Ascultă Radio România Cultural Live

Cercetătoarea ucraineană Svitlana Krakovska: ”Suntem foarte uniți și sunt sigură că vom învinge!”

07 Martie 2022, 13:06

Svitlana Krakovska este șefa laboratorului de climatologie din cadrul Institutului Hidrometeorologic din Ucraina. Ea a făcut parte din grupul de lucru al Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbări Climatice (IPCC), care la începutul săptămânii trecute a publicat unul dintre cele mai pesimiste rapoarte legate de impactul schimbărilor climatice asupra planetei și despre prețul pe care îl vor plăti oamenii pentru inacțiunea din prezent.

Din cauza războiului, Dr. Krakovska a trebuit să se oprească momentan din activitatea sa de cercetător. A ales să rămână în Ucraina alături de familie și face parte din ceea ce ea numește ”armata de canapea”, formată din cei care vorbesc cât de mult pot despre ceea ce se întâmplă în țara lor.

Într-un interviu realizat de Dan Vasiliu în seara zilei de duminică (6 martie), Svitlana Krakovska a vorbit despre unitatea oamenilor din jurul ei, despre durerea de a vedea copii suferind, dar și despre nevoia ca munca științifică legată de schimbările climatice să continue, în ciuda războiului.

Dan Vasiliu: Care este situația în Kiev în acest moment?

Svitlana Krakovska: Eu locuiesc undeva la periferia orașului și aici este cât de cât sigur. Ieri am fost în oraș și m-am întâlnit cu cei care ne apără, dar astăzi nu am ieșit pentru că am văzut pe geam trei rachete care se îndreptau spre oraș, dar au fost doborâte de apărarea noastră antiaeriană.

Dan Vasiliu: Atunci când ieșiți, vă puteți deplasa prin oraș? Aveți de unde să luați lucrurile necesare?

Svitlana Krakovska: Da, aici în Kiev situația e ceva mai bună decât în restul țării. Putem ieși din case, putem merge la magazin și putem cumpăra mâncare. Nu mai există multe opțiuni, dar măcar putem săne luăm pâine și alte câteva lucruri necesare.

În ceea ce privește zona centrală, nu știu cum stau lucrurile în prezent, dar acum două zile m-am dus cu metroul la birou. A trebuit să aștept aproape două ore pentru a mă urca în tren, pentru că în unele stații s-au adăpostit oamenii și circulația garniturilor a fost restricționată la o singură linie.

Stațiile din centru sunt oricum închise, dar am reușit să ajung la birou pentru a-mi lua laptopul și apoi m-am întors pe jos acasă. Am mers 15 kilometri, dar a fost mai bine decât să stau și să aștept metroul.

Dan Vasiliu: Ați putut să țineți legătura cu familia și prietenii din oraș sau din alte părți ale țării?

Svitlana Krakovska: Da, am putut prin intermediul internetului. În Kiev, cel puțin în zona în care locuiesc eu, încă mai avem apă, electricitate, căldură și internet.

Din când în când pornesc alarmele antiaeriene și trebuie să recunosc că în primele zile eram speriați. Oamenii fugeau imediat în adăposturi, dar acum ne-am obișnuit cu aceste sunete și ne bazăm pe armata noastră că ne va proteja.

Dan Vasiliu: Știm că autoritățile au împărțit arme locuitorilor pentru a putea apăra orașul. Care este situația în zona în care locuiți?

Svitlana Krakovska: Colegii mei fac parte acum din aceste grupuri de apărare teritorială. Sunt civili care fie au fost pregătiți înainte de război, fie aveau ceva experiență din armată. M-am întâlnit cu unii dintre ei pe străzi la punctele de control din oraș. Să știți că foarte mulți oameni de știință s-au oferit voluntari și apără diferite zone din Kiev și din suburbii.

Dan Vasiliu: Care vi se pare că este atmosfera generală în rândul oamenilor? Sunt mai degrabăoptimiști sau se tem de ce s-ar putea întâmpla în zilele următoare?

