„Cancerul de vezică urinară – „cancerul uitat”
14 November 2019
PORTRET: Emil Racoviţă – o existenţă dedicată explorărilor ştiinţifice
15 November 2019

14 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului

Sursa foto: https://www.facebook.com/worlddiabetesday/

Sursa foto: http://fadr.ro/forumul-roman-de-diabet/

”Afecțiunea cifrelor mari” – așa este numit diabetul în limbaj medical. ”Afecțiunea cifrelor mari” pentru că este ”a șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume”, spune Marilena Frâncu, cea care ne propune acest subiect astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului.

”Astfel, la nivel mondial există aproape 400 de milioane de pacienți cu diabet, iar 90% din persoanele care au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, sunt supraponderale sau obeze.
Deși 70% din cazurile de diabet pot fi prevenite sau întârziate prin adoptarea unui stil de viață sănătos, din păcate, în multe țări, diabetul este cauza principală a orbirii, a bolilor cardiovasculare, a insuficienței renale și a amputării membrelor inferioare. În plus, specialiștii atrag atenția că în spatele pacient diagnosticat, mai există o persoană care nu știe că are diabet sau nu îl tratează în mod corect. Acțiuni de prevenție, diagnosticare timpurie și educația populației generale începută de la vârste cât mai fragede sunt câteva din direcțiile de acțiune propuse specialiști, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva acestei maladii, marcată astăzi.
Pentru anul 2019, sloganul campaniei ales de specialiști este „Diabetul – o problemă și a familiei”, cu scopul de a atinge o mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni. Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2, eforturi care trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.”

Subiectul va fi tratat pe larg și în emisiunea Consultații, difuzată în fiecare duminică, așa cum v-ați obișnuit, de la ora 14.30, realizatoare Marilena Frâncu.