Ascultă Radio România Cultural Live

Neuroștiințe și psihiatrie, pediatrie și genetică la a treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”

28 Ianuarie 2020, 10:51

Medicină și cercetare la a treia ediție a conferințelor „Despre lumea în care trăim”: psihiatrul german Manfred Spitzer despre efectele tehnologiei asupra creierului, viitorul îngrijirii pediatrice cu dr. Alexandra Martin și dr. Yuval Kalra și genetica populațiilor în Europa de Sud-Est cu prof. dr. Mihai Netea

A treia ediție a Festivalul anual de conferințe „Despre lumea în care trăim”, care se va desfășura între 22 și 26 februarie pe scena Ateneului Român, va prilejui întâlniri cu scriitorii Mircea Cărtărescu și Horia Roman Patapievici, psihiatrul german Manfred Spitzer, Germina Nagâț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a CNSAS, Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, dr. Alexandra Martin și dr Yuval Kalra, medici pediatri și specialiști la Spitalul de Copii Erlanger din Chatanooga SUA, și Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Olanda

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagâț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Trei dintre conferințe sunt construite în jurul unor cercetări și subiecte importante în acest moment în psihiatrie și neuroștiințe, pediatrie și genetică.

Manfred Spitzer, director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm și autorul cărții „Demența digitală”, bestseller în Germania, va susține o conferință în care va explica, pe baza celor mai recente cercetări din psihologie, psihiatrie și neuroștiințe, care este influența pe care tehnologiile digitale o au asupra concentrării noastre, a nivelului de stres și a dezvoltării rețelelor neuronale ale creierului, în special în cazul copiilor și al adolescenților. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Manfred Spitzer este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători din Germania și foarte implicat în dezbaterile legate de tehnologie și educație. Pe lângă funcția de director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm, pe care o deține din 1997, în 2004 a înființat Centrul de Transfer pentru Cercetare şi Neuroştiinţe, care se ocupă de evaluarea instituțiilor de învățământ și de dezvoltarea de programe pedagogice. Este gazda show-ului german de televiziune Geist und Gehirn (Minte și creier), unde împărtăşeşte publicului larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroştiinţei. În 2012 a publicat volumul Digitale Demenz: Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen, devenit bestseller în Germania și tradus în mai multe limbi, ediția în limba română fiind în curs de publicare, cu titlul Demenţa digitală, în colecția Știință a Editurii Humanitas.

Conferința lui Manfred Spitzer va fi urmată de o sesiune de autografe.

Dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra vor vorbi despre perpectivele pediatriei pentru secolul XXI. Departe de a fi „o medicină a adulților în miniatură”, pediatria este o știință medicală vastă și diversă, care a înregistrat progrese remarcabile în ultimele decenii. Conferința ilustrează noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, până nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii care au pus în mâna specialiștilor un armamentarium de mare eficacitate. Cu imagini și exemple, cei doi conferențiari vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzimie cu dr. Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite.

Alexandra Martin locuiește de la 5 ani în Statele Unite, unde și-a făcut întreaga educație. A absolvit colegiul la Universitatea Princeton din New Jersey și facultatea de medicină la Universitatea Chicago. După completarea specializării în endocrinologie pediatrică la Universitatea Vanderbilt din Nashville, statul Tennessee, și universitatea statului Alabama din Birmingham, a devenit asistent universitar la cea din urmă, unde s-a dedicat muncii clinice și cercetării în domeniul diabetului juvenil. Din anul 2017 a fost numită profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, care asigură urmărirea unui mare număr de pacienți din statele Tennessee, Georgia și Alabama.

Yuvraj „Yuv“ Kalra a absolvit liceul și colegiul în Jaipur și facultatea de medicină la Universitatea KMC Manipal din Mangalore. Și-a completat rezidențiatul în pediatrie la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul Erlanger, și fellowshipul de terapie intensivă pediatrică la Vanderbilt Medical Center din Nashville, statul Tennessee. În prezent lucrează la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă. Yuvraj Kalra s-a remarcat pentru succese profesionale în domeniul terapiei intensive la nou-născutul prematur, ameliorarea ventilației mecanice prelungite și prevenirea complicațiilor ei, utilizarea oxigenatorului extracorporal cu membrană în practica pediatrică, tratamentul infecțiilor asociate cu șoc la nou-născuții prematur, tratamentul aritmiilor cardiace ale pacientului critic în pediatrie, terapia de susținere a copilului operat pentru cardiopatii congenitale complexe, domenii la care a contribuit cu numeroase lucrări și publicații.

Mihai Netea, profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Olanda, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istorie Europei de Sus-Est. Identitatea unui popor este determinată de o combinație complexă de limbă, obiceiuri, identitate culturală și, în special o istorie comună într-un spațiu geografic bine determinat. Dar cât de diferiți suntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru: vin aceste diferențe din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem? Conferința va fi urmată de un dialog cu Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Mihai G. Netea este internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. De asemenea, este profesor asociat la Universitatea din Bonn, Germania, precum și la UMF Craiova și UMF Cluj-Napoca. Domeniile sale de cercetare cuprind studiul infecțiilor severe și, în special, studii privind noi metode de imunoterapie în septicemie și dezvoltarea unei noi generații de vaccinuri mai eficiente. În paralel cu studiile de imunologie și boli infecțioase, a evaluat în studii genomice impactul genelor asupra răspunsului imun în diverse populații din Europa, Africa și Asia. De asemenea, a studiat ADN-ul populațiilor din Paleolitic, Neolitic și Epoca Bronzului și contribuția acestor populații pentru bagajul genetic al populațiilor europene moderne. Este autorul a peste 850 de lucrări științifice și a contribuit la cinci cărți în domeniu. Din 2016 este membru al Academiei Regale de Științe din Olanda și al Academia Europaea. În 2016 a fost distins cu Premiul Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei.

Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului, http://www.lumeaincaretraim.ro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare în Librăriile Humanitas și pe Eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim.

Programul complet al conferințelor:

Sâmbătă, 22 februarie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferință susținută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii”, urmată de un dialog cu Mirela Nagâț

Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.30

Conferință susținută de Germina Nagâț, „Ce a fost Securitatea? Vârstele ei.“, urmată de un dialog cu Gabrile Liiceanu, „Deconspirarea și limitele ei”

Duminică, 23 februarie, ora 11.30

Conferință susținută de Cristian Mureșan, „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Duminică, 23 februarie, ora 17.30

Conferința susținută de Manfred Spitzer, „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.

Luni, 24 februarie, ora 19.00

Conferința susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noștri în secolul 21. Perspective ale pediatriei“, urmată de dialogul cu dr. Martin S. Martin

Marți, 25 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 26 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, „Superstițiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Inovație și educație la Salonul de Știință al Școlilor: Demonstrații de robotică și experimente științifice realizate de elevii din România
Știință 21 Mai 2024, 08:17

Inovație și educație la Salonul de Știință al Școlilor: Demonstrații de robotică și experimente științifice realizate de elevii din România

Roboți, experimente științifice spectaculoase, aplicații educaționale bazate pe Realitate Virtuală (VR), imprimante 3D,...

Inovație și educație la Salonul de Știință al Școlilor: Demonstrații de robotică și experimente științifice realizate de elevii din România
”Comorile vii de lângă noi” - mai mult decât un proiect
Știință 20 Mai 2024, 14:00

”Comorile vii de lângă noi” - mai mult decât un proiect

Deși ”Comorile vii de lângă noi” este un proiect (detaliile sunt aici...

”Comorile vii de lângă noi” - mai mult decât un proiect
Campania Euromelanoma 2024: Trăiește și învață - Învață să trăiești
Știință 20 Mai 2024, 10:00

Campania Euromelanoma 2024: Trăiește și învață - Învață să trăiești

Campania Euromelanoma continuă și anul acesta, oferind turiștilor aflați pe litoralul românesc consultații...

Campania Euromelanoma 2024: Trăiește și învață - Învață să trăiești
Silvia Mișu: Cu cât ești mai sus pe scara adicției, cu atât ai mai multă nevoie de suport
Știință 16 Mai 2024, 14:00

Silvia Mișu: Cu cât ești mai sus pe scara adicției, cu atât ai mai multă nevoie de suport

Silvia Mișu: Cu cât ești mai sus pe scara adicției, cu atât ai mai multă nevoie de suport
Bogdan Trandafir: „După anul 2018, populația a conștientizat că e important să fie sesizate faptele de abuz sexual la minori”
Știință 15 Mai 2024, 14:00

Bogdan Trandafir: „După anul 2018, populația a conștientizat că e important să fie sesizate faptele de abuz sexual la minori”

”Sunt situații în care se raportează după două, trei, patru zile dar și situații în care se raportează după...

Bogdan Trandafir: „După anul 2018, populația a conștientizat că e important să fie sesizate faptele de abuz sexual la minori”
Sorin Petrea: În primii ani, '90-'96, am avut internați la noi în spital cam 6000 de copii HIV pozitivi. Dintre aceștia, vreo 3000 au murit...
Știință 14 Mai 2024, 14:00

Sorin Petrea: În primii ani, '90-'96, am avut internați la noi în spital cam 6000 de copii HIV pozitivi. Dintre aceștia, vreo 3000 au murit...

De unde veneau acești copii? ”De prin toată țara! Din leagăne...”, povestește  Sorin Petrea...

Sorin Petrea: În primii ani, '90-'96, am avut internați la noi în spital cam 6000 de copii HIV pozitivi. Dintre aceștia, vreo 3000 au murit...
Marius Echim: Aurorele boreale văzute în România (...) au reprezentat un eveniment excepțional, datorat activității solare neobișnuite din această perioadă
Știință 14 Mai 2024, 14:00

Marius Echim: Aurorele boreale văzute în România (...) au reprezentat un eveniment excepțional, datorat activității solare neobișnuite din această perioadă

Explicații, în detaliu, la Știința 360, de la  Marius Mihai Echim , Șeful Laboratorului de Plasmă Spațială și...

Marius Echim: Aurorele boreale văzute în România (...) au reprezentat un eveniment excepțional, datorat activității solare neobișnuite din această perioadă
Raportul de garda - Raport OMS Europa: Pandemia COVID-19, direct legată de creșterea ratelor de obezitate la copii
Știință 14 Mai 2024, 14:00

Raportul de garda - Raport OMS Europa: Pandemia COVID-19, direct legată de creșterea ratelor de obezitate la copii

Pe larg, la #raportuldegarda, cu dr.  Marius Geantă , președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină, la...

Raportul de garda - Raport OMS Europa: Pandemia COVID-19, direct legată de creșterea ratelor de obezitate la copii
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Blues
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
Alegeri locale 2024. Dezbateri electorale
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru