„Sfârșitul s-a terminat” – o expoziție despre tranziția pe care am trăit-o din ‘90 până acum și care părea că nu se mai termină
04 Iunie 2025, 13:45
În perioada 1 iunie – 15 iulie 2025, artistul vizual Nicolae Comănescu revine la Reșița cu expoziția „Sfârșitul s-a terminat”, un proiect amplu care marchează deschiderea oficială a Centrului Cultural Școala Pittner. Peste 50 de lucrări semnate de Comănescu vor putea fi explorate în spațiile fostei școli Pittner, recent reconfigurat într-un centru cultural ce găzduiește un muzeu de fotografie și o bibliotecă.
Orașul vorbește cu artistul Nicolae Comănescu despre noua sa expoziție de la Reșița, despre relația cu orașele monoindustriale, despre pictură ca instalație și despre cum o imagine documentară poate deveni, peste ani, artă în sine.
„Prima dată când am văzut Reșița, părea un oraș comunist, monoindustrial, aflat în disoluție.”
Artistul a petrecut luni întregi în Reșița, strângând resturi industriale — zgură, rugină, cărămizi arse — pe care le-a transformat în pigmenți picturali. Din aceștia s-au născut culori neașteptate.
„Le-am pisat, le-am făcut pulbere, le-am amestecat cu acrylic transparent. Am făcut, efectiv, o pastă de pictură. Am obținut tot felul de ocruri, de negru, de siena, roșu venețian de Reșița.”
Rezultatul? Lucrări plasate între abstract și figurativ, încărcate de memorie industrială, dar și de emoție vizuală.
Artistul are un istoric de lucru cu materiale neconvenționale, inclusiv cu praful din București.
„Praful din mai-iunie miroase a tei. Și nu poți să-ți dai seama decât dacă îl pui într-un borcan și-l deschizi peste 2-3 ani, iarna – și miroase violent a tei.”
Expoziția de la Reșița include și o serie impresionantă de fotografii, reinterpretate artistic. Inițial gândite ca referințe pentru pictură, aceste cadre surprinse de artist au devenit, în timp, lucrări de sine stătătoare.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.