Svitlana Krakovska: Nu, nu se tem. Aș putea spune că am fost pregătiți pentru așa ceva. Amenințarea trupelor rusești de la granițe exista de câteva luni și eram siguri că războiul poate începe în orice moment. Oamenii erau pregătiți, dar asta nu înseamnă că nu am fost șocați în momentul în care au început atacurile. Dar apoi oamenii au început să se organizeze și fiecare a luat decizia pe care a considerat-o de cuviință. Unii au ales să se implice în acest război pentru ca Ucraina să iasăvictorioasă. Sunt destul de sigură că vom câștiga! Am văzut oamenii de pe străzi că sunt pregătiți, nu intră în panică și sunt gata să se ajute în orice moment. Suntem foarte uniți! Chiar dacă înainte existau conflicte între diferite grupuri, acum ne-am unit împotriva inamicului.

Dan Vasiliu: Ce simțiți atunci când vedeți ce se întâmplă în restul țării?

Svitlana Krakovska: Este foarte dificil pentru că vedem lucruri îngrozitoare. Nu e ușor să rămânem calmi, pentru că după ce vezi suferința copiilor, după ce vezi clădirile distruse, e foarte greu să nu îți pierzi controlul. Până la urmă sunt un om ca toți oamenii și simt foarte multă furie. Sunt furioasă pe inamicii noștri și dacă înainte de acest război mă gândeam că colegii mei din Rusia nu au nicio vinăpentru ce se întâmplă la ei în țară, acum nu știu cum aș putea să îi mai privesc în ochi și cum aș mai putea vorbi cu ei.

Am și rude în Rusia. Unele m-au căutat și mi-au transmis încurajări, dar altele nu au făcut-o. Au fost și oameni care s-au oferit să mă ajute să plec din țară, dar le-am spus că așa ceva este inacceptabil.

Dan Vasiliu: Din câte știu au fost chiar colegi ai dvs. care v-au contactat și v-au propus să părăsiți țara, dar ați refuzat.

Svitlana Krakovska: Da, așa este. Am primit propuneri din partea mai multor țări să merg acolo pentru a-mi continua munca. Dar scopul acestui război este să ne alunge din casele noastre. Ucraina este o țară foarte bogată, plină de resurse naturale. Nu pretind că aceste este singurul motiv pentru care a fost pornit acest război, pentru că mai sunt multe altele, dar să nu credeți vreun moment că nu sunt țintite și aceste resurse. Sunt conștientă de aceste lucruri și nu vreau să îmi părăsesc țara atât timp cât încă pot să mai stau aici și familia mea este încă în siguranță.

Știu că unii prieteni și colegi au ales să plece din țară și încearcă să își găsească de lucru în aceastăperioadă în diferite institute științifice și încerc să îi ajut cât de mult pot, dar eu am luat decizia de a rămâne încă din prima zi. Nu îi judec pe cei care au ales să plece. Fiecare face ce crede de cuviință, dar situațiile diferă de la persoană la persoană, dar eu, împreună cu soțul și copiii mei, am decis că vom rămâne acasă.

Dan Vasiliu: Înainte de război, erați implicată în proiecte foarte importante în calitate de om de știință. Sunt convins că acest lucru a trecut momentan pe plan secund, dar care sunt gândurile dvs legate de viitor?

Svitlana Krakovska: Sunt convinsă că munca mea va continua, chiar dacă acum a trebuit să mă opresc. Sunt implicată în munca de cercetare a schimbărilor climatice și a efectelor lor nu doar asupra țării mele, ci și pentru alte țări și alte locuri de pe planetă.

Criza climatică nu se va opri și trebuia să lucrăm pentru a încerca să găsim cele mai eficiente măsuri de adaptare la schimbările climatice și să le oferim oamenilor ajutorul de care au nevoie. Este dureros pentru mine, pentru că acum două săptămâni plănuiam împreună cu colegii mei lansarea noului raport (n.r. - raportul Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbări Climatice - IPCC) și eram foarte fericită că vom avea reprezentanți din diferite sectoare, experți care ne vor prezenta punctele lor de vedere.

În două săptămâni va avea loc o nouă sesiune în care vor fi discutate concluziile celui de-al treilea grup de lucru al IPCC și am stabilit cu coordonatorul pentru Ucraina că munca noastră trebuie să continue. Acest război se va termina mai devreme sau mai târziu, noi sperăm mai devreme, și vom avea de rezolvat multe probleme. Va trebui să ne reprezentăm țara și să luăm parte la acest proces. Nu știu acum cum o voi face. Uneori zic că ne-am obișnuit cumva cu starea asta de război, dar apoi realizez cănu este așa. Dar trebuie să ne continuăm munca și institutul nostru trebuie să își continue activitatea.

Este devastator ce se întâmplă. Cunosc Rusia foarte bine, pentru că am studiat acolo. În primul grup de lucru pentru raportul IPCC am fost responsabilă pentru cercetările din Nordul Asiei și Europa de Est. Cunosc foarte bine proiecțiile și toate scenariile pentru această parte a lumii. Poate că la început efectele schimbărilor climatice nu vor fi atât de mari, dar până la urmă se vor resimți, inclusiv în Rusia.

Problema este globală. Nu e posibil ca unele țări să rezolve această probleme și altele nu. Nu este posibil să punem în practică nicio măsură de adaptare și să prevenim efectele schimbărilor climatice, dacă țările nu se simt apărate. Se vor cheltui bani pe arme, pentru a proteja țara, în loc ca acele fonduri să meargă către evitarea crizei climatice. Este ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimii opt ani.

După invazia Crimeei, oamenii de știință nu au mai primit banii de care aveau nevoie de la guvern. Majoritatea banilor s-au dus către armată. Da, acum suntem fericiți că s-a întâmplat așa, pentru căarmata ne protejează.

Noi a trebuit să aplicăm pentru diferite burse europene, dar finanțările nu au fost suficiente și lipsa banilor este unul dintre mesajele cheie ale noului raport IPCC.

Nu avem suficient timp și nu avem suficienți bani pentru a face față acestei probleme climatice și acest lucru este cu adevărat devastator.

 

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST
Produs de Radio România 04 Decembrie 2023, 05:50

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST

Bogdan Mihai Simion , artist, culegător de muzică tradițională și  lăutar , unul dintre  ultimii cântăreți la...

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST
Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 06:32

Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet

Petru Rareș, Dimitrie Cantemir și Vlad Țepeș. Cu alte cuvinte astăzi vorbim despre voievozi și domnitori cu care ne...

Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet
Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 05:30

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald

  Duminică 3 decembrie 2023, de la ora 18.00, vom difuza la Radio România Cultural cea de a doua parte a...

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald
 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 05:16

 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” - astazi la Roma, Madrid, Stockholm, Praga, Beijing, Wroclaw, Chisinau si...

 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Centenar Maria Callas (1923-2023)
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 06:35

Centenar Maria Callas (1923-2023)

  "Vreau să ofer puțină fericire chiar dacă eu n-am avut prea multă pentru mine. MUZICA mi-a îmbogățit viața...

Centenar Maria Callas (1923-2023)
Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 05:51

Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii

Întâlnirea Cu...minte de weekend de azi este despre: - un spectacol ce se întrupează în jurul...

Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii
Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 04:53

Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”

  Sala Radio va găzdui  joi,   7 decembrie 2023  (de la 19.00), un eveniment muzical inedit al acestui...

Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”
Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen
Produs de Radio România 01 Decembrie 2023, 06:20

Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen

Texte şi pretexte, sîmbătă, 2 decembrie 2023, ora 12:00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată...

Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
INTERPELARI PARLAMENTARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru