Tokyo, orașul viitorului
4 June 2018
Cafeneaua de știință: Despre educație digitală în vremea nativilor digitali
4 June 2018

Un nou număr SAVANTGARDE!

 

4 iunie 2018

 

Blog: savantgarde.ro

Newsletter: https://bit.ly/2sFEwg8

 

 

NANO-ARCA LUI NOE

SingularityHub: Evoluţia biotehnologiei din ultimele decenii a dus la progrese rapide în domenii precum medicina, alimentaţia, ecologia sau neuroştiinţele. Odată cu ele au crescut şi ambiţiile pentru a realiza mai mult. Un exemplu: The Earth BioGenome Project, care îşi propune să adune ADN-ul tuturor formelor de viaţă cunoscute pe Pământ.

CITIREA GÂNDURILOR

ScinceDaily: Atunci când vorbim, pentru a emite sunetele cu care formăm cuvintele şi propoziţiile, punem în mişcare aproape 100 de muşchi (ai buzelor, ai feţei, ai limbii şi ai gâtului). O cercetare recentă arată cum toate aceste mişcări complexe sunt coordonate de creier şi că există premise pentru o nouă generaţie de device-uri care să traducă gândurile în vorbire, utile, bineînţeles, în primul rând celor care nu pot vorbi. Implanturile în creier ar putea monitoriza activitatea neurală legată de vorbire şi să traducă rapid toate aceste semnale în limbaj artificial.

UN MILION BUCATA

KavliPrize: Joi s-au decernat premiile Kavli pe 2018. În valoare de 1 milion de euro fiecare, ele sunt acordate din doi în doi ani unor „eroi necunoscuţi” ai cercetării din astrofizică, nanoştiinţe şi neuroştiinţe.

GDPR CA-N POVEȘTI

Calm: Ultimul remediu împotriva insomniei? O aplicaţie ce transformă GDPR-ul într-o poveste de adormit copiii.

CENTENAR

WEForum: Finlanda, cu cea mai fericită naţie de pe planetă, şi-a făcut, la împlinirea unui secol de existenţă, încă o bucurie: o bibliotecă de aproape 100 de milioane de euro.