Ascultă Radio România Cultural Live

Un nou maestru la Art Safari Love Edition: Constantin Artachino

Pictorul simbolist cu tușe de mătase, pus în lumină printr-o scenografie contemporană semnată de Cosmin Florea

29 Iulie 2023, 10:10

Art Safari continuă seria recuperărilor marilor artiști români cu pictorul Constantin Artachino (1870-1954), printr-o expoziție organizată împreună cu Muzeul Municipiului București, curator: Elena Olariu, și o scenografie imersivă realizată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România;

Elevul strălucit al lui Theodor Aman (1831-1891), prietenul cel mai bun al lui Ștefan Luchian (1868-1916), Constantin Artachino este cunoscut drept un maestru al portretului și peisajului, fiind fascinat de cultura orientală și balcanică din Dobrogea, pe care a redat-o adeseori pe pânzele sale;

Expoziția este o incursiune profundă în universul artistic al lui Artachino, de la peisajele cu crini recreate în Art Safari inclusiv la nivel olfactiv, până la cultura tătărească redată prin ansambluri de obiecte tradiționale și port, dar și prin muzică;

Expoziția Constantin Artachino poate fi vizitată până pe 10 septembrie, pe Lipscani, în Palatul Dacia-România.

„După ce i-am dedicat o expoziție lui Theodor Aman, i-a venit rândul elevului să strălucească: Constantin Artachino! Într-o expoziție care se trăiește cu toate simțurile. Arta de secol 19 prinde viață cu ajutorul tehnologiei, iar vizitatorii sunt invitați direct în grădina cu crini pe care a pictat-o Artachino, dar și în Dobrogea din lucrările sale. O expoziție de artă românească clasică, pe placul tuturor generațiilor. Mulțumim tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea ei: Cosmin Florea (scenograf), Călin Țopa (sound design) și Andrei Cazacu (animație), Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.” – Ioana Ciocan, CEO Art Safari.

„Art Safari a devenit în peisajul cultural românesc un fenomen către care se îndreaptă nu numai specialiștii, ci toți cei care consideră arta ca parte a vieții noastre de zi cu zi... pâinea noastră cea de toate zilele, care hrănește nu corpul, ci sufletul. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a contribuit la ultima expoziție Art Safari dedicată lui Constantin Artachino cu inserarea în conceptul expozițional a propriei viziuni despre artist, pornind de la ideea reprezentării în arta acestuia a Orientului și a portretelor inspirate de populația dobrogeană. Acea mică porțiune de Românie unde conviețuiesc laolaltă populații diferite care au devenit sursă de inspirație pentru artist. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a contribuit cu obiecte de proveniență dobrogeană, cu ajutorul cărora a recreat/sugerat atmosfera în care a creat Artachino. Costumul de turcoaică, costumul de turc, reconstituirea interiorului oriental, zborul diafan al maramelor de borangic sau cromatica vie a ștergarelor de Dobrogea au completat voiajul Art Safari de recuperare a acestui artist, uitat în ultima vreme.

Și pentru că Artachino este un maestru al portretului am pus alături de picturile sale chipuri de dobrogeni, scoase din praful vremii pe care le păstrăm în arhiva Muzeului Satului. Fotografiile, piesele de costum, țesăturile, interiorul oriental au contribuit la reînvierea/sugerarea modului de viața din care artă lui Artachino și-a tras seva. Colaborarea cu Art Safari a fost o noutate pentru noi, dar și pentru public. Ea a completat călătoria de descoperire, voiajul inițiatic pe care îl faci în sălile de expoziție ale Palatului Dacia-România pentru recuperarea acestui mare artist, nu numai prin pictură sa, ci și prin obiecte scoase din colecțiile muzeale care sunt privite în acest context cu alți ochi și care, mai ales, aruncă o lumină mai clară asupra creației artistului." - conf. univ. dr. Paula Popoiu, General Manager Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

„Plimbare între două lumi. Parcă, împreună cu Artachino, m-am pierdut prin negura pădurii, urmând mirosul crinilor și sunete cum nu mai auzisem niciodată. Nimfe și păsări ne-au purtat până la malul Dunării în Turtucaia, unde cu greu îți puteai lua ochii de la oameni și veșmintele lor. Am ajuns apoi în atelier, unde într-un frig ce îngheață orice sunet, vedeam cum, treptat, încep să dispară lucrările de pe pereții salonului. Oare unde se duc? Cine le iubește acum?” – Cosmin Florea, scenograf.

Unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România, Cosmin Florea a colaborat cu regizori importanți din România și Franța, iar în anul 2022 a câștigat premiul Uniter pentru cea mai bună scenografie. „Pădurea spânzuraților” (regie Radu Afrim), „Exil” (regie Alexandra Badea) sunt câteva din piesele de teatru reprezentative pentru universul său.

O oază de liniște în inima Bucureștiului

Constantin Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluând influențe din zona Academismului, dar și ale Postimpresionismului. Întreaga sa creație a rămas însă sub semnul execuției extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă.

Datorită originii familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, până la figuri umane și port tradițional. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din toată țara, dar și din colecții private.

Fascinația lui Artachino față de lumea orientală și de Dobrogea cu multiplele ei influențe este vizibilă în expoziția din cadrul Art Safari nu doar în picturi. Vizitatorii pot admira și obiecte și elemente de port tradițional tătăresc și turcesc din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeului Național al Țăranului Român. O parte a atelierului artistului a ffost recreată, inclusiv șevaletul pe care artistul l-a folosit zeci de ani.

De asemenea, sunt expuse în Art Safari și obiecte rare din colecția Zestre: o lampă veche de moschee din sec. XIX, cupru ciocănit și gravat, cu aplicații din sticlă colorată, cană veche de apă, Transilvania, cupru ciocănit și cizelat din sec. XVI-XVII, covor vechi otoman, mătase, Kayseri din sec. XIX, covor vechi turcesc, Kayseri, de început de sec. XIX, bumbac mercerizat pe urzeală de bumbac.

Dovadă că Artachino era apreciat de colecționari stă inclusiv o carte poștală cu semnătură olografă trimisă de Anastasie Simu (1854-1935), mare colecționar și donator de opere de artă (fondator al muzeului care i-a purtat numele) către pictorul Constantin Artachino, în care îl invită la dejun. Pe fundal, Dragoș Vărșăndan recită un capitol dedicat lui Constantin Artachino din cartea „Așa i-am cunoscut”, semnată de Petre Oprea (1928-2011). Autorul a fost membru al secției de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din 1960 și a avut ocazia să se întâlnească și să vorbească cu unii dintre cei mai mari artiști români.

Program Art Safari - până pe 10 septembrie

  • Joi-duminică – 12:00-21.00. Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco)
  • Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
  • Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

Despre Art Safari

Art Safari, susținut de Glo, Lidl, BCR, Porsche, Schweppes, Kinder, Garanti BBVA, Rose Verite, Coccolino, Yamaha, Asus, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 12-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic sprijinit de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 11 ediții de până acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru  o ediție aniversară vibrantă
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 14:01

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă

Noaptea Muzeelor din România va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcând aniversarea celei de-a 20-a...

Noaptea Muzeelor din România se pregătește pentru o ediție aniversară vibrantă
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT
Muzică-Dans-Arte 23 Aprilie 2024, 11:16

În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT

Opere ale unor pictori de renume mondial, care au făcut istorie, sunt acum mai accesibile ca niciodată! Muzeul Național...

În premieră – Capodopere ale Muzeului Național Brukenthal, în variantă NFT
”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 13:19

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași

Îndrăgita pereche de muzicieni, tată și fiică, violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru , care anul acesta vor...

”Vioara lui Enescu”... la Palat, violonistii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, în concert pe 23 aprilie la Palatul Culturii din Iași
Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 11:48

Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis

Sâmbătă, 27 aprilie , respectiv duminică, 28 aprilie 2024 , de la ora 19:00 , la Sala Mare a Teatrului Metropolis are...

Părinți, în premieră națională, la Teatrul Metropolis
„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 11:45

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio

Vineri,  26 aprilie 2024, veți asculta la Sala Radio celebra Simfonie nr. 3 -  Eroica , semnată de BEETHOVEN ,...

„Eroica” de Beethoven la Sala Radio
Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 09:52

Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”

Soprana de renume mondial, Susanna Rigacci , cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe legendarul compozitor Ennio...

Susanna Rigacci - „Muzica lui Ennio Morricone este sacră pentru mine”
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 22 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Vorba de cultură (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru