NOBEL 2017: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, premiul Nobel pentru Medicină
2 October 2017
Știința în cuvinte potrivite: Noaptea Cercetătorilor europeni ediția 2017
2 October 2017

Ziua Mondială a Arhitecturii

Academia de stiinte din California, arhitect Renzo Piano

“Acțiune împotriva schimbărilor climatice!” Aceasta este tema din acest an a Zilei Mondiale a Arhitecturii, al carei scop este acela de a celebra viziunea şi realizările unei arhitecturi responsabile şi inovatoare, pusă în slujba comunităţilor şi de a scoate in evidenţă responsabilitatea colectivă a arhitecților în proiectarea viitoarelor orașe și așezări ale lumii.

Uniunea Internațională a Arhitecților – din care fac parte peste 1 milion de arhitecți din întreaga lume – a propus tema din acest an luând în considerare atât faptul că amenințarea schimbărilor climatice este una reală, cât şi faptul că procesul de urbanizare şi ritmul accelerat de dezvoltare a construcţiilor de clădiri contribuie la creşterea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aniversarea a fost stabilită cu ocazia celei de-a XX-a reuniuni a Consiliului Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) de la Barcelona, din 1997, cînd s-a decis ca Ziua Mondială a Arhitecturii să se celebreze la aceeași dată cu Ziua Habitatului, în prima zi de luni a lunii octombrie.

Cum s-a concretizat in viziunea arhitectilor constientizarea problemei schimbarilor climatice? Este intrebarea pe care colegul nostru Dan Stoica a adresat-o d-nei Cristina Victoria Ochinciuc, arhitect, profesor la Universitatea de arhitectura ‚Ion Mincu’, din Bucuresti, membra a Ordinului Arhitectilor din Romania