Expoziția “Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale” la FESTIVALUL DE FILM ȘI ISTORII RÂȘNOV.
25 July 2017
AUDIO – Vacanța artelor la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov
25 July 2017

TEZAUR BĂNĂŢEAN – Ansambluri vestimentare, podoabe şi documente foto-etnografice

Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud

Vernisaj, joi 27 iulie 2017, ora 18.00

 

Colecţia etnografică Marius Matei se remarcă prin profesionalismul alcătuirii şi prin bogăţia pieselor selecţionate. Colecţia etnografică ce poate fi văzută în Girocul Timişoarei, este astăzi singura expoziţie de acest gen din Banat şi printre cele mai lăudate colecţii private din România în materie de costum popular.

În Banat, putem spune, că se ilustrează cel mai bine acel tip de înţelepciune populară care vorbeşte că „fiecare casă şi-a avut legea ornamentelor şi a cromaticii”. Costumul popular bănăţean vorbeşte întâi de toate despre oamenii de aici care datorită modului de viaţă, a meşteşugului şi în contact cu lumea central-europeană încă din  secolul al XVIII-lea, au folosit în alcătuirea costumului  surse de inspiraţie din cele mai diverse în privinţa materialelor. Costumul de aici aduce în prim plan dialogul cu popoarele conlocuitoare din Imperiul Austro-Ungar.

Dacă portul popular bănăţean atinge un indice de somptuozitate şi fast cu totul special, pentru că aici firul de aur şi argint este cel care îi conferă, în special costumului feminin, o notă de nobleţe şi bogăţie pe care nu o întâlnim în alte părţi ale ţării, în aceleaşi epitete se poate vorbi şi despre colecţia etnografică Marius Matei, colecţie atent şi cu profesionalism realizată, ce a stârnit de mult timp deja invidia colecţionarilor şi chiar a muzeelor de profil.

Această colecţie este însă, întâi de toate, expresia unui suflet cald şi voios, cu puternice simţăminte naţionale şi cu un adânc respect faţă de zestrea moşilor şi strămoşilor insuflat în adevărată „şcoală” a familiei.

Colecţia etnografică Marius Matei, poate fi astăzi, pe drept cuvânt, socotită ca una dintre cele mai bune şi mai vizibile părţi de identitate naţională. Expoziţiile sale în multe oraşe din România şi din străinătate constituie o adevărată pledoarie pentru salvarea memoriei şi a patrimoniului cât şi pentru o valorificare adevărată a tot ceea ce înseamnă creaţie populară autentică.

Expoziţia ce are loc acum la Bistriţa este realizată în parteneriat cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi, Colecţia etnografică Marius Matei şi Muzeul Satului Bănăţean.