Dimensiunea științifică a artei: Victotia Nagy Vajda – Mecena din Republica Moldova
1 December 2021
Dimensiunea științifică a artei: Victotia Nagy Vajda – Romanul românesc din stânga prutului, în internet
2 December 2021

Știința 1 decembrie 2021 – Coordonate științifico-geografice ale aceleiași iubiri: Republica Moldova 

Un dialog simultan pe două coordonate geografice, cu doi medici născuți în Republica Moldova dar trăitori în Italia – Maxim Untesco – și Franța, Lilian Badan.
 

Sursa Lilian Badan

Maxim Untesco este medic anatomopatolog de origine română, cetățean al Republicii Moldova și al României.

Sursa Maxim Untesco

A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău (https://usmf.md/ro), unde a obținut și specialitatea în Anatomie Patologică. Ulterior s-a stabilit în Uniunea Europeană (Italia, Norvegia) activând în calitate de medic anatomopatolog atat pe teritoriul european cât si in afara UE. Pentru mine, după mulți, mulți ani, definiția lui ”acasă” s-a schimbat foarte, foarte mult! Acuma nu mai este acasă Republica Moldova, nu mai este acasă România, cinstit, acasă este unde este familia, nu mai sunt limite geografice pentru mine la momentul actual, spune Maxim Untesco.
Lilian Badan este specializat în gastroenterologie și endoscopie în Franța, absolvent, și el, al Facultății de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Republica Moldova: Născut în Republica Moldova, cu sufletul român și acum cu traiul în Franța, spune Lilian Badan. M-am născut în Republica Moldova, deci am cetățenie după locul nașterii, apoi mi-am redobândit cetățenia română (…) pentru că am (…) știut că am dreptul să fiu cetățean român și întotdeauna am fost român și acum, (am) cetățenie franceză, pentru că Franța este țara care m-a primit.
 

Foto: Lilian Badan

Amândoi, invitați, astăzi, la Știința 360, de la ora 14.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizator Corina Negrea.