mai târziu, participă la cea de-a zecea ediţie a concertului dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace, susţinut la Oslo, în prezenţa Casei Regale a Norvegiei, iar în 2005 cântă la concertul organizat cu prilejul jubileului reginei Beatrix a Olandei, la Palatul regal din Amsterdam, şi în deschiderea stagiunii Operei din Valencia, în prezenţa Casei Regale spaniole.
În anul 2006, susţine primul recital la Scala din Milano şi cântă în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, iar un an mai târziu, interpretează rolul Violetta din „Traviata” de Verdi, la Scala din Milano şi rolul titular în premiera mondială a operei compozitorului Vladimir Cosma „Marius et Fanny” la Marsilia.
În 2008, participă la spectacolul „Tribute to Pavarotti”, la Petra, în Iordania, concertul fiind înregistrat pe DVD.

Revista Radio România, nr. 260, 21-27 ianuarie 2002

În 2010, o nouă producţie creată special pentru ea marchează centenarul operei lui Francesco Cilea „Adriana Lecouvreur” – Angela Gheorghiu interpretează rolul titular în premieră, la Royal Opera House Covent Garden.
În noiembrie 2011, Angela Gheorghiu a lansat „Homage to Maria Callas”, o colecție de arii din creații foarte cunoscute din repertoriul italian și francez, inspirată de cariera și înregistrarile Mariei Callas, în acompaniamentul Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.
Tot în anul 2011, cântă la redeschiderea Teatrului Bolshoi din Moscova, în decembrie, deschide amfiteatrul Katara din Doha, Qatar, cântând muzică compusă special pentru ea de marele Vangelis, iar în 2012 este invitată să cânte la Balul Operei din Viena.
În anul 2014, Angela Gheorghiu a cântat în „Adriana Lecouvreur”, „Tosca” și „La Bohème” la Viena precum și în concerte la Amsterdam, Londra, Praga, München, Hamburg, Barcelona și Viena (Konzerthaus) și recitaluri la Milano (Teatro alla Scala).
În iunie 2014, marea soprană a apărut pe coperta prestigioasei reviste britanice „Gramophone”, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalități mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea și dezvoltarea muzicii clasice pe plan internațional. Se întâmpla după ce, acceaşi revistă publicase, cu un an în urmă, un articol extrem de laudativ despre albumul de colinde pe care soprana l-a lansat. O „experiență frapantă”, caracterizase în decembrie 2013, jurnalistul Jon Tolansky audiția albumului, subliniind calitatea artistică deosebită, dar și emoția transmise prin colindele special orchestrate pentru vocea celebrei soprane. Alături de elogiul care a fost adus interpretării Angelei Gheorghiu și aranjamentelor orchestrale, a fost menționată și Orchestra Națională Radio dirijată de Tiberiu Soare, a cărei interpretare a fost considerată ca fiind una splendidă.
În martie 2015, a debutat scenic în „Werther” la Opera de Stat din Viena, sub conducerea muzicală a lui Frederic Chaslin, rol pe care îl va relua cu mare succes la Festivalul de la Salzburg, în același an şi tot în martie, Warner Classics a lansat o colecție aniversară, la 25 de ani de carieră ai artistei, cuprinzând 8 CD-uri și 1 DVD, intitulată „Autograph”.
În octombrie 2015, are loc primul turneu al Angelei Gheorghiu în Australia, cu concerte în Melbourne și Sydney, şi recenzii entuziaste, apoi se întoarce la Metropolitan Opera în „Tosca”, de asemenea cu recenzii care laudă interpretarea complexă a rolului principal.
În 2016, reia Tosca la Covent Garden din Londra, la Opera de Stat din Viena și la Opera de Stat din Berlin, apoi realizează concerte la Viena, Dublin, Gstaad și Salzburg, printre altele.
Anul 2017 marchează cea de-a 25-a aniversare cu Royal Opera House din Londra, unde revine în Adriana Lecouvreur, celebrând și cel de-al 150-a spectacol pe scena de la Covent Garden.
În septembrie 2017, Angela Gheorghiu participă la concertul ce marca 10 ani de la dispariţia tenorului italian Luciano Pavarotti, la Arena di Verona, alături de Placido Domingo, José Carreras, Il Volo și Massimo Ranieri.
În octombrie 2017, Angela Gheorghiu a lansat albumul „Eternamente – The Verismo Album” cu Warner Classics, cu arii de operă și cântece ale compozitorilor italieni din generația succesoare lui Verdi, incluzând două duete cu tenorul Joseph Calleja.
Angela a fost căsătorită, din anul 1988 până în 1994, cu inginerul Andrei Gheorghiu – devenit acum unul dintre cei mai apreciaţi compozitori români şi artişti de artă digitală din Toronto, Canada – , fiul violonistului și profesorului Ștefan Gheorghiu -, apoi s-a recăsătorit, în 1996, cu tenorul Roberto Alagna, dar cei doi au decis să divorțeze în anul 2013. În prezent trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu Mihai Ciortea, un stomatolog român cu 22 de ani mai tânăr decât ea.
A câştigat numeroase premii internaţionale pentru interpretările sale, precum Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics’ Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award şi 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009.
De asemenea, a fast distinsă cu „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” și „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România.
În anii 2001 şi 2010, Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit.
În anul 2002, Angela Gheorghiu primește premiul Echo Klassik pentru „Artista anului”, iar discul Manon (Jules Massenet) a fost nominalizat la Premiile Grammy.
În 2004, câștigă premiul Victoires de la musique classique pentru discul Carmen (Bizet), iar în anul 2006, primește titlul de Cetățean de Onoare al oraşului natal, Adjud.
În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Arte din Iași și Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României.
În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală „Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.
În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost inclusă în „Gramophone Hall of Fame”, care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și inspirate.
În octombrie 2015, a primit European Cultural Award într-o ceremonie la Frauenkirche în Dresda, Germania, iar în mai 2017, Angela Gheorghiu obține titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din București.
La 23 februarie 2018, Angela Gheorghiu a primit premiul Victoire d’Honneur pentru cariera sa exemplară, în cadrul celei de-a 25-a ediţii a premiilor Victoires de la Musique Classique, cunoscute drept echivalentul francez al premiilor americane Grammy. La ceremonia de la Grange au Lac (Franţa), soprana Angela Gheorghiu a fost prezentată de către organizatori drept „cea mai flamboaiantă, cea mai uimitoare şi mai emoţionantă dintre sopranele de astăzi”.
În decembrie 2018, a primit „Premiul Puccini” din partea Fundaţiei care organizează Festivalul Puccini, iar în martie 2019, ea a primit premiul Global Star „BraVo”, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Bolshoi.
Conform publicaţiei franceze Le Figaro, Angela Gheorghiu se află în topul starurilor de operă, cu aproape 13 milioane de euro câştigaţi din spectacole. Se apreciază că pentru o seară pe scenă, artista încasează aproximativ 15.000 de euro, iar pentru un turneu, în jur de 200.000 de euro.

Răzvan Moceanu – RADOR

Simpozion omagial Ciprian Porumbescu
Muzică-Dans-Arte 03 Octombrie 2023, 19:09

Simpozion omagial Ciprian Porumbescu

Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române și Universitatea Națională de Muzică „George...

Simpozion omagial Ciprian Porumbescu
Centenarul marelui violonist Ion Voicu, celebrat la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 03 Octombrie 2023, 18:38

Centenarul marelui violonist Ion Voicu, celebrat la Ateneul Român

Pe 8 octombrie 1923 venea pe lume, la București, cel care avea să devină unul dintre cei mai aclamați violoniști români...

Centenarul marelui violonist Ion Voicu, celebrat la Ateneul Român
Turneul Naţional „Melancolia” se încheie cu două concerte la București
Muzică-Dans-Arte 03 Octombrie 2023, 09:14

Turneul Naţional „Melancolia” se încheie cu două concerte la București

Cum ar fi dacă doi compozitori de geniu, John Dowland , cel mai important lutist și autor de cîntece cu lăută al epocii...

Turneul Naţional „Melancolia” se încheie cu două concerte la București
„La Piață. Revuluția”, „La Traviata”, „Don Quijote” și „Faust”, primele titluri pe scena ONB în luna octombrie
Muzică-Dans-Arte 03 Octombrie 2023, 05:45

„La Piață. Revuluția”, „La Traviata”, „Don Quijote” și „Faust”, primele titluri pe scena ONB în luna octombrie

Noua stagiune a Operei Naționale București aduce în atenția publicului titluri consacrate din repertoriul...

„La Piață. Revuluția”, „La Traviata”, „Don Quijote” și „Faust”, primele titluri pe scena ONB în luna octombrie
„Premoniția unei catastrofe” de Nadia Pronina, la Arbor.art.room
Muzică-Dans-Arte 02 Octombrie 2023, 12:30

„Premoniția unei catastrofe” de Nadia Pronina, la Arbor.art.room

Expoziția „Premoniția unei catastrofe” de Nadia Pronina, îngrijită de Ana Daniela Sultana, face parte...

„Premoniția unei catastrofe” de Nadia Pronina, la Arbor.art.room
Ilustrată din Amsterdam – Cel mai vechi planetariu mecanic din lume, pe lista UNESCO
Muzică-Dans-Arte 02 Octombrie 2023, 06:16

Ilustrată din Amsterdam – Cel mai vechi planetariu mecanic din lume, pe lista UNESCO

Cel mai vechi planetariu mecanic din lume se afla in Franeker, un orășel in provincia olandeză Friesland. Planetariul a fost...

Ilustrată din Amsterdam – Cel mai vechi planetariu mecanic din lume, pe lista UNESCO
Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023
Muzică-Dans-Arte 02 Octombrie 2023, 06:10

Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023

Concertele live și activitățile educaționale completează agenda de weekend

Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023
Pe 1 octombrie debutează a doua ediție a CSWeek - Săptămâna Creativității Sustenabile
Muzică-Dans-Arte 01 Octombrie 2023, 11:14

Pe 1 octombrie debutează a doua ediție a CSWeek - Săptămâna Creativității Sustenabile

50 de artiști și noi parteneri pe hartă în București, Cluj – Napoca și Timișoara   A doua ediție...

Pe 1 octombrie debutează a doua ediție a CSWeek - Săptămâna Creativității Sustenabile
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru