Ascultă Radio România Cultural Live

Cristian Lupeş, debut la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

10 Aprilie 2018, 19:16

După numeroase colaborări cu orchestre filarmonice din țară și invitații peste hotare, dirijorul Cristian Lupeş va apărea pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un program ce va cuprinde Uvertura operetei Liliacul de J. Strauss si Simfonia a IV-a în si bemol major op. 60 de Beethoven. Concertul îi va avea ca soliști pe Volkhard Steude – vioarâ și Cătălina Butcaru – pian în Dublul concert în re minor pentru vioară, pian și orchestră de coarde, MWV 04, artiști aflați pentru a treia oară în turneu în România și care vor putea fi admirați atât în concert cât și în recital pe scena Sălii Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro. 

 

Biografii

 

 

CRISTIAN LUPEȘ

Născut în Onești, Cristian Lupeș studiază Fizică-Chime la Univestitatea Babes Bolyai (Cluj) și la Universitatea Bucureşti. Din anul 1999 studiază la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și în anul 2012 devine doctor în muzică al UNMB. Susține seminarii de “Istoria muzicii” și ”Estetică muzicală” la clasele prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. Li se adaugă cursurile lui Aurel Stroe de la Bușteni, cursuri de masterclass la Tescani, cursuri de Management Cultural și Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, Manager de proiect etc.

Urmează cursuri de master la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena) în anii 2004 şi 2005. În 2010 devine Dirijor asistent al Bamberger Symphoniker Stadtphilharmonie, cu Johonatan Nott, și al Tonhalle Zurich, Swiss Romande Orchestra Geneva, Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebow Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează și asistă dirijorii: Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurovsky, Herbert Blomstedt.

Susține concerte în stagiunile Filarmonicilor încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Ile de France Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Toate concertele susținute au fost considerate de referință, indiferent daca s-au desfășurat în aer liber (Filarmonica Sibiu) sau în Sala de concerte a Radio-Difuziunii Române. Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.

Este directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra, și colaborează cu orchestre din: Iaşi, Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Timișoara,Piteşti, Rm. Vâlcea, Galaţi, Bucureşti, Arad, Oradea, Botoşani, Tg Mures, Satu Mare, Camerata Dorin Teodorescu, Camerata Regală, şi din străinătate orchestrele filarmonice din: Ile de France Paris, Berna-Elveţia, Bamberg-Germania, Skopje – Macedonia, Grosseto – Italia, San Remo - Italia și ansamblurile de muzică contemporană: Archaeus, Interart, Nova Muzica Viva, Next Soundtrack Ensemble, etc.

Educația multilaterală provenită din studiile realiste ale facultățior de Fizică-Chimie, la care se adaugă cursuri de perfecționare în domeniul acusticii și sound design-ului îi permit o abordare inovatoare a conceptelor managerial-artistice și interpretative.

Crează astfel cu mult curaj manifestări artistice multimedia simfonice pe care le concepe managerial și artistic: Hollywood Music Stars, „Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt” (Grieg), „Planetele” (Holst), „Arhitectul” (Cartarescu), colaborează și produce împreună cu ARCUB spectacolul ”Calea Îngerului Uman” (M Vosganian), „Petrică și Lupul”, „Un bufon la Veneția”, Ziua Culturii Române și iși aduce un aport substanțial în conceperea de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.

Calitățile manageriale și abilitatea cu care abordează repertoriile contemporane și moderne au fost apreciate de marele și regretatul compozitor Liviu Dănceanu, care l-a desemnat printr-un testament spiritual să îi continue munca de coordonare a primului festival de muzică contemporană din țară, „Zilele Muzicii Contemporane”, de la Bacău.

Colaborează cu artiștii: Elisabeth Leonskaya, Marcel Iureș, Vlad Zografi, Marius Manole, Detlev Glanert, Nigel Hess, Adrian Iorgulescu, Liviu Dănceanu, Mihai Măniceanu, Grigore Leșe,Vlad Bîrzanu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma, Mihai Ritivoiu, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Liliana Iorgulescu, Gabriela Iștoc, Antoanela Bârnat, Cezar Ouatu, Mihaela Vosganian,Iulia Isaev, Antal Zalay, Dorel Baicu, Antonio di Cristofano, Andreas Frolich, Diana Jipa,Stefan Tarara.

În ediția următoare a Festivalului Enescu (2019), îl va avea solist pe Michael Barenboim, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu.

 

VOLKHARD STEUDE  

Volkhard Steude este născut în anul 1971 în Leipzig, Germania. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, la Conservatorul din Cottbus. În 1987 obţine premiul ƖƖ la Concursul de vioară pentru tineret din Germania Democrată (DDR-Jugend­wett­bewerbs). În 1988 începe studiile la Conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin, sub îndrumarea profesorilor Joachim Scholz şi Werner Scholz. Este laureat a unor numeroase Concursuri internaţionale de vioară. În 1993 devine Prim-concertmaestru al orchestrei de tineret, Gustav-Mahler Jugendorchesters. Din martie 1994 urmează cursurile celebrului profesor Alfred Staar, la Universitatea de muzică din Viena.

Din noiembrie 1994 Volkhard Steude deţine poziţia de concertmaestru al orchestrei Operei din Viena, iar din anul 2000 este concertmaestru şi al Filarmonicii din Viena.

Ca solist împreună cu Filarmonica din Viena, susţine concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Numeroase apariţii ca solist pe scene din Europa şi Japonia (Concertul de vioară şi Triplul concert de Beethoven, Concertul în mi minor şi Dublul concert în re minor de Mendelssohn, Concertele la major, re major şi Sinfonia concertante de Mozart, Concertul de vioară de Sibelius, Concertul de vioară de Ceaikovski, etc. sunt atestate în transmisii radio în direct şi printr-o impresionantă discografie.

Volkhard Steude împărtăşeşte o mare pasiune şi pentru muzica de cameră, dedicată în special literaturii pentru cvartetul de coarde. În 2002 fondează Cvartetul de coarde Steude, împreună cu trei alţi membri ai Filarmonicii din Viena, cu care susţine cu o bogată activitate concertistica în Europa şi Japonia.

Volkhard Steude cânta pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei.

CĂTĂLINA BUTCARU

Cătălina Butcaru este născută în Constanţa, România. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, la Liceul de muzică din Constanţa, la clasa profesoarei Victoria Nitu. La vârsta de opt ani are prima apariţie publică în concert, iar la vârsta de paisprezece ani şi-a făcut debutul cu orchestra. Continuă studiile la Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti, la clasa profesoarei Olga Szel, bucurându-se în acelaşi timp şi de îndrumarea renumiţilor pianişti Aurora Ienei şi Dan Grigore. Realizează primele imprimari pentru Radiodifuziunea din Bucureşti. La numai şaisprezece ani este admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde lucrează cu profesorul Jürg von Vintschger, îşi aprofundează studiile cu pianista Meira Farkas şi obţine diploma de solist.

Urmează cursuri de masterat artistic la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea marelui pedagog rus Alexander Satz. În 2006 obţine diploma de masterat artistic. Participă, de asemenea, la numeroase cursuri de măiestrie cu legende ale pianisticii mondiale precum Dmitri Bashkirov, Elisabeth Leonskaja, Andrzej Jasinski, Martin Hughes. Pianista reuneşte în palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, Concursul Steinway în Viena, etc.

Ȋntre 1996 şi 2001 realizeaza primele înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea din Austria.

Cătălina Butcaru a obţinut de-a lungul mai multor ani burse ale fundaţiilor „Alban Berg” şi „Maria Theresia”.

Lansarea compact-discului de debut solo în 2008, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică, a trezit interes pe plan internaţional. Albumul conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel şi R.Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea austriacă.

Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte "Musica Juventutis" găzduită de celebra Konzerthaus din Viena (Austria), pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala "Martinu" (Praga), etc. Cătălina Butcaru participă  în permanență la numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Volkhard Steude, concertmaestrul filarmonicii din Viena, cu violoncelistul cvartetului Alban Berg, Valentin Erben, sau cu tânărul violonist, Emmanuel Tjeknavorian.

Cătălina Butcaru işi continuă activitatea concertistică şi lansează în anul 2014, împreuna cu flautistul Matei Ioachimescu, compact-discul „Lumière, cu lucrări de Poulenc, Enescu, Jolivet.

Cătălina Butcaru  este invitată să participe cu regularitate la festivaluri internaţionale, cum ar fi  în cadrul Festivalului de Muzică de Cameră din Reichenau (Austria), Festivalul Golling (Austria), Festivalul Klassik Azur (Franța), Festivalul „Klassik im Burghof“ (Austria), Festivalul „Toamna Muzicala Clujeana“ (România), etc. Începând cu anul 2016, Cătălina Butcaru este inițiatoarea proiectului Vienna meets Romania, care se desfăşoară pe o durată de cinci ani şi constă în concerte, recitaluri şi workshop-uri susţinute împreună cu Volkhard Steude şi cu alţi membri ai Filarmonicii din Viena.

Texte preluate

Credit foto: Ștefan Neagu

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST
Produs de Radio România 04 Decembrie 2023, 05:50

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST

Bogdan Mihai Simion , artist, culegător de muzică tradițională și  lăutar , unul dintre  ultimii cântăreți la...

Răzvan Muraru, Dumbrava Vlăsiei: Pentru prezent, rememorarea trecutului este fundamentală | PODCAST
Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 06:32

Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet

Petru Rareș, Dimitrie Cantemir și Vlad Țepeș. Cu alte cuvinte astăzi vorbim despre voievozi și domnitori cu care ne...

Cu...minte de weekend-povești și experiențe pentru suflet
Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 05:30

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald

  Duminică 3 decembrie 2023, de la ora 18.00, vom difuza la Radio România Cultural cea de a doua parte a...

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald
 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 03 Decembrie 2023, 05:16

 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” - astazi la Roma, Madrid, Stockholm, Praga, Beijing, Wroclaw, Chisinau si...

 Românii în lume Duminica 3 Decembrie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Centenar Maria Callas (1923-2023)
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 06:35

Centenar Maria Callas (1923-2023)

  "Vreau să ofer puțină fericire chiar dacă eu n-am avut prea multă pentru mine. MUZICA mi-a îmbogățit viața...

Centenar Maria Callas (1923-2023)
Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 05:51

Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii

Întâlnirea Cu...minte de weekend de azi este despre: - un spectacol ce se întrupează în jurul...

Cu...minte de weekend- povești cu rost într-o aventură a cunoașterii
Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”
Produs de Radio România 02 Decembrie 2023, 04:53

Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”

  Sala Radio va găzdui  joi,   7 decembrie 2023  (de la 19.00), un eveniment muzical inedit al acestui...

Ana-Cristina Leonte și Big Band-ul Radio prezintă în premieră proiectul „from NOW to NOW”
Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen
Produs de Radio România 01 Decembrie 2023, 06:20

Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen

Texte şi pretexte, sîmbătă, 2 decembrie 2023, ora 12:00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată...

Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
INTERPELARI PARLAMENTARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru