Ascultă Radio România Cultural Live

Lidia Laic, realizator al emisiunii IClasă, de la Radio România Cultural: “Am învățat literele la patru ani, ca să citesc singură o carte de povești primită de la mama”

Foto cabina 15

14 Decembrie 2020, 15:14

La vârsta de zece ani, a vorbit pentru prima dată la microfon, într-un studio. I-a plăcut atât de mult, că de atunci nu s-a mai despărțit de radio. Astăzi, Lidia Laic realizează la Radio România Cultural emisiunea de educație „IClasă”. De-a lungul anilor, a realizat numeroase emisiuni cu și despre copiii de la care încă învață să-și păstreze spiritul liber și frumos. Despre problemele copiilor și ale părinților, la finele lui 2020, în plină pandemie, despre cele mai frumoase amintiri legate de copiii pe care i-a întâlnit, precum și din propria copilărie, despre ce a păstrat Lidia Laic din copilul de odinioară, dar și despre multe altele, povestește chiar ea, în cele ce urmează:

Realizați, alături de Mirela Stana, Mirela Nicolae si Roxana Păsculescu emisiunea IClasă, la Radio România Cultural, sâmbăta și duminica, de la ora 14:00. Ce înseamnă să IClasă, în plină pandemie?

Înseamnă ca și în pre-pandemie, să fii tot timpul informat, să urmărești lucrurile importante care se întâmplă în educație și în instituțiile de invățământ de la noi. Odată cu mutarea orelor în mediul online, IClasă fost alături de elevi, profesori și părinți cărora le-am oferit informații despre platforme de învățare, cursuri și programe educative online, am invitat specialiști care să ofere sprijin moral în această perioadă dificilă. Am vorbit despre cum s-au adaptat sau nu elevii, profesorii și părinții la un mod de a face școală cu totul diferit de ceea ce știau, despre eforturile de a-și forma, într-un termen scurt, competențe digitale. Și despre problemele elevilor din comunitățile vulnerabile, unde continuarea educației s-a lovit de lipsa tehnologiei.

Faceți emisiuni despre educație de mulți ani. Care sunt problemele cu care se confruntă copiii și adolescenții, la finele lui 2020? Dar părinții lor?

Vorbim de 2020, și desigur că pandemia e principala problemă care i-a afectat anul acesta și pe părinți, și pe copii. Adolescenții mai ales suferă din cauza lipsei de socializare, se simt singuri și le e dor de colegi, de discuțiile din pauze, de întânirile de după ore. Le e dor chiar și de profesori. Pentru că orele online nu sunt la fel de interactive ca cele față în față și și-ar dori să comunice direct cu profesorii și nu din fața unui ecran. Părinții asistă și ei de multe ori la ore, pentru că mulți dintre ei lucrează de acasă. Nemulțumirile lor se leagă de calitatea învățării la distanță, de faptul că elevii stau prea mult în fața computerelor, că au multe teme de rezolvat.  Și, mai ales în cazul părinților cu copii de vârstă mică, de faptul că școala online îi solicită mai mult decât modul clasic de desfășurare a orelor.

Improvizam mici scenete pe care le interpretam apoi în fața părinților, care se distrau copios.

Cum s-a produs apropierea dvs de radio? Prin ce v-a „cucerit”?

Am ajuns în radio printr-o întâmplare fericită. Sau poate că nu a fost deloc o întâmplare... Câștigasem pe la zece ani un concurs de poezie și am fost invitată să vorbesc despre asta la o emisiune pentru copii. Am intrat în studio cu emoții, firește, dar se pare că m-am descurcat bine. Pentru că Gabriela Mantu, realizatoarea emisiunii, mi-a propus să fac parte din echipa de copii prezentatori. Am acceptat fără ezitare și de atunci nu m-am mai despărțit de radio. Pe care îl iubeam de mult, și îl știam din emisiunile scenarizate, din teatrul radiofonic pentru copii și din alte emisiuni dedicate la care apoi am lucrat și eu, unde m-am format ca om și ca profesionist. Radioul, pe care îl iubesc la fel de mult și azi.

Când ați făcut prima emisiune la radio și despre ce a fost? Mai țineți minte ce ați făcut imediat după ce ați ieșit din emisie?

Prima emisiune la care am lucrat ca realizator, și nu doar ca prezentator, se numea “Un univers într-un ghiozdan”, o emisiune înregistrată, un magazin literar pentru copii. Dar prima mea emisiune live a fost “Stereopuștimea”, unde aveam drept co-prezentatori doi copii minunați, spontani și talentați. La prima ediție am intrat împreună în studio și totul a mers perfect. Nu știu când a trecut ora de emisie, pentru că ne simțeam foarte bine – râdeam, dansam chiar. Era o emisiune veselă, de dimineață, cu multă muzică, dar și cu informații de tot felul pentru copiii de la 7 la 70 de ani.

Cum ați început să colaborați cu colegele dvs.? Cum v-ați împărțit “sarcinile” la emisiune?

Suntem de mult timp colege de redacție, așa că pot spune că această colaborare a fost cumva firească. Ne-am format repede ca echipă și am ales domeniile pe care să le acoperim în funcție de importanța lor, dar și de opțiunile fiecăreia dintre noi, de personalitatea noastră, de modul în care vedem lucrurile. Suntem o echipă, dar fiecare dintre noi e diferită și poate de aceea ne întelegem atât de bine. Pentru că ne completăm reciproc, învățăm una de la alta și ne respectăm deciziile profesionale.

Ați făcut multe emisiuni despre copii, și cred că și cu copii, la radio. Ce ați învățat de la ei, în toți acești ani? Care sunt cele mai frumoase amintiri legate de ei?

Am făcut multe emisiuni cu și despre copii. Sunt minunați copiii, spontani,  plini de imaginație, nu sunt constrânși de tot felul de prejudecăți, convenții și clișee. Și acesta este un lucru pe care încerc să îl învăț de la ei, de la copii – să îmi păstrez spiritul liber și frumos.

Am făcut multe înregistrări cu copii și fiecare dintre ele ocupă un loc important în memoria mea. Mă surprind de fiecare dată cu răspunsurile neașteptate pe care le au la orice problemă și sunt niște interlocutori minunați. Am avut ca invitați în emisiunile mele copii de toate vârstele, din medii sociale diferite, și fiecare m-a impresionat și m-a uimit în felul său.

Cum erați dvs., când erați copil? Care este cea mai pregnantă amintire din perioada copilăriei?

Eram un copil foarte cuminte și liniștit, căruia îi plăcea mult să citească. Și țin minte că am învățat literele pe la patru ani, când mama mi-a cumpărat o carte de povești pe care am vrut neapărat să o citesc chiar eu. Firește, mă jucam și eu ca orice copil. Mai ales că sora și fratele meu erau mult mai neastâmpărați și inventam cu ei tot felul de jocuri.  Îmi aduc aminte că, în joacă,  improvizam mici scenete pe care le interpretam apoi în fața părinților și a rudelor. Care se distrau copios.

Ați mai păstrat ceva din copilul de odinioară?

Eu sper că da, cât mai multe lucruri. Curiozitatea, dorința de a ști și a cunoaște, de a învăța din orice experiență. Aș mai adăuga imaginația, creativitatea, empatia și determinarea - a se citi încăpățânarea - de a crede în oameni și în puterea binelui de a învinge.

Cel mai minunat lucru pe care mi l-a spus un copil a venit de la fiica mea: “mama”

V-au pus copiii în situații neprevăzute, la înregistrările pentru emisiunile dvs.? Sau așa, pur și simplu, în viața de zi cu zi?

Sigur că da. Mai ales cei mici, care sunt foarte curioși și vor să afle cum funcționează aparatul de înregistrat. Așa că încearcă să apese pe butoane, să tragă de cabluri, de microfon. Mi-ar plăcea să aflu că măcar unul dintre ei a devenit jurnalist.

Dacă v-ar sta în puteri, ce ați schimba în privința educației, în România?

Ar fi multe de schimbat în educație, dar cred că cel mai important e ca școala să se concentreze mai mult pe nevoile de învățare ale elevilor. Pe ceea ce doresc ei să afle, pe lucrurile care le vor fi mai mult de folos în viitoarea profesie și în viața de adult.

Care este cel mai minunat lucru pe care vi l-a spus un copil?

Cuvântul pe care l-am auzit de la un copil anume, de la fiica mea. Mamă.

Cum sunteți dvs., dincolo de radio, de munca pe care o faceți?

Sunt o persoană veselă, placută, cu simțul umorului, care găsește lucrurile bune în orice situație, oricât ar fi de dificilă și complicată. Iubesc să cunosc oameni  și să îmi fac prieteni, îmi place să ies la o cafea bună într-un loc frumos.

Ce pasiuni aveți? Ce hobby-uri v-ați descoperit în pandemie?

Îmi place să citesc o carte bună, să vad filme și să călătoresc. Lucru pe care, din păcate, pandemia l-a făcut imposibil. Îmi place să mă îmbrac frumos, să fiu mereu la modă. Fac cu plăcere sport, și am un program de antrenamente online pe care îl urmez de la începutul pandemiei. M-a ajutat să mă mențin în formă și să îmi antrenez corpul, mintea și spiritul.

Despre ce v-ați dori mult să vorbiți, în curând, la IClasă?

Despre lucruri bune, despre progrese vizibile și de impact. Despre finalizarea cu succes a digitalizării educației, despre sfârșitul pandemiei și reluarea orelor față în față. Despre elevi, profesori și părinți fericiți. Aceasta ar fi dorința mea de Crăciun.

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”
Produs de Radio România 07 Februarie 2023, 12:25

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”,...

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”
Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”. Biletele s-au pus în vânzare
Produs de Radio România 07 Februarie 2023, 10:56

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”. Biletele s-au pus în vânzare

Violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma și pianista Sînziana Mircea sunt capetele de afiș ale concertului...

Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea urcă pe scena Sălii Radio, în cadrul concertului “Viața într-o valiză”. Biletele s-au pus în vânzare
Viaţa într-o valiză - Interviu cu artistul vizual Dan Perjovschi
Produs de Radio România 07 Februarie 2023, 07:49

Viaţa într-o valiză - Interviu cu artistul vizual Dan Perjovschi

"Presupun că reacţia mea o are fiecare om care trăieşte într-o zonă cât de cât civilizată din lumea asta. A fost o reacţie de...

Viaţa într-o valiză - Interviu cu artistul vizual Dan Perjovschi
Hacking Work 008. Concedieri decise și făcute de roboți – cât de uman este noul HR?
Produs de Radio România 06 Februarie 2023, 13:48

Hacking Work 008. Concedieri decise și făcute de roboți – cât de uman este noul HR?

O parte considerabilă din deciziile de concediere luate recent, în industria software și nu numai, are la bază algoritmi Big...

Hacking Work 008. Concedieri decise și făcute de roboți – cât de uman este noul HR?
Patrimoniul artistic al Bucovinei
Produs de Radio România 06 Februarie 2023, 06:25

Patrimoniul artistic al Bucovinei

Așa cum o declară, cu mândrie, chiar angajații săi, Muzeul Național al Bucovinei este în momentul de față„ mai mult decât...

Patrimoniul artistic al Bucovinei
Trompetistul de talie internațională,  ALEX SIPIAGIN, va cânta cu  BIG BAND-UL Radio România!
Produs de Radio România 06 Februarie 2023, 06:00

Trompetistul de talie internațională,  ALEX SIPIAGIN, va cânta cu BIG BAND-UL Radio România!

Trompetistul de talie internațională ALEX SIPIAGIN – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy –...

Trompetistul de talie internațională,  ALEX SIPIAGIN, va cânta cu BIG BAND-UL Radio România!
Românii în lume astăzi la Madrid, Tel Aviv, Oslo, Berlin, New York, Braşov, Bucureşti şi Timişoara - Realizator Magdalena Tara Duminică, 5 Februarie, ora 21
Produs de Radio România 05 Februarie 2023, 06:54

Românii în lume astăzi la Madrid, Tel Aviv, Oslo, Berlin, New York, Braşov, Bucureşti şi Timişoara - Realizator Magdalena Tara Duminică, 5 Februarie, ora 21

În fiecare Duminică, de la ora 21.00 la ora 22.30, vă invitam să ascultaţi emisiunea Românii în lume – realizator Magdalena...

Românii în lume astăzi la Madrid, Tel Aviv, Oslo, Berlin, New York, Braşov, Bucureşti şi Timişoara - Realizator Magdalena Tara Duminică, 5 Februarie, ora 21
REConCHILLiant  cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
Produs de Radio România 05 Februarie 2023, 06:37

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

” Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are,...

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orasul vorbeste
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj