Născut în România – Alpinistul din Zărneşti
Invitat: alpinistul Ion Secărea
04 Mai 2025, 16:00
Invitatul ediţiei de duminică, 4 mai 2025, a emisiunii Născut în România, este alpinistul Ion Secărea, reprezentantul unei formidabile şcoli în acest domeniu al temerităţii şi riscului mortal: şcoala de alpinism din Zărneşti. Şi este dincolo de orice îndoială că istoria alpinismului românesc nu se poate scrie fără a studia performanţele alpine ale zărneştenilor de varii generaţii.
Ion Secărea, alături de mari nume dar şi de tineri pasionaţi aparţinînd cluburilor Torpedo şi Celuloza, a marcat perioada anilor 1960 prin escalade ameţitoare dar şi prin premiere de excepţie în Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraş, Retezat, Rodna, Parîng etc., atît la vreme de vară, cît mai ales iarna, realizînd trasee dificile şi periculoase. Oraşul Zărneşti, ca şi satele Peştera şi Măgura, s-a dovedit o pepinieră inestimabilă de entuziasm, pasiune şi curaj, iar intervalul 1960-1990 poate fi definit drept epoca de aur a alpinismului zărneştean. Adevăraţi maeştri într-ale escaladei şi drumeţiei alpine, Traian Flucuş (Nea Tică) şi Valentin Garner (Nea Butzi) s-au dovedit pedagogi de vocaţie, dascăli autentici în arta necesarei lucidităţi şi a tehnicii fără cusur. Dar ei au fost şi prieteni mai mari, oameni de bunăvoinţă şi camarazi pe care te puteai bizui cu ochii închişi.
Ion Secărea s-a afirmat ca un excelent alpinist, fiind un tehnician sofisticat şi un temerar cu risc asumat. Mereu raţional, gîndind că siguranţa personală şi a colegilor de coardă este mai importantă decît spectaculosul unui gest singular şi gratuit, Nea Nelu devine la 18 ani membru al clubului Torpedo, absolvă cursurile Şcolii de Alpinism, iar în 1984 primeşte titlul de Maestru al Sportului ca urmare a parcurgerii Crestei Meridionalilor, un examen fabulos de greu.
Despre lumea, atmosfera, relaţiile, anecdotele, aventurile şi păţaniile alpiniştilor români din perioada 1960 şi pînă astăzi Ion Secărea scrie cu talent şi inspiraţie în volumul Ultima lungime, carte apărută la Editura România Pitorească din Bucureşti, în binecunoscuta Colecţie Verde.
Sursa imaginilor: arhiva personală a invitatului.