Dimensiunea științifică a artei: Anna Dumitriu – ”Susceptibil” o lucrare video generativă, bazată pe studiul ADN al bacililor care provoacă tuberculoza
10 December 2020
10 decembrie – Ziua ceremoniilor de acordare a premiilor Nobel 
10 December 2020

Ziua Supraviețuitorului de Cancer – 12 decembrie 2020 . Ajutor în pandemie pentru pacienții oncologici

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează și în acest an, Ziua Supraviețuitorului de Cancer, în data de 12 decembrie, prin lansarea unor inițiative menite să contribuie la creșterea supraviețuirii și a îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu cancer.

Pandemia a adus provocări în plus pentru mulți supraviețuitori ai cancerului, fie ele de natură medicală, emoțională sau socială. Prin activitatea noastră zilnică, venim în sprijinul acestor pacienți și îi ajutăm să gestioneze mai bine boala, să revină cât mai curând la aspectele importante ale vieții de dinaintea diagnosticului și să găsească noi modalități de a duce în continuare o viață normală” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

În acest sens, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer pune la dispoziția pacienților un call center – 021.25.30.591 – unde pot afla informații despre boală, primesc informații medicale generale, beneficiază de consiliere psihologică gratuită, planuri personalizate gratuite de nutriție și unde pot sesiza lipsa medicamentelor din piață. De asemenea, anul acesta, 150 de pacienți oncologici care s-au înscris la acest eveniment (Ziua Supraviețuitorului de Cancer), vor primi acasă din partea FABC, un pachet informațional personalizat pentru fiecare tip de cancer. Mai multe informații despre acest proiect, pot fi accesate pe site-ul www.fabc.ro

Anual, zeci de mii de români sunt diagnosticați cu cancer, afecțiune care afectează viața pacienților atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic. În 2018, au primit diagnosticul 83.461 de români, potrivit Globocan. Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%).

Sursă FOTO – FABC