Dilema veche la Timpul prezent – Îndoiala
16 January 2020
Azi la Radio România Cultural – Cu …minte de weekend
18 January 2020

Texte şi pretexte: Eminescu, între mistere şi actualitate

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu, cu tema principală

În ediţia din 18 ianuarie 2020 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să supunem dezbaterii personalitatea, opera şi consecinţele unei biografii gigantice ‒ Mihai Eminescu. Fără pretenţia de a descoperi roata, căci s-au scris biblioteci întregi despre anvergura şi profunzimea unei vieţi şi a unei opere unice, năzuim să introducem cîţiva bemoli despre felul în care îl mai putem recepta astăzi pe „omul deplin al culturii române”, după spunea Constantin Noica referindu-se la Eminescu. Cum îl putem înţelege astăzi pe poetul naţional, între idolatria reflexă şi ireverenţiozitatea relativismului postmodern?

Dincolo de operă, rămîne încă misterios omul Mihai Eminescu, al cărui sfîrşit tragic a dat apă la moară unor ipoteze care mai de care mai speculativă, fantezistă şi complotistă. Dar, precum se spune în sapienţa populară, nu iese fum fără foc. Ceva-ceva tot a fost putred în Danemarca. De aceea, ne-am gîndit să-l invităm în studiou pe profesorul doctor Octavian Buda, şeful catedrei de Istoria medicinei din cadrul UMF „Carol Davila”, un savant care a cercetat circumstanţele decesului marelui scriitor, îndrăznind şi o abordare patografică a biografiei acestuia.

În cadrul rubricii Respiro sportiv vom discuta despre incendiile de vegetaţie din Australia şi influenţa acestora asupra primului turneu de Mare Şlem al sezonului, cel de la Melbourne.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii naţionale, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 176 de ani, la 18 ianuarie 1844, avea loc la Iaşi premiera piesei Iorgu de la Sadagura de Vasile Alecsandri.

În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi cupletul comic intitulat Cronici ditirambice, în care strălucesc Ion Lucian şi Sandu Sticlaru.

Foto: Octavian Buda (prin bunăvoinţa invitatului), Mihai Eminescu (RRC), Vasile Alecsandri (RRC), incendiu din Australia (RADOR).