În perioada 10-14 ianuarie, invitatul emisiunii „Vorba de cultură” este biologul și exploratorul ALEXANDRU N. STERMIN
10 January 2022
Katia Pascariu: “Orașul este al fiecăruia dintre noi și al nostru, al tuturor, în același timp”
10 January 2022

Ziua Culturii Naționale în sărbătoare și în dezbatere la Radio România Cultural!

 

Ziua Culturii Naționale este, anul acesta, la Radio România Cultural, prilej de sărbătoare, dar și de dezbatere. “Dăm tonul culturii” este deviza postului Radio România Cultural, care este în totalitate dedicat acestui fenomen. De aceea, este o bucurie faptul că pe 15 ianuarie, cultura națională este o dată mai mult în atenția și altor mijloace de comunicare în masă, dar și a autorităților și a întregii societăți românești.

“Niciodată în istoria noastră națională, artiștii nu au fost văzuti așa cum ar trebui să fie vazuți de către o națiune civilizată”, spune Mircea Cărtărescu în cadrul emisiunii speciale moderată de Dan Vasiliu și transmisă la Radio România Cultural pe 15 ianuarie 2022, de la ora 12.00.

În cadrul acesteia vom vorbi o dată în plus despre discrepanțele din cultura românească, despre premiile internaționale prestigioase obținute de artiștii români, în contextul în care domeniul cultural este subfinanțat și nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică.

Filmele românești, muzica și cărțile autorilor români sunt apreciate în multe locuri de pe glob, însă aici în țară, investițiile în domeniul cultural sunt insuficiente, iar pandemia de Covid 19 nu a făcut decât să accentueze multe dintre problemele deja existente.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, pianista Alexandra Dariescu, profesorul universitar Daniel David, criticul de teatru Cristina Modreanu și profesorul de filozofie Ștefan Motologa sunt invitații alături de care vom discuta despre reușitele dar și despre provocările cărora trebuie să le facă față cultura și educația din România.

Începând cu ora 16.00, Radio România Cultural va transmite în direct, în calitate de coproducător: ”Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2021’’, care se va desfășura la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Juriul de anul acesta este compus din trei tineri critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015): Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza. Evenimentul este organizat pe secțiuni – Tânărul Poet al anului 2021, Tânărul Prozator al anului 2021. Marele câștigător al Galei va fi Tânărul Scriitor al anului 2021, ales dintre aceștia.

Conform tradiției, un scriitor la început de carieră sau consacrat primește Premiul “Cartea de Poezie a anului 2021” pentru cel mai important volum de versuri din anul trecut. Aceasta a fost deja anunțată: ”Cartea plantelor și animalelor” de Simona Popescu, Editura Nemira

Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului este Dan Mircea Cipariu. Producător: Anamaria Spătaru. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, în format hibrid, ce îi va avea ca invitați speciali pe muzicienii din trupa de blues&jazz Mike Godoroja & Blue Spirit.

Pe parcursul zilei veți mai putea asculta la Radio România Cultural vocile unor importanți oameni de cultură români extrase din Fonoteca de Aur a Radio România. Printre aceștia de numără: Cella Delavrancea, Eugen Ionescu, Gellu Naum, George Bacovia, Henri Coandă, Tudor Arghezi etc.

Programele Radio România Cultural pot fi ascultate pe frecvențele din toată țara și pe  www.radioromaniacultural.ro.