Românii în lume – Realizator Magdalena Tara
23 February 2020
Dirijorul britanic Leo Hussain revine la Sala Radio cu un program Elgar/Sibelius
24 February 2020

Vorba de cultură – invitat, violoncelistul RĂZVAN SUMA

Razvan Suma foto Virgil Oprina

În perioada 24 -28 februarie, invitatul emisiunii „Vorba de cultură” (Radio România Cultural) este violoncelistul RĂZVAN SUMA.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaționale de mare prestigiu. În 2009,  a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, masterclass-ul Muzica la Altitudine realizat alaturi de violonistul Ştefan Horvath, a devenit un reper.

Din 2006 până în prezent, a realizat şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Răzvan a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO? sau Vă place SCHU…? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă și Seară Britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică și Tango LA CETATE.

În mai 2012, ca un corolar al turneului naţional Vă place BACH?, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie SONORO RECORDS.

În prezent, pregătește Turneul național Ansamblul PlaCello – UVERTURA (25 martie – 4 aprilie), alături de violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Mircea Marian.

Ascultaţi-l pe Răzvan Suma în emisiunea „Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural, de luni 24 până vineri 28 februarie, între orele 12:00 şi 12:30. Realizatori, Ema Stere și Attila Vizauer.