Gaudeamus Litoral – prima zi
11 August 2018
GAUDEAMUS LITORAL | Nouă scriitori dobrogeni dau startul evenimentelor culturale la cel mai important târg de carte al verii
11 August 2018

Târgul de Carte GAUDEAMUS LITORAL 2018 se deschide astăzi, în Piațeta Perla din Mamaia

Târgul de Carte Gaudeamus Litoral, care îşi deschide astăzi porţile, în Mamaia,  împlineşte un deceniu de existenţă.

Un târg de carte aşezat în drumul turiştilor a fost o idee îndrăzneaţă, dar succesul primei ediţii i-a convins pe organizatorii Radio România – echipa Gaudeamus şi Radio Constanţa, că evenimentul  este o formulă de succes.

Prima ediţie a avut ca temă multiculturalitatea Dobrogei.

În 2010, Gaudeamus Litoral a avut titlul sugestiv „Incă Există“, fiind vorba de piaţa de carte care a supravieţuit crizei financiare.

O temă la fel de  interesantă a fost şi în 2011, „SOS Cazinoul“.

Colega noastră, Steliana Bajdechi, a fost implicată în organizarea tuturor ediţiilor târgului de la malul mării.

„Mai sunt târguri de carte, aici, la malul mării, dar acesta, Gaudeamus Litoral, are ceva deosebit și nu pentru că este organizat de Radio România, ci pentru că are o tematică, este coerent în ceea ce prezintă. A avut o tematică încă de la înființarea sa, evident, în București,  la Pavilionul Expozițional și a avut o tematică și aici pe litoral din primul an. Este un târg național, este un târg de vacanță și în același timp dovedește că litoralul nu înseamnă numai cluburi de noapte, înseamnă și o dragoste de lectură“, este de părere realizatorul Radio Constanța, Steliana  Bajdechi.

În 2013, au fost sărbătoriţi 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi tot atunci a început colaborarea cu Fanfara Marinei Militare Române şi cu Fanfara RAJA – Muzica Apelor.

În 2017 am celebrat Anul Ovidius şi 50 de ani de Radio Vacanţa, iar în acest an, a 10-a ediţie a estivală Gaudeamus va sărbători Centenarul Marii Uniri şi 90 de ani de radiofonie românească.

Conferenţiar universitar Daniel Citirigă, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa este  preşedintele de onoare al Târgului:

„Între Centenarul Marii Uniri, Târgul Gaudeamus şi Radiodifuziune, după părerea mea, există o legătură directă şi aceasta este dată de dorinţa de libertate, de aflare a adevărului, pentru că adevărul îl putem afla doar prin lecturi intense, doar prin libertate de exprimare, iar radioul este o instituţie care depinde direct de această libertate, iar această libertate, trebuie să recunoaştem că noi am dobândit-o de-a lungul celor 100 de ani prin multe sacrificii“, afirmă conf.univ. dr. Daniel Citirigă – președintele de onoare al Gaudeamus Litoral 2018.

Deschiderea oficială a târgului Gaudeamus are loc astăzi, de la ora 17:00, şi va fi urmată, potrivit tradiţiei, de un recital susţinut de fanfara Marinei Militare.

Până pe 15 august inclusiv vor fi zeci de evenimente editoriale, concursuri cu premii, dezbateri şi concerte.

Intrarea va fi liberă, iar programul de vizitare,  zilnic, între orele 15:00 şi 23:00.

  • mii de titluri la preţuri extra-sezon, pentru toate gusturile, preferinţele şi bugetele, numai bune de luat la plajă;
  • Tombola Gaudeamuş cu zeci de premii extrem de generoase, pe care le oferim zilnic, la fiecare 90 de minute, celor mai norocoşi participanţi
  • Un program de evenimente variaţ care va culmina cu spectacolul extraordinar susţinut de Orchestra de Muzică Populară Radio, marţi, 14 august între orele 20:00 şi 22:00, pe scena amplasată în Piaţeta Perla;
  • concursul Miss Lectura, având ca premiu o tabletă;
  • Standul Centenar, care reuneşte o selecţie generoasă de volume cu această tematică.

 

Evenimentul este organizat de Radio România, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa.