Inginerie tisulară la CETAL
14 March 2019
SAVANTGARDE #58
15 March 2019

Idei în nocturnă. Diapora. Dincolo de granițe – Invitat: Sorin Melinte, profesor universitar în nanotehnologie și știința materialelor


”Există un șoc cultural și tehnologic! Odată intrat în laborator, descoperi, de fapt, locul în care va trebui să produci știință” spune Sorin Melinte, profesor universitar în nanotehnologie și știința materialelor la Université catholique de Louvain (UCL), Louvain-la-Neuve, Belgia, invitatul emisiunii Diaspora. Dincolo de granițe.

În această seară, prima parte a interviului – pe toate frecvențele Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro (partea a doua va fi difuzată în data de 21 martie a.c, de la ora 21.10)

Realizator Corina Negrea

Dr. Sorin Melinte s-a născut în Galați, la 4 august 1969. Urmează studiile primare și gimnaziale la Școala Generală 26 și le continuă la Colegiul Național Vasile Alecsandri tot din Galați, după cum consemnează biografia sa, ”până în 1987, sub îndrumarea unor remarcabili dascăli.  După liceu, încurajat de sora lui mai mare, Carmen, inginer fizician cu specialitatea Fizică Nucleară, a urmat Facultatea de Fizică a Universității București, specializându-se în Fizica Solidului.  Un rol primordial în germinarea vocației sale științifice l-au avut profesorii Dan Emil Brâncuș și Ion Munteanu, care l-au inițiat în domeniul tehnologiei dispozitivelor semiconductoare și al fizicii teoretice.

După absolvirea studiilor universitare, a urmat o scurtă colaborare cu Institutul de Cercetări și Proiectări Electrotehnice (ICPE) din București. Și-a reluat cariera științifică la UCL, cu un masterat și apoi o teză de doctorat. A lucrat cu profesorul Vincent Bayot în domeniul nanolitografiei straturilor subțiri de metal, folosind un microscop de forță atomică în anii 1995-1996. În grupul de cercetare a temperaturilor joase, sub 1 K, de la UCL, condus de profesorii Jean-Paul Issi și Vincent Bayot, Sorin Melinte și Dr. Eusebiu Grivei au realizat în 1997 prima observație a căldurii specifice nucleare în efectul cuantic Hall. Împreună cu profesorii Vincent Bayot, Mladen Horvatić și Claude Berthier, Dr. Melinte a făcut primele măsurători de rezonanță magnetică nucleară în sisteme electronice bidimensionale în 1999, la Laboratorul de Câmpuri Magnetice Intense din Grenoble.

Principalele obiective ale cercetării doctorale au fost fabricarea și caracterizarea sistemelor dimensionale reduse – mezoscopice și nanoscopice – sub formă de straturi metalice subțiri și heterostructuri semiconductoare III-V. Eforturile au fost dedicate îndeosebi cercetării experimentale în regimul cuantic Hall, integral și fractional: proprietăți electrice (transportul de sarcină electrică balistic și cuantic), termice (efect termoelectric și căldura specifică) și magnetice (de exemplu, măsurători de rezonanță magnetică nucleară ale factorului Landé) ale sistemelor bidimensionale electronice foarte puțin dezordonate în prezența unui câmp magnetic intens și la temperaturi foarte scăzute.

După ce a obținut titlul de doctor în 2001 la UCL, Dr. Melinte a fost laureatul unei burse NSF-NATO în inginerie și a lucrat cu profesorul Mansour Shayegan în Princeton, SUA.  El a continuat studiul proprietăților electronice ale sistemelor electronice bidimensionale în condiții extreme și a dezvoltat noi dispozitive electronice în heterostructuri bazate pe GaAs/AlAs la Universitatea Princeton, în anii 2001-2003. A colaborat în timpul stagiului postdoctoral cu doi cercetători români de calibru internațional, profesorii Mona Berciu și Emanuel Tutuc.  Studiile experimentale din perioada doctorală și postdoctorală au condus la publicarea a nouă articole în Physical Review Letters, trei dintre ele fiind citate de peste 100 de ori. C

Nanotehnologiile, adică explorarea rațională a sistemelor de dimensiuni nanometrice, au primit la începutul anilor 2000 un impuls decisiv pentru dezvoltarea de noi aplicații cu impact societal. În consecință, studiul dispozitivelor hibride organice-anorganice la nivel molecular a devenit esențial în știința materialelor. Industriile și laboratoarele de micro- și nanoelectronică s-au arătat din ce în ce mai interesate de proprietățile materialelor de dimensiuni mici, care sunt vitale pentru dezvoltarea viitoare a societății bazate pe informație. În acest context, după perioada de studiu postdoctoral, Dr. Melinte a fost recrutat de F.R.S. – FNRS, Belgia și a început profesoratul la UCL. Proiectul său de cercetare inițial a fost orientat spre nanoelectronica moleculară, și mai ales către studiul proprietăților electronice ale sistemelor moleculare pentru utilizarea lor în calitate de componente active în nanofotonică. Dr. Melinte a creat Grupul de Electronică Moleculară din UCL în 2003. Principalul scop al grupului său de cercetare a fost și este să stabilească dacă o moleculă sau un set finit de molecule pot îndeplini toate funcțiile de bază ale componentelor electronice convenționale (de exemplu, diode și tranzistoare). Vor deveni aceste noi sisteme moleculare materiale pentru fotonică și electronică, precum siliciul? Vor fi surprize salutare pentru realizarea dispozitivelor electronice cu caracteristici noi? Dr. Melinte a condus, până în prezent, nouă teze de doctorat, unii dintre absolvenți având un curriculum remarcabil, dedicându-se ei înșiși carierei academice.

Ca parte a muncii sale experimentale care se rotește în jurul dispozitivelor electronice moleculare, Dr. Melinte a studiat proprietățile electronice ale unei multitudini de molecule electroactive, macromolecule și agregate de molecule, deseori în colaborare cu echipe de talie mondială. Dr. Melinte este profesor invitat la Stanford University, SUA, unde lucrează cu profesorul Harindran C. Manoharan la dezvoltarea microscopiei prin efect tunel [4]. Programul său de cercetare încearcă să aplice manipularea atomică la o varietate de probleme importante în domeniul emergent al nanoelectronicii și nanofotonicii moleculare. Această activitate este prin natura sa  interdisciplinară, concentrându-se pe fizică și inginerie, dar implicând concepte și tehnici din alte domenii, cum ar fi chimia, biologia și știința materialelor. Una dintre problemele principale legate de nanoelectronica și nanofotonica moleculară și, în același timp, un subiect continuu de cercetare este interconectarea unităților moleculare, pentru a obține arhitecturi capabile să efectueze operații aritmetice sau logice.

Din 2012, grupul Doctorului Melinte a adus contribuții și în domeniul nanoenergiei și nanofotonicii cu nanostructuri de Si [5,6], rezultatele definindu-l drept una din echipele din Europa cele mai dinamice în dezvoltarea de noi aplicații cu nanofire de Si.

In ultima decadă, Dr. Melinte a dedicat o parte a eforturilor sale de proiectare și validare de noi metode și instrumente științifice pentru caracterizarea opto-electrică, magnetică și mecanică a nanosistemelor moleculare complexe nu numai în cadrul unor laboratoare din Belgia și SUA, dar și în România, unde, în colaborare cu profesorul Dan Dascălu de la Academia Română de Științe, a contribuit la consolidarea Centrului de Nanotehnologie din IMT-București.”

Din anul 2012 este căsătorit cu Elena Aneta Popa și are un copil, Ilinca-Maia Popa-Melinte.

sursa foto 1,2 www.google.com

sursa foto 3 http://www.nano.be/Melinte_